Carmen Sylva, Elena Udrea şi Benone Sinulescu!

Ce legătură poate fi între cele trei personaje cunoscute şi Siriu?

 

 

 

 

 

 

Carmen Sylva, Elena Udrea şi Benone Sinulescu!

            Ce legătură poate fi între cele trei personaje cunoscute şi Siriu?

            Carmen Sylva – este pseudonimul literar al Reginei României – Elisabeta de Neuwied (1843 -1916) şi soţia primului rege al României, Carol I, şi care a scris o carte minunată "De la Siriu", în urma unei călătorii în munţii Buzăului, probabil spre sfârşitul secolului al XIX lea.

            Elena Udrea – este numele buzoiencei, Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a iniţiat o acţiune de popularizare a lacului Siriu la nivel naţional, în primul rând prin "plantarea" câtorva mii de panouri pe toate şoselele importante ale României, cu textul "Vizitaţi lacul Siriu!", suprapus pe o imagine cu lacul şi cu munţii Buzăului care îl înconjoară.

            Benone Sinulescu – este numele celui mai important artist român din domeniul muzicii populare româneşti, care s-a născut la Siriu şi care, prin cântecele sale extraordinare, a făcut şi face cunoscut de peste cincizeci şi cinci de ani, atât în toată ţara, dar şi în întreaga lume,  Siriul şi Buzăul lui dragi.

            Regina Elisabeta a fost atât de impresionată de vizita la Siriu şi în imprejurimile sale, încât a simţit nevoia să descrie această experienţă în cartea intitulată "De la Siriu".

            Este de remarcat faptul că scriitoarea Carmen Sylva, care în latină înseamnă "cântecul pădurii", nu a fost impresionată artistic decât de Sinaia, unde era castelul Peleş, de Valea Dâmboviţei şi de mirifica zonă a Siriului, atât cu frumuseţile sale naturale dar şi cu legendele, poveştile şi folclorul său extraordinar.

            Duminică, 21 August, a avut loc la Siriu deja tradiţionalul festival "Cât e Siriul de mare", patronat de la început de Benone Sinulescu, care nu şi-a uitat niciodată originile şi care încearcă  şi prin această acţiune anuală să menţină Siriul şi Buzăul pe harta de interese a românilor.

            Au participat probabil peste 5.000 de oameni şi poate pentru prima dată am constatat prezenţa multor bucureşteni, prahoveni şi braşoveni care au ţinut să vadă frumuseţile Siriului şi ale muzicii lui Benone Sinulescu şi ale invitaţilor săi.

            Fiind în preajma lui Benni, când veneau oamenii pentru autografe şi fotografii, am constatat că zona nu este pregătită pentru a "prelua" turişti.

            Cele câteva sute de bucureşteni sosiţi la festival nu găsiseră locuri la nicio pensiune (de altfel sunt extrem de puţine) şi se cazaseră în judeţele Braşov şi Covasna.

            În zonă nu există reţea electrică, decât până deasupra barajului, iar reţeaua de telefonie mobilă dispare după câţiva kilometri şi o mai regăseşti aproape de Întorsura Buzăului, în Judeţul Covasna.

            Din aceste motive nu se poate face aproape nimic pentru dezvoltarea turistică a zonei.

            Sunt convins că întreaga zonă a Siriului are un potenţial turistic uriaş, iar redeschiderea lucrărilor hidroenergetice la Cireşu, unde va fi un lac de acumulare pe 900 de hectare, ar putea transforma aceste locuri într-o adevărată capitală a turismului românesc şi, de ce nu, european.

            Cred că pentru fiecare zonă cu potenţial din judeţul nostru ar trebui să se întocmească câte un plan de acţiuni de investiţii şi marketing şi, printr-un efort comun public – privat să transformăm  judeţul nostru într-un judeţ prosper.

            După ultima melodie a festivalului, cântată de prietenul lui Benone Sinulescu – Vasile Şeicaru,   s-a încheiat un spectacol fascinant care, împreună cu frumuseţile locului, vor rămâne sigur în minţile şi inimile participanţilor.

            Organizatorii acestui festival, primarul Cornel Dumitrescu şi inimoasa sa soţie, împreună cu Benone şi toţi care am stat până la sfârşit, am rămas "blocaţi" de imaginea dezgustătoare ce a rămas după plecarea "turiştilor" locali şi naţionali: o mare de PET-uri, pungi de plastic, cutii de bere, hârtii şi multe altele, întinse pe o suprafaţă imensă.

            "Cât e Siriul de mare"?

            Siriul este foarte mare, dar noi, care nu ştim să-l punem în valoare şi să-l păstrăm cel puţin curat, suntem foarte mici!

Constantin Toma este Inginer şi Preşedinte al Grup Romet                                                                                    

 

DISTRIBUIȚI
loading...