Problemele se țin lanț pentru fostul primar al Buzăului. Deși a scăpat de condamnare în dosarul Orizont, iar sentința de trei ani cu suspendare în celălalt dosar, „Gloria”, este pe final, rămânând de executat doar perioada de suprave­ghe­re, procesele intentate de Primăria Buzău pentru recuperarea sumelor stabilite drept prejudicii de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate în timpul și după încheierea mandatului său îi dau noi motive de îngrijorare.

Recent, Tribunalul Buzău a admis, în parte, o acțiune formulată de Primăria Buzău ăși l-a obligat la plata a 54.847,77 lei reprezentând cheltuieli nelegale pentru întreținerea și funcționarea autoturismului Skoda BZ 10 PBZ  și 38.317,59 lei reprezentând cheltuieli pentru întreținerea și fun­cționarea în anul 2015 a celui de-al doilea autoturism, peste normativ, precum și dobânzi aferente primelor două sume, calculate până la data de 30.06.2016, precum ăși la plata, în continuare, a dobânzilor de la data de 30.06.2016, până la data plății efective. Instanța a respins capetele de cerere ale reclamantei privind obligarea fostului primar la plata sumei de 28.062 lei reprezentând cheltuieli de personal cu dobânzile aferente, respectiv obligarea la plata cheltuielilor de judecată. Decizia nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel de Constantin Boșcodeală.

Acesta este doar unul dintre procesele intentate de Primăria Buzău fostului edil pentru recuperarea unor pre­ju­dicii stabilite de Curtea de Conturi. De asemenea, după ce i-a vândut două terenuri pe care Constantin Boșcodeală le deținea la Amaru, pentru acoperirea prejudiciului din dosarul „Gloria“, și i-a scos la vânzare un apartament deținut de acesta în centrul municipiului Buzău, Fiscul vrea să umble și la bunurile comune. Direcția Regională de Administrare Fiscală a deschis, prin Administrația Finanțelor Pu­bli­ce Buzău, un proces la Judecătoria Buzău având ca obiect „partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial“, Constantin Boșcodeală și soția acestuia având calitate de pârâți. Cei doi au depus la dosar mai multe înscrisuri, urmând ca instanța să ia act de acestea.

Mașina Poliției Locale, la dispoziția lui Boșcodeală

Povestea mașinii Skoda Superb pentru care Boșcodeală ar putea fi obligat să plătească aproape un miliard lei vechi Primăriei pentru perioada în care se plimba ilegal cu acest autoturism este una lungă, având la bază un raport al Camerei de Conturi care se concluziona cu un prejudiciu de aproape 130.000 lei. Autotu­ris­mul, cumpărat cu aproape 30.000 de euro de Primărie în anul 2012, a intrat în atenția Camerei de Conturi încă din 2014, când auditorii au precizat că mașina a fost luată ilegal, pentru că, la acea vreme, legea interzicea achiziția de autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 centimetri cubi și mai scumpe de 18.000 de euro.

Drept urmare, primarul Constantin Boșcodeală a transferat autoturismul la Poliția Locală, însă l-a folosit în interes de serviciu, dar și personal, transformându-și și șoferul țn polițist local. A fost o altă neregulă ce a condus la un alt raport al auditorilor, care au constatat că tot consumul de carburant din acea perioadă a reprezentat un prejudiciu pentru bugetul local.

Fără să țină cont de cele mai elementare reguli stabilite de legile țării, Boșcodeală s-a folosit de fondurile publice pentru necesitățile sale personale. Documentele oficiale indică faptul că, în anul 2013, Primăria Buzău a achiziționat o mașină Skoda cu numărul BZ-1-PBZ, în valoare de 28.437 euro. Mașina de lux a fost trecută în folosință Direcției Poliția Locală, deși această instituție mai avea în utilizare alte zece autoturisme, depășind normativul stabilit prin lege. Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit, însă, că limuzina Skoda nu a ajuns în garajul polițiiștilor locali, ci în utilizarea personală a primarului Boșcodeală.

,,În baza contractului de furnizare nr. 19701/29.11.2012, UATM Buzău a achiziționat, în 2013, un autoturism pentru transport persoane, marca Skoda, cu o capacitate de 198 cmc, în valoare de 124.474 lei (28.437 euro), prin derogare de la prevederile legale care interziceau achiziționarea de autoturisme care depășeau suma de 18.000 euro (…) Așa cum rezultă din verificare, în perioada februarie 2013-2015, autoturismul achiziționat pentru necesitatea poliției locale nu a fost folosit potrivit destinației pentru care a fost cumpărat, respectiv, pentru funcționarea poliției locale, acesta fiind la dispoziția primarului Constantin Boșcodeală, așa cum rezultă din documentele verificate și din explicațiile furnizate de persoane cu atribuții”,  se arată în documentul citat.

Potrivit foii de parcurs a autoturismului Skoda, ,,au fost efectuate deplasări în diferite orașe din țară, cum ar fi: București, Brașov, Ploiești, Târgoviște, Constanța, zone unde poliția locală nu are competențe teritoriale. Menționăm că aceste deplasări nu sunt justificate cu ordine de deplasare semnate de ordonatorul de credite al UATM Buzău care să fie confirmate de instituția sau entitatea unde au fost efectuate deplasările, precum și scopul acestora”.

De asemenea, se arată în documentele citate, ,,în 2015, Poliția Locală și Direcția Evidență Populației au utilizat un număr de 17 autotu­risme, din care zece folosite de poliția locală și alte șapte, pentru alte activități, inclusiv autoturismul Skoda (…) Prin depășirea normativului privind dotarea cu autoturisme și prin utilizarea mașinii Skoda cu nr. de înmatriculare BZ-10-PBZ pentru alte scopuri decât cele ale poliției locale, care fusese achiziționat prin excepție de la prevederile legale care interziceau achiziționarea de autoturisme, a fost produs un prejudiciu la bugetul local în suma de 128.480 lei”, susțin inspectorii financiari.

Ce înseamnă acest prejudiciu: ,,88.783 lei, că urmare a utilizării autoturismului Skoda, reprezentând cheltuieli pentru întreținerea și funcționarea acestuia și 39.697, ca urmare a utilizării celui de-al șaptelea autoturism peste normativul legal privind dotarea cu automobile”. Suma de 88.684, reprezentând cheltuieli pentru întreținerea și funcționarea mașinii Skoda, se adună astfel: 20.785 lei, reprezintă consumul de carburant, 15.167 lei, cheltuieli cu amortizarea autoturismului și 28.062 lei-cheltuieli de personal pentru Gheorghe Ioniță, polițist local, folosit că șofer pe autoturismul Skoda.

Alte autoturisme, abandonate în service

Mai mult, inspectorii financiari au descoperit mari nereguli în modul în care administrația Boșcodeală a gestionat parcul de mașini din cadrul Direcției Poliția Locală, adunând un prejudiciu adus bugetului local, pe acest palier, de 36.310 lei. ,,UATM Buzău a fost prejudiciat prin gestionarea frauduloasă a autoturismelor din dotarea Direcției Poliția Locală. Au fost înregistrate furturi de componente la un autoturism Cielo, iar un autoturism Renault Trafic a fost avariat într-un accident rutier fără să fie luate măsuri de reparare a daunelor”, se mai spune în documentele citate. Valoarea prejudiciului adus este de 36.310 lei, reprezentând, furtul de componente auto (9.000 lei) și avariile aduse, în urmă accidentului, autoturismului Renault (27.310 lei).

,,În evidența Direcției Poliția Locală există 11 mașini. La verificarea efectuată la data de 01.07.2016, împreună cu Teodorescu Adrian, împuternicit în funcția de director al Direcției Poliția Locală, s-a constatat că un număr de șase autoturisme nu sunt folosite, cinci dintre acestea fiind depozitate în incinta service-ului Skoda din Buzău, str. Transilvaniei nr. 510, iar altul, din care a mai rămas doar un fragment din caroserie, este abandonat pe un teren aflat la intersecția străzilor Colonel Ion Brezoianu cu Pompiliu Ștefu. Din documentele prezentate a rezultat că la autoturismul Daewoo Cielo cu număr de înmatriculare Bz-10-CLM, au fost furate mai multe piese și componente de către polițistul local Oaie Florin și i s-a deschis dosar penal cu nr. 2135/P/2014, clasat la data de 28.11.2014, că urmare a înțelegerii părților, suma de 9.000 de lei ar fi fost recupe­rată”, se mai menționează în documentele citate. Primăria Buzău a intentat un proces și în acest caz iar instanța urmează să se pronunțe în curând.

În ceea ce privește autoturismul Skoda Superb, noul primar, Constantin Toma, nu a dorit să folosească acest autoturism și a dispus să fie plasat în curtea Poliției Locale, unde a stat aproape patru luni, ulterior luându-se decizia ca mașina să fie folosită pentru patrulare și intervenții.