Actualitate

Ce activităţi a desfăşurat Poliţia buzoiană în săptămâna dedicată activităţilor preventive

Poliţia buzoiană a încheiat o săptămână care a abundant în activităţi preventive care au avut ca principali beneficiari copiii, adolescenţii, şi familia. Cu toate că s-a păstrat cumva formatul activităţilor tematice, de data aceasta, la cea de-a 18 ediţie, a fost, poate mai mult decât în alţi ani, evidemnţiată importanţa muncii de prevenire atât din punctual de vedere al eficienţei în plan individual dar şi social, al colectivităţilor. Siguranţa rutieră, protecţia patrimoniului, vioelnţa domestic, delincvenţa juvenilă şi protecţia minorilor, este tematica abordată în activităţile preventive din campăania declanşată de Poliţia buzoiană din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii.

„Săptămâna prevenirii criminalităţii” , s-a încheiat şi anul acesta, ca la fiecare ediţie, cu Ziua Siguranţei Rutiere. Ofiţerii de poliţie Remus Necula din cadrul Serviciului Rutier şi Emilia Mihăilescu şi Malvina Tarcoci din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii  au participat în această zi la un simpozion la Şcoala Gimnazială Maxenu, organizat de Grădiniţa cu program normal din Maxenu în cadrul proiectului „Alege viaţa circulând corect!”. Proiectul a fost derulat de oamenii legii în parteneriat cu această unitate de învăţământ în anul şcolar 2018-2019, vineri, fiind sunt prezentate lucrări ale cadrelor didactice înscrise în acest proiect. În cadrul proiectului au mai fost  şi concursuri de desene, precum şi un concurs practic de echipaje cu probă teoretică probă practică şi sesiuni informative şi, de asemenea, la rugămintea celor de acolo o activitate de promovare a profesiei de poliţist.

Cu o zi mai înainte, ofiţerii de poliţie din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au desfăşurat în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii activităţi dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. „Am desfăşurat activităţi în Crâng şi la Liceul Tehnologic de Meserii şi Servicii. Aici am desfăşurat o activitate cu cinci clase de a IX a şi a X-a, adică cu aproximativ 100 de elevi. S-a mers pe prevenirea infracţiunilor de furt, tâlhărie, înşelăciune în mediul on-line. Ulterior, în Crâng am organizat distribuirea de materiale preventive şi am discutat despre tâlhărie, înşelăciuni, furt din locuinţă cu persoanele aflate în parc: şahişti, tablagii, bunicuţe, cetăţeni ai municipiului care au ieşit la plimbare pe aleile parcului”, a declarat ofiţer de poliţie Emilia Mihăilescu.

În zilele de marţi şi miercuri, Poliţia a realizat activităţi în parteneriat cu DGASPC Buzău.

Marţi, 4 iunie, IPJ Buzău a dedicat-o infracţiunilor asupra femeilor, a violenţei asupra femeilor. „Noi am mers pe violenţă domestică şi am participat împreună cu reprezentanţi de la Serviciul Ordine Publică la nişte întâlniri organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu asistenţi sociali comunitari din cadrul primăriilor din judeţ. Pe parcursul acestei întâlniri rolul nostru era de a transmite de a ion forma modificările legislative privind violenţa domestică cu referire în special la ordinul de protecţie provizoriu. E o modificare legislativă relativ recentă, din decembrie anul trecut, şi încercăm să-l promovăm; este dat de Poliţie, nu de instanţa de judecată şi se colaborează cu serviciile de asistenţă socială, iar aceşti asistenţi comunitari sunt reprezentanţii în teritoriu la nivelul primăriilor ai serviciilor de asistenţă socială.

Rolul nostru şi participarea noastră a vizat exact aceste modificări legislative în ideea de a uşura colaborare ulterioară, atunci când vor apărea cazuri în comunităţile din care ei fac parte, să ştie care este modalitatea de colaborare cu poliţistul, a spus ofiţerul de poliţie Emilia Mihăilescu.

În ceea ce priveşte ce-a de-a treia zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii a fost dedicată prevenirii delincvenţei juvenile şi  victimizării minorilor.

„Am realizat activitatea la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – la iniţiativa noastră -, în colaborare cu ei şi cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, o activitate cu asistenţi maternali,adică cu persoanele care au în îngrijire copii la domiciliu. Ei sunt angajaţi ai DGASPSC- ului ( acei părinţii pentru copiii fără părinţi) pe tema siguranţei pe internet, folosirea internetului în siguranţă, pentru că, aşa cum organizăm astfel de întâlniri cu profesorii cu părinţii pentru copiii care trăiesc în familii, am considerat necesar să derulăm această activitate şi pentru asistenţii maternali care au în grija lor copii din sistemul DGASPC; şi cei de la organizaţia <Salvaţi copiii> i-au recomandat ca şi beneficiari ai acestor informaţii; astfel că am transmis aceste informaţii şi asistenţilor maternali”, a mai spus ofiţerul de prevenire.

Reamintim că Săptămâna Prevenirii Criminalităţii a fost dedicată deschiderii şi promovării evenimentului Săptămâna Prevenirii Criminalităţii. „Am organizat pentru deschiderea evenimentului o masă rotundă cu reprezentanţi instituţionali şi ONG-uri de pe raza judeţului Buzău pe tema problemelor asociate procesului de reinserţie socială a persoanelor sancţionate penal. Mai exact, în cadrul unei strategii naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate au avut loc de-a lungul timpului câteva reuniuni şi acum se discutau astfel de dificultăţi asociate acestui proces de reintegrare. Scopul a fost tocmai de a evidenţia cât de importantă este munca de prevenire, pentru că individul odată ajuns la adoptarea comportamentului infracţional, procesul de reintegrare este extrem de dificilă. Oamenii aflaţi în această situaţie sunt aproape pierduţi pentru că sunt foarte puţine servicii de care ei pot beneficia, în sensul că întâmpină  dificultăţi asociate găsirii unui loc de muncă, legate de partea de locuire, de învăţământ în cazul în care au depăşit vârsta de şcolarizare. Am spus că este binevenită o astfel de activitate într-o zi în care lansam o săptămână de prevenire, astfel încât se evidenţieze cât de importante sunt activităţile preventive”, a explicat rolul acestei activităţi în demersul educativ-preventiv, desfăşurat în perioada 3-7 iunie, Emilia Mihăilescu din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii. La această primă activitate de lansare a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, alături de ofiţerii de poliţie din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminaşlităţii s-a aflat şi şeful Biroului Urmăriţi, ofiţer de poliţie Hurlup Gabriel, activitatea fiind coordonată de adjunct al şefului IPJ Buzău, cms. şef Octavian Constantin.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker