În primele 24 de ore de la anunţul privind trecerea în nefiinţă a Regelui Mihai I, mai mulţi politicieni buzoieni, de rezonanţă naţională sau locală, au ţinut să îşi exprime, pe paginile de socializare, gândurile legate de personalitatea Majestăţii Sale. De remarcat că cei mai harnici s-au dovedit social-democraţii, membri ai unui partid profund antimonarhist, care a adoptat doar în ultimii ani un discurs civilizat faţă de Casa Regală a României. Gestul nu este, în schimb, de mirare, atât timp cât mentorul social-democraţiei româneşti, fostul preşedinte Ion Iliescu, a avut tupeul să se exprime public la aflarea veştii decesului Regelui, acelaşi om care, în primii ani de după evenimentele din decembrie 1989, refuza cu obstinaţie intrarea Familiei Regale în ţară. De partea cealalată, reprezentanţii buzoieni ai partidelor istorice, tradiţional monarhiste, au trecut sub tăcere tristul eveniment.

Vicepremierul Marcel Ciolacu: ,,Rămas bun, Majestate!“

,,Am aflat cu deosebită întristare vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Este o despărţire dureroasă, pentru că fiecare dintre noi pierde astăzi ceva din România profundă, demnă şi frumoasă, purtată în suflet cu atâta mândrie de Regele Mihai. Românii îl vor preţui mereu pentru că, mai presus de orice, Regele Mihai avea darul de a scoate la lumină ceea ce este bun şi frumos din oameni.  Şi-a iubit poporul aşa cum numai un rege o poate face şi nu l-a abandonat, indiferent câte nedreptăţi a trebuit să înfrunte. În tot ceea ce a făcut, Majestatea Sa a urmat întotdeauna interesul României şi a dorit ca ţara noastră să îşi regăsească măreţia şi reperele corecte. Avem datoria de a duce această misiune mai departe, pentru că acesta este cel mai sincer mod în care îi putem cinsti şi onora atât memoria cât şi serviciul depus în slujba patriei şi a neamului românesc. Condoleanţe Familiei Regale a României!”.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu: ,,S-a stins Regele…“

,,Nu am fost un monarhist, mai ales plecând de la premiza că te naşti cu şansele de a deveni orice îţi doreşti şi poţi, monarhia creând prin ea însăşi o poziţie inaccesibilă oamenilor de rând. Totuşi… tulburarea vieţii noastre publice din ultimii 27 de ani m-a facut să mă gândesc des la <ce-ar fi fost dacă?>. Ceea ce a putut România mai bun a fost şi pentru că a existat echilibrul oferit de un rege în fruntea statului. Ce înseamnă un Rege mi-a fost arătat şi de băieţelul meu care, după ce a aflat la grădiniţă despe Regele Mihai, a venit acasă îmbujorat şi tot numai gingăşie vorbind despre Regele nostru care <Tati, e bătrân, dar nu-i aşa că a făcut multe pentru noi?>. Nu cred că îi va fi dat prea curând să mai aibă eroi contemporani lui des­pre care să vorbească aşa… Improbabil ca doar atât să mă transforme într-un monarhist dar sigur mă face să respect cu sinceritate instituţia şi, da, să-l respect mult pe Regele Mihai. Un Rege cu o viaţă aproape cât o Românie întregită a plecat lângă ai săi înaintaşi, iar noi îi suntem datori cu o adâncă plecăciune. Dumnezeu să te ­odih­nească, Majestate!”.

Senatorul PMP Dorin Bădulescu: ,,O zi tristă pentru România şi români“

,,A trecut în veşnicie Regele Mihai. Ca simplu cetăţean al acestei ţări trăiesc un sentiment de mare durere pentru că a dispărut unul din marii români ai naţiunii noastre. Dumnezeu să-l odihnească!”.

Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean: ,,Astăzi, s-a mai închis o pagină din istoria României“

,,Regele tuturor românilor a plecat dintre noi, aşa cum a trăit: cu demnitate şi onoare. Ne înclinăm în faţa Majestăţii Sale şi ne luăm rămas-bun de la un mare român! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

Primarul Constantin Toma: ,,Sincere condoleanţe Casei Regale a României!“

,,În 25 octombrie 2011, Regele Mihai I a susţinut un discurs în faţa plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului. Un moment emoţionant şi unic în istorie pe care românii nu îl vor uita! Mi-au rămas întipărite în minte câteva cuvinte din discurs, care se pot transforma în repere de spiritualitate naţională: <Nu putem avea viitor fără a ­res­pecta trecutul nostru (…) Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul (…) Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi (…) Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume (…) Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri>.

Odihnă în lumină, Majestate!”

Viceprimarul Ionuţ Apostu: ,,Rămas bun, Majestate!“

,,În primăvara anului 1997, am avut privilegiul de a asista la revenirea Majestăţii Sale Regele Mihai I în ţară în Piaţa Mare din Sibiu şi am rămas cu amintirea vie a acelui moment unic când a fost aclamat de miile de sibieni la apariţia în balconul Palatului Brukenthal! Dumnezeu să îl ­odih­nească!”.

2 COMENTARII

  1. Numai ateii cred că după moarte oamenii „trec în neființă”! De fapt ei trec în veșnicie, ceea ce este cu totul altceva.

  2. ADIO REGELUI NOSTRU! Dumnezeu sa-l ierte!
    Nefiind nici-un risc de restauratie, politicienii nostri au ceva in comun – pericolul este cu mult mai indepartat decat a fost in anii 90. Prin urmare, cuvinte frumoase, pioase de respect protocolar pot fi pronuntate cu multa generozitate de toti, republicani sau monarhisti. Invatamintele ce pot fi trase din gandirea curata a celui care a fost regele Mihai I, ar trebui sa-i faca pe oamenii politici ai vremii sa se aplece in fiecare zi, sa citeasca daca uita, decalogul regelui pentru politicianului roman. Ca sa va credem ca sunteti cu adevarat sinceri ar trebui sa faceti ceva simplu, democratic, corect pentru orice alegator roman, de stanga, din centru sau de dreapta: curatati partidele de oportunisti, inculti, si putem continua cu astfel de atribute, pe care le stiti foarte bine. Nu avem nevoie de nume ca arogantii Nicolicea, sau Serban Nicolae, sau Radulescu, Iordache sau Dragnea si Tariceanu, chiar daca unii nu au decizii definitive in instantele pe care tocmai ei incearca acum sa le dirijeze. Se vede de pe Luna ca asemenea indivizi incearca sa ne prosteasca asa la drumul mare. Ati dorit liste la partid, aveti liste, cine va opreste sa faceti liste cu nume de romani dispusi sa faca politica serioasa? Prin urmare, daca monarhia nu este nici un pericol, a fost imbrobodita cu drepturi materiale, treceti la curatenie si remobilati Romania asa cum romanii de pretutindeni o doresc, nimic mai simplu. Resurse sunt destule, gospodariti-le corect si vom fi curtati de toti vecinii sa ne imprietenim cu toti! Apoi ne vom imbogati toti dar cu masura in toate.

Comments are closed.