Cultură

Câte monumente istorice mai are Buzăul?

Potrivit unei informări pe care directorul Direcţiei de Cultură, Constantin Căţoi, a făcut-o în şedinţa Colegiului Prefectural, judeţul Buzău ar trebui să aibă 869 de monumente istorice, în care sunt incluse atât siturile arheologice cât şi monumentele istorice de tip imobil. Din nefericire, dacă situaţia siteurilor arheologice este clară, nu acelaşi lucru putem spune despre cea a imobilelor.

Şi asta pentru că nu s-au găsit soluţii de salvare pentru multe dintre  obiectivele cu valoare de patrimoniu răspândite pe teritoriul întregului judeţ, cum ar fi vechile case ţărăneşti, conace boiereşti sau cimitire, toate mărturii ale trecutului, dar nici nu au fost scoase din lista de patrimoniu odată cu dispariţia lor fizică.

320 de imobile de patrimoniu pe hârtie

Pe hârtie, potrivit informaţiilor Direcţiei pentru Cultură Buzău, ar trebui să existe 320 de imobile de patrimoniu. Realitatea este însă alta.

„Aşa cum ne arată lista monumentelor istiorice, la nivelul judeţului Buzău, din cele 869 de monumente istorice, avem 549 de situri arheologice, acestea fiind clasificate în două categorii, aşezări şi necropole, şi sunt înscrise atât în lista monumentelor istorice şi în repertoriul arheologic naţio­nal, acest repertoriu fiind un catalog al siturilor încă neevaluate. Restul până la 859 sunt monumente istorice imobile din care sunt, din nefericire, foarte multe dispărute”, a spus directorul Direcţiei pentru Cultură Buzău, care a explicat că nu există o legislaţie care să ajute instituţia pe care o reprezintă să pună lucrurile în ordine.

,,Nu există o legislaţie, la ora actuală, în vigoare şi aplicată în ceea ce priveşte radierea monumentelor istorice. Legea 422 prevede executarea de dosare de declasare în momentul în care nu mai există monumentul istoric, dar la nivel de comisie naţională şi la nivel de institut al patrimoniului nu ne sunt acceptate şi aprobate astfel de dosare, deşi monumentele nu mai există. Acum se lucrează la un cod al patrimoniului. Ni s-a promis că în ceea ce priveşte actualizarea listei, din 2020 se vor aduce astfel de ­modi­ficări”, a mai spus directorul Direcţiei pentru Cultură Buzău, Constantin Căţoi.

Chiar şi aşa stând lucrurile, prefectul judeţului a solicitat directorului Direcţiei de Cultură să vină la urmă­toarea şedinţă de Colegiu Prefectural cu  imagini  care să prezinte starea imobilelor care mai sunt în picioare, pentru a se cunoaşte măcar la nivel local care este situaţia corectă a imobilelor de patrimoniu şi câte mai sunt ele în rea­litate.

În ceea ce priveşte siteurile arheologice, acestea sunt în număr de 549, cel mai recent fiind des­coperit şi clasat în acest an la Cândeşti, Odova. „Anul acesta printr-un autorizat cu detectoare de metale, au fost descoperite 19 mo­nede şi trei piese de podoabă. Acum sunt în cercetare. La momentul acesta s-a făcut clasarea ca sit arheologic, ­fiind inclus în monumentele istorice, pentru ca mai târ­ziu să se aloce fonduri pentru săpături şi alte descoperiri ce se mai pot face la acest site. Mai este situl arheologic Târco, Piatra cu lilieci, unde s-a lucrat anul acesta”, a precizat directorul Direcţiei pentru Cultură Buzău, care a subliniat importanţa acestor des­coperiri, prin care se aduce la cunoştinţa buzoienilor şi se facilitează înţelegerea de către aceştia „a conservării trecutului istoric de către generaţiile noastre şi cele viitoare, având funcţie simbolică şi  fiind un mijloc de educare şi informaţional pentru că orice fel de descoperire este clasată şi după aceea publicată şi cu ajutorul celor de la Muzeul Judeţean sunt puse în valoare prin expoziţii”, a mai spus directorul Constantin Căţoi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker