Aproape în fiecare zi maşini cu turişti opresc la poartă, după ce au aflat despre castel de pe internet. Castelul de lut din Porumbacu de Sus sea­mănă cu căsuţa piticilor din povestea Albei ca Zăpada şi a reuşit să îl fascineze şi pe britanicul Charley Ottley, producătorul documentarului „Wild Carpathia”.

Un vis din copilărie a devenit realitate pentru Răzvan Vasile, un bucureştean care şi-a dorit să fugă de tumultul oraşului, motiv pentru care şi-a cumpărat, în 2006, un teren de 8.000 mp la Porumbacu de Sus.

Castelul se află la 40 km de Sibiu, în Valea Zânelor, şi va deveni pensiune. Are zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp. A fost construit de meşteri şi muncitori din Maramureş, pe baza unui proiect realizat de arhitectul Ileana Mavrodin. Pentru amenajările interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Fun­daţia este realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob (buştean de molid acoperit cu cob), un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Pereţii exteriori au 60 cm grosime, iar cei interiori 45 cm.

 „Tencuiala exterioară este din var şi nisip şi turnurile sunt din piatră de râu, zidite cu var şi nisip”, a explicat Răz­van Vasile, pentru casena­turale.org. Totul este realizat cu materiale naturale, iar feres­trele şi uşile sunt diferite, fecare cameră având intrarea sa separată. Castelul, structurat pe două nivele, parter şi mansardă, îi aduce aminte proprietarului de verile pline de poveşti petrecute în copilărie alături de bunici în satul Mândra din Ţara Făgă­raşului.

 „Am vrut să fie o casă de poveste, pentru că avem un băieţel de şapte ani şi am călătorit în ţară la diverse pensiuni. Am vrut să fie altceva”, a declarat Răzvan Vasile. „Cas­telul de lut” din Transilvania a fost comparat de BBC cu o casă din celebra serie Hobbit.

DISTRIBUIȚI
loading...