Şase companii şi-au exprimat intenţia de a furniza turbine pentru cele trei parcuri eoliene cu o capacitate totală de 1 GW pe care olandezii de la NERO Renewables vor să le construiască în România, proiect estimat la 1,4 miliarde de euro, unul dintre acestea fiind în zona de câmpie a judeţului Buzău.

Siemes Gamesa şi Vestas, cei mai mari producători de turbine eoliene din lume, alături de companiile Enercom şi Senvion (Germania), Nordex (Danemarca) şi Lagerwey Wind (Olanda) participă la licitaţia organizată de NERO Renewables, rezultatul urmând să fie anunţat în primul trimestru din 2018, potrivit profit.ro.

NERO urmăreşte un cost egalizat al energiei produse (LCOE) cât mai bun, astfel că preţul turbinelor nu este singurul factor luat în considerare în selectarea furnizorului, sau furnizorilor, ci şi cheltuielile operaţionale cu turbinele.

NERO Renewables, al cărei nume vine de la Netherlands (Olanda) şi România, vrea să construiască, în judeţele Constanţa şi Buzău, trei parcuri eoline cu 362 turbine şi o capacitate instalată de circa 1 GW, cu 400 MW peste capacitatea parcului onshore Fântânele-Cogealac, în prezent cel mai mare de acest tip din Europa. Dezvoltatorul a propus guvernului olandez să ,,adopte” proiectul din România, pentru ca Olanda să îşi poată atinge ţinta de energie regenerabilă pentru 2020. Astfel, prin intermediul meca­nismului european ,,Proiecte Comune” privind cooperarea în sectorul energiei regenerabile, Olanda va putea cofinanţa parcurile eoliene dezvoltate de NERO în România, iar energia produsă de acestea va fi inclusă în producţia de energie regenerabilă a Olandei. Utilizarea mecanismului ,,Proiecte Comune” ar constitui o premieră în Europa. Recent, Lituania şi Luxemburg au folosit un alt mecanism de cooperare, cel de ,,transferuri statistice”, prin care excesul de energie regenerabilă din Lituania va fi trecut în statisticile Luxemburgului, permiţând acesteia să îşi atingă, la rândul său, ţinta obligatorie.

Construcţia celor trei parcuri eoliene din în sud-estul României este programată să înceapă în 2019, acestea urmând să intre în funcţiune până în 2021. Odată operaţionale, parcurile vor ge­nera anual 3 TWh de energie, echivalentul a 2,6% din producţia totală de electricitate a Olandei. NERO are deja autorizaţii şi parte din terenurile pentru parcurile din România, pe care le-a închiriat de la autorităţile din Buzău şi Constanţa, în schimbul a câte 2% din venitul brut pe care îl va obţine din proiect. Costul total al proiectului este estimat la 1,4 miliarde de euro.

DISTRIBUIȚI
loading...