Dincolo de răfuielile politice sau între diverse instituţii şi organizaţii non-guvernamentale, eşecul ­re­ferendumului pentru redefinirea familiei va trebui, cu siguranţă, să fie motiv de reflecţie pe anumite subiecte grave scoase la iveală în cele două zile ale sfârşitului săptămânii trecute, şi, de ce nu, motive serioase de cercetare pentru unele instituţii ale statului. Dar, să le luăm pe rând.

 1. Cine va răspunde pentru cheltuirea fără rost a zecilor de milioane de euro pentru organizarea şi desfăşurarea acestei consultări populare? Spun acest lucru întrucât nu este normal ca un asemenea demers să se organizeze fără a avea la bază studii sociologice profesioniste, poate chiar fără a fi destinate publicului larg, care să le facă celor cu putere de decizie o idee asupra interesului popular legat de tema în cauză.
 2. Un alt subiect interesant de urmărit ar fi acela al provenieţei finanţărilor de care a beneficiat Coaliţia pentru ­Fa­milie pentru a face campanie acestui referendum. Este greu de crezut că o sumă de organizaţii non-guvernamentale, cu un obiect al acţiunii care, iată, nu a interesat pe mai nimeni, a putut produce atâţia bani. Fără un sponsor puternic – şi aici nu vorbim despre firme, persoane fizice sau chiar instituţii, precum Biserica, dat fiind că aceasta din urmă este deprinsă mai degrabă să ia decât să dea – de nivelul unui stat ,,prieten”, aceşti bani nu ar fi ajuns în mâinile unor cvasinecunoscuţi publicului larg.
 3. Fără îndoială, marele perdant al sfârşitului săptă­mânii trecute este Biserica Ortodoxă Română. Lovitura primită prin invalidarea referendumului indică, de fapt, susţinerea de care se mai bucură această instituţie printre români, şi nu sondajele mincinoase care o aşează mereu în topul încrederii cetăţenilor acestei ţări. Este o constatare care ar trebui luată în calcul de autorităţile române, care ar fi cât se poate de firesc să reconsidere toate facilităţile pe care le-a acordat acestei instituţii. De la fonduri cu nemiluita dirijate către construirea de lăcaşuri de cult până la pretenţia de a se numi ,,biserică naţională”. De la pretenţii la obligativitatea orelor de Religie până la afişarea de icoane în sălile de clasă. De la neplata impozitelor până la facilităţile oferite înalţilor ierarhi, a căror trufie a devenit demult molipsitoare pentru mulţi dintre preoţii obişnuiţi. Ceea ce s-a întâmplat la referendum reprezintă nota de plată pe care o plăteşte Biserica Ortodoxă Română pentru diverse aroganţe, de la ca­nonizarea unui ucigaş afemeiat şi până la îndrăz­neala, din zilele de 7 şi 8 octombrie, de a-şi ameninţa credincioşii cu refuzul Sfintei Împărtăşanii pentru cei care nu vor merge să voteze “familia tradiţională”.
 4. Dintre aceste subiecte de reflecţie nu putea lipsi, bineînţeles, Liviu Dragnea. Unul dintre cei, care, practic, au trântit referendumul. Nu pentru că social-democraţii din teritoriu nu ar fi percutat la ordinele lui. Nu pentru că aberaţiile din campanie ar fi zăpăcit românii de nu au mai ştiut ce să creadă. Nu pentru că alegătorul, obişnuit ca puterea şi opoziţia să se încontreze şi să se înjure, nu a mai înţeles nimic din hora în care au intrat Dragnea, Tăriceanu, Orban şi Băsescu, pe care au jucat-o, ca şi Coaliţia pentru Familie, pe ritmuri de balalaică. Nu, pentru că românii au înţeles exact că ,,declaraţia de independenţă în faţa Uniunii Europene” pe care Dragnea a vrut să o facă prin intermediul referendumului înseamnă, de fapt, o apropiere mult prea pe­riculoasă de Maica Rusie. Or, abia acum este o temă serioasă pentru opoziţia internă din Partidul Social Democrat pentru a-i face vânt lui Dragnea, înainte ca justiţia să îl scoată din joc.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

 1. Am si eu o singura tema de reflectie:
  1. Dragnea, azi e, maine nu mai e. Daca unii au simtit nevoia sa-i demonstreze ceva lui Dragnea, cum ramane cu viitorul copiilor nostri?

  Am avut ocazia sa facem ceva pentru tara asta dar am preferat sa stam acasa. Rusine!

  Nota Bene: Cei aproape 4 milioane de români care au votat au arătat ca isi IUBESC TARA si isi CINSTESC EROII neamului român care au murit pentru a-şi apara familiile. In schimb, cei care au stat acasa, si-au exprimat acordul pentru infratirea Romaniei cu Sodoma si Gomora. Grecia a simtit-o pe pielea ei… Doamne, fereste! nu suntem departe… cat sa tina si rugaciunile sfintilor români…

  • De grea boală suferi, nene, mata cu singura temă de reflecție! Dacă te întreabă cineva cum se cheamă buba pe care o ai la cap, să-i spui că „delir mistic”.

Comments are closed.