După niciun an de la condamnarea definitivă cu executare pentru fapte de corupție, fostul primar al comunei Cochirleanca, Ilie Nicolae, cere în instanță revizuirea sentinței de patru ani. Cererea urmează să fie luată în discuție la Tribunalul Buzău abia după vacanța judecătorească.

Fostul primar de la Co­chirleanca, Ilie Nicolae, a ajuns după gratii în octombrie 2018 după ce judecătorii Curții de Apel Ploiești l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost judecat pentru abuz în serviciu, conflict de interese și fraudă în ob­ținerea de fonduri europene. Soția primarului și secretara comunei, judecate în același dosar, au scăpat cu pedepse mai ușoare, respectiv suspendarea executării închisorii.

Ilie Nicolae a fost acuzat că a încheiat un contract de închiriere a izlazului comunal cu o asociație a crescătorilor de animale administrată chiar de soția sa. În baza acestui contract, familia primarului a beneficiat pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii Direcției Na­ționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești l-au acuzat pe Ilie Nicolae de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, abuz în serviciu, conflict de interese și inducere în eroare a organelor judiciare.

Aurica Nicolae, preșe­dinte al „Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Carabașa de Cochirleanca”, a fost acuzată de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Mariei Borcan, secretar al comunei Cochirleanca, la data faptei, i-a fost invocată acuzația de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului, în luna aprilie 2013, inculpatul Ilie Nicolae, în calitate de primar al comunei Cochirleanca, județul Buzău, beneficiind de ajutorul inculpatei Maria Borcan, secretar al primăriei Co­chirleanca, a încheiat în mod nelegal și la un preț diminuat, contractul de închiriere a izlazului comunal Cochirleanca, cu „Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Carabașa de Cochir­leanca”, al cărei președinte era soția acestuia, Aurica Nicolae.

În baza acestui contract de închiriere, precum și a altor acte false, inculpata Aurica Nicolae a depus la A.P.I.A. Buzău cererea de plata în cadrul schemelor de sprijin pe suprafața (SAPS), având drept rezultat decontarea pe nedrept a sumei de 89.346,2 lei, sumă ce re­prezintă prejudiciul adus Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Județean Buzău.

De asemenea, prin înche­ierea la un preț dimi­nuat, de către inculpatul Nicolae Ilie, a contractului de închiriere a izlazului comunal Cochirleanca, primăria localității a fost prejudiciată cu suma de 52.446,2 lei, repre­zentând diferența dintre prețul stabilit de consiliul local prin hotărâre și suma achitată efectiv de asociația respectivă cu titlu de chirie.

După începerea cerce­tărilor împotriva sa, inculpatul Ilie Nicolae, cu ocazia audierii, a depus la dosarul cauzei un înscris întocmit în fals în scopul de a dovedi existența unei fapte prevăzute de legea penală, pretins comisă de inculpata Maria Borcan, de natură a crea o stare de pericol pentru buna desfășurare a justiției.