• A mai apărut ca oportunitate de donare de sânge înscrierea pe o platformă on-line

Virusul West Nile depistat la un buzoian din municipiu în cursul lunii septembrie a impus carantinarea bazinului de recoltare a sângelui. Directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun, spune că, până în noiembrie, pe toată durata supravegherii cazului de infecţie cu virusul West Nile, donatorii sunt testaţi suplimentar pentru acest virus. Aceasta înseamnă că, pe de o parte s-a diminuat cu mult recoltarea de sânge de la donatorii din municipiul Buzău şi comunităţile limitrofe, iar atunci când are loc donarea sângele este trimis spre testare la Bucureşti. Pe toată durata supravegherii infecţiei cu virusul West Nile de către autorităţile sanitare, sângele donat la Centrul de Transfuzii din Buzău este testat suplimentar pentru acest virus, probele fiind trimise spre analiză în Capitală. Pe de altă parte, donatorii completează un chestionar prin care informează dacă au avut înţepături de ţânţari în ultimele zile sau dacă au fost în locuri unde există mulţi ţânţari, cum ar fi parcuri sau lacuri.

Această problemă se suprapune peste cea deja ­exi­stentă a numărului tot mai redus de donatori.

Centrul de Transfuzii face faţă cu greu cererii zilnice de sânge, venite din partea unităţilor medicale. Cel mai acut se resimte  lipsa donatorilor fideli, care să se prezinte cu regularitate la Centrul de Transfuzii. Pentru a ţine cumva situaţia sub control,  Centrul de Transfuzii organizează numeroase caravane în teritoriu pentru a încuraja donarea, care nu trebuie să se facă numai în urma unor campanii referitoare la cazuri concrete de pacienţi care au nevoie urgentă de sânge.

Prin demersurile făcute, în sprijinul acestei instituţii au venit în primul rând spitalele buzoiene, de câteva ori pe an şi instituţiile MAI, şi unii agenţi economici. Directorul Adriana Crăciun a discutat despre o campanie de donare cu conducerea Romcarbon, unul dintre agenţii economici buzoieni care au înţeles importanţa unui astfel de gest umanitar, spre exemplu, dar fiind vorba despre carantina impusă de virusul West Nile, aceasta se va face cel mai probabil după data de 1 noiembrie .

Pe 11 octombrie,  campanie de donare de sânge la Nehoiu

O altă campanie de donare care se află în pregătire, tot în vederea fidelizării donatorilor, este cea de la Nehoiu. Directorul Centrului de Transfuzii, biologul Adriana Crăciun,  primeşte din nou sprijinul preotului Furtună din Nehoiu pentru popularizarea  acestei campanii de donare de sânge programată pentru data de 11 octombrie.

,,Donatorii sunt oricând bine veniţi, dar ar fi mult mai bine ca aceştia să se prezinte cu regularitate la donare şi nu doar o singură dată, atunci când cineva apropiat are nevoie de sânge sau când se mobilizează în urma unor campanii în sprijinul unor pacienţi anume”, spune directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun.

Platformă online pentru a încuraja donarea de sânge

Recent, a fost lansată şi o platformă online pentru a încuraja donarea de sânge, şi, în special, pentru atragerea mai multor donatori la centrele de transfuzii şi fidelizarea acestora.

Este vorba de portalul www.banca-de-sange.ro, care îşi propune crearea unei comunităţi on-line de donatori constanţi. Prin inter­mediul site-ului, fiecare donator este încurajat să invite alte trei persoane să îi urmeze exemplul, iar persoanele respective sunt, de asemenea, îndrumate să invite fiecare câte alţi trei donatori.

Ideea unei comunităţi on-line de donatori de sânge a fost pusă în practică de Banca Transilvania şi Asociaţia Societatea de Salvare Bucureşti, în parteneriat cu Centrul de transfuzie sanguină Bucureşti şi Centrele de Transfuzie Sanguină judeţene, care construiesc cea mai mare reţea de donatori de sânge din România.

Directorul Centrului de Transfuzii din Buzău spune că este o iniţiativă bună, dar că va dura până va fi popularizată şi până va  deveni funcţională. Prin urmare, se vor continua campaniile şi deplasările în judeţ în comunităţile buzoiene.

Pe acest site sunt anunţate şi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un donator, dar Platforma include şi o secţiune pe care sunt transmise live informaţii despre nevoia de sânge din ţară, fiind inclusă şi o hartă cu adresele tuturor centrelor de transfuzii din ţară. În acelaşi timp, donatorii care se înregistrează pe site vor fi informaţi prin SMS atunci când este nevoie de sânge.

DISTRIBUIȚI
loading...