Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că Guvernul are în plan construirea de noi tronsoane de autostrăzi, el precizând că este vorba de proiecte în valoare de zece miliarde de euro: ,,Vom scoate România din zona în care a fost în ultimii 27 de ani, cu o autostradă de la Ungheni la Iaşi, în zona Oituzului până la Braşov, şi de acolo să se conecteze cu restul, să putem ieşi din ţară. Apoi, un drum rapid sau autostradă care să plece din Suceava spre Focşani, prin Buzău, până la Bucureşti o parte şi cealaltă parte spre Constanţa”, a declarat Mihai Tudose.

Premierul a amintit şi despre ,,o autostradă despre care nu s-a vorbit, care să plece din Bucureşti – Craiova – Caraş Severin – Timişoara”: ”Şi la sud de Carpaţi tot ţara nostră este. Toate acestea sunt discutate cu BERD, cu Banca Mondială şi ne apucăm de treabă. Am vobit şi la Bruxelles, o să vorbim şi noi cu domnul preşedinte Junker. Este vorba de 10 miliarde de euro. Între timp, trebuie să continue şi să începem efectiv anul ăsta Braşov – Bucureşti, ca să fie gata. Asta în domeniul infrastructurii rutiere”, a mai spus premierul.

Tronsonul Ploieşti – Buzău, propus la finanţare cu fonduri europene

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a elaborat şi a depus spre finanţare, în luna octombrie, aplicaţia pentru proiectul privind elaborarea studiului de fezabi­litate şi a proiectului tehnic destinate construirii drumului de mare viteză care să facă legătura între Ploieşti şi Buzău, conform unui comunicat postat pe site-ul CNAIR. Pentru că există posibilitatea de finanţare europeană a acestui proiect, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare, cheltuielile statului cu acest obiectiv de infrastructură rutieră ar fi mult diminuate, iar etapele ar trebui parcurse în aşa fel încât să se încadreze în prevederile contractului de finanţare care ar urma să fie semnat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. În prezent, se află în etapa de ­eva­luare ofertele depuse de firmele şi asocierile care s-au prezentat la procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru drumul de viteză care ar putea să facă legătura mult mai uşor între Capitală, prin autostrada A3, şi Moldova, prin Buzău.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că a depus, în ­ca­litate de beneficiar, aplicaţia de finanţare pentru proiectul ,,Ela­borare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru <Drum de mare viteză Ploieşti-Buzău> în vederea obţinerii fondurilor europene alocate prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Parte a reţelei de infrastructură Ten-T Centrală, drumul de mare viteză Ploieşti-Buzău ar urma să traverseze judeţul Prahova şi judeţul Buzău, practic teritorii din regiuni diferite ale ţării, ceea ce a determinat încadrarea proiectului pentru depunerea sa spre finanţare prin POIM.

Conform CNAIR, valoarea totală a proiectului este de 27.639.095,23 lei (inclusiv TVA) şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% – contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune (23.262. 905,15 lei), 25% – contribuţia naţională (5.815.726,29 lei), iar restul de 4.376.190,08 lei reprezintă valoarea TVA ­afe­rentă cheltuielilor eligibile.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat, în luna noiembrie a anului 2016, procedura de achiziţie pentru desemnarea proiectantului care se va ocupa de elaborarea studiului de ­fe­zabilitate şi a documentaţiei privind proiectul tehnic, strict necesare pentru iniţierea, ulterior, a procedurii de achiziţie a lucrărilor. Nouă asocieri de firme au depus ofertele pentru şoseaua de viteză care va lega Ploieştiul de Buzău, cu plecare din zona comunei prahovene Dumbrava, acolo unde este propusă realizarea unei joncţiuni cu autostrada Bucureşti-Ploieşti, printr-un nod rutier.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Daca ceia ce spuneti este planul PSD -ului,nu are nici o valoare,sunt numai minciuni,cum au fost si pana acum .Ne -am saturat de minciuni si hoti.PSD-ul este partidul care protejeaja coruptii ipenali,hotii si tot ceia ce inseamna evaziune fiscala in tara asta.De ce sa avem incredere in ceia ce spuneti….????

Comments are closed.