Alertă la Buzău după ce cazurile de gripă se înmulțesc îngrijorător, mai ales în colectivități.

Șase copii de la Grădinița cu Program Prelungit  nr. 8 din municipiul din Buzău au fost confirmați pozitiv cu virusul gripal A. Educatoarele susțin că, încă de săptămâna trecută, mai mulți copii au avut simptome de boală. Luni, mulți părinți au refuzat să-și lase copiii la grădiniță. Numai trei dintre cei 27 de copii din grupa mică au fost aduși la cămin de părinți sau bunici. Absențe s-au înregistrat însă și la celelalte două grupe mijlocii.

Primele îmbolnăviri au apărut joia trecută. Copiii au fost duși la medicii de familie, au primit tratament, iar în cazul a șase dintre ei doctorii au efectuat teste orientative care au arătat că micuții ar fi contractat virusul gripal de tip A.  Reprezentanții DSP Buzău nu au putut însă confirma decât un caz, pentru care instituția a primit un buletin de analiză de la Spitalul Regina Maria – punctul de lucru Buzău, fiind efectuat un test rapid de identificare a virusului. ,,Nu putem confirma cele șase cazuri. Noi nu avem decât un  buletin de analiză, printr-un test rapid, primit astăzi, pentru un copil din Grădinița nr. 8, efectuat la Regina Maria. Vom evalua situația și apoi vom comunica date”, a precizat directorul executiv al Direcției de Sănătate ­Pu­blică Buzău, Cristina Ungureanu.

De cealaltă parte, dinspre conducerea GPP nr. 8 informația este cu totul alta.

,,Copii de la grădinița noastră, în număr de șase, au fost confirmați săptămâna trecută ca fiind purtători de gripă cu virus A. Încă de vineri, 18 ianuarie, am luat legătura cu Direcția de Sănătate Publică și, în colaborare cu această instituție, cu care menținem legătura permanent, am elaborat anunțul de informare a părinților și am intensificat acțiunile de dezinfecție în toate spațiile grădiniței. În cursul dimineții de 21 ianuarie a fost informată conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău cu date precise despre această situație”, se precizează în comunicatul de presă semnat de directorul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 8, Silvia Mariana Mocanu. Potrivit conducerii instituției, cei mici vor reveni la grădiniță doar dacă au aviz epidemiologic.

Medicul epidemiolog Carmen Scîntei a declarat că luni a trimis medici în toate grupele grădiniței pentru a recolta exudat de la copiii prezenți, însă numărul celor prezenți a fost foarte mic.

Scântei a declarat că DSP va declara focar de infecții respiratorii la Grădinița cu Program Prelungit nr. 8 din Buzău, și nu de gripă, având în vedere că diagnosticul stabilit de medici în cazul celor șase copii a fost clinic, pe baza simptomelor, ori cu teste rapide, care pot fi și fals pozitive.

Reprezentanții DSP și ai Inspectoratului Școlar fac apel la părinți să nu-și mai trimită copiii bolnavi la grădiniță sau la școală. În următoarele zile urmează să fie efectuat un triaj epidemiologic riguros și nu se va mai permite celor bolnavi să intre în colectivitate. Pe de altă parte, ­mi­nistrul Sănătății a spus că în școlile și grădinițele unde nu există medici care să facă triajul elevilor sau copiilor, profesorii și educatorii sunt rugați să identifice micuții cu simptome de gripă și să-i anunțe pe părinți.

La nivelul întregii țări, gripa a ucis 23 de oameni. La Buzău au fost confirmate de către DSP doar două cazuri de gripă, fiind vorba despre un copil de doi ani și o adolescentă de 15 ani.

1 COMENTARIU

  1. Domnilor, cateva dezinformari in articolul dvs. Este clar ca situatia nu este cunoscuta. In primul rand, copiii din grupa mijlocie de la G.P.P. 8 au inceput sa nu mai vina de joi, 17/01/2019 la gradinita pentru ca au facut febra. Primul caz confirmat a fost joi, la ora 14:53 cand o mamica a anuntat ca fetita a iesit pozitiv la testarea rapida cu virusul A (test facut la Regina Maria – punct de lucru Buzau langa Spitalul Judetean – nu Bucuresti, cum ati scris in articol). Chiar eu am sunat in acea zi la Regina Maria sa intreb cand pot merge pentru testare. De acolo mi-au spus ca intervalul de recoltare s-a incheiat, dar pot veni a doua zi. Telefonic, mi s-a spus ca, in urma cu 1 zi (adica miercuri 16/01/19) a fost gasit pozitiv la virus B un baietel, iar azi (joi, 17/01/19) o fetita la virus A (dica colega fetitei mele de la GPP 8; mentionez ca nu au fost date nume, iar eu am sunat imediat ce mamica mi-a spus ca i s-a confirmat ca testul este pozitiv A). Asadar, pana acum 2 cazuri confirmate. Eu am mers cu fetita vineri, 18/01/2019, dimineata pentru testare si a a iesit pozitiv la virus A. Am anuntat doamnele educatoare si am trimis buletinul de analiza. Asadar, se fac deja 3 cazuri (din care sigur doua la GPP 8). Dupa noi, pe grupul de mamici au mai venit confirmari la testarea rapida pentru gripa. Mi se pare rusinos ca DSP sa reactioenze tocmai luni, 21/01/2019 si sa spuna ca nu este decat un singur caz de gripa. Glumiti?!!!! Va bateti joc de noi? De copii? Noi care stim foarte bine care este adevarul?!! Ca de fapt Sanepidul nu vine pe vorbe, ca trebuie trimis un document pentru a proba ca este gripa? Au fost parinti care au mers direct la Spitalul de Boli Infectioase direct, altii care au mers pentru testare rapida din proprie initiativa (nu trimisi de medici, cum se scrie in articol). De ce DSP nu a contactat Regina Maria – punctul de lucru Buzau pentru a solicita o statistica??? Nu se poate ca DSP sa stea si sa primeasca de-a gata!!! Ce sistem, ce urat ca ne jucam cu viata unor copii. Intr-adevar, nu toti copiii au fost diagnosticati cu gripa, au fost si viroze, dar de aici si pana la a spune ca fost doar un singur caz confirmart… mi se pare dezinformare totala, praf aruncta in ochi, lucruri care se vor ascunse si nu inteleg de ce! Ar trebui ca fiecare sa isi faca treaba, sa se documenteze, nu sa primeasc la nas situatii! Dezamagita… este putin spus!
    O mamica cu un copil diagnosticat cu virus A

Comments are closed.