27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 05:04 AM
opinia-balcescu

Educatie

Casa Regală a României onorează aniversarea a 150 de ani de existenţă a Hasdeului

de Cristian IONESCU
Educatie  |
11.09.2017, 00:00
6687
  • Principele Radu a confirmat prezenţa la evenimentul de mâine              

   Cel mai titrat liceu buzoian, Colegiul „B. P. Hasdeu”, săr­bătoreşte mâine, 12 septembrie, împlinirea a 150 de ani de existenţă. Istoria Hasdeului coinci­de cu formarea unor per­sonalităţi de talie mondială, colegiul buzoian reuşind, timp de un veac şi jumătate, să se claseze printre cele mai bune licee din ţară.

   Printre personalităţile care au învăţat, de-a lungul timpului, la Colegiul Hasdeu îi amintim pe: George Emil Palade (singurul român laureat al Premiului Nobel), Constantin Parhon (creatorul şcolii româneşti de endocrinologie şi unul dintre fondatorii ei pe plan mondial), poetul Vasile Voiculescu, mitropolitul Moldovei Irineu Mihăl­cescu, ziaristul Pamfil Șeicaru, tenorul Nae Leonard, actorul Vladimir Maximilian, Nicolae Vaschide (întemeietorul psi­ho­logiei româneşti şi promotor al psihologiei experimentale), Corneliu Croitoru (fostul viceguvernator al Băncii Naţionale a României), Adrian Miroiu (decan al Facultăţii de Știinţe Politice, Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative), Nicolae Cupcea (fost decan al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare), Adrian Vasilescu (consilierul guver­natorului BNR, Mugur Isă­rescu), regizorul Nicolae Cabel, scriitorul Florentin Popescu, istoricul Valeriu Nicolescu, Silviu Neguţ (fostul decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE), Marius Andruh (membru titular al Academiei Române şi al Academiei Europaea din Londra), Aurelian Radu (cercetător de talie internaţională care a descoperit o nouă armă în lupta cu cancerul), Eleodor Nichita (fost preşedintele al Societăţii Nucleare din Canada).

Mii de absolvenţi aşteptaţi în curtea colegiului

   Festivitatea de sărbătorire a celor 150 de ani de Hasdeu se va desfăşura pe parcursul a trei zile (12-14 septembrie), în program fiind incluse mai multe evenimente. Sărbătoarea va debuta mâine, în curtea colegiului, cu întâlnirea foştilor absolvenţi (inclusiv promoţia care a marcat împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea liceului). Nu vor lipsi invitaţii speciali, Casa Regală a României confirmând prezenţa Principelui Radu. De asemenea, vor fi prezenţi reprezen­tanţi ai Guvernului Ro­mâniei.

   Din programul zilei de mâine mai fac parte: prezentarea portretelor celor mai importanţi absolvenţi ai Hasdeului, tablourile realizate de prof. Serafima Nistor fiind expuse pe scara de la cancelaria colegiului, expoziţie de fotografie, de carte veche (de pa­trimoniu), lansarea volumelor semnate de Radu. M. Calcan şi Nicolae Peneş. Invitaţii vor vizita clasele unde au învăţat şi vor semna în Cartea de Aur a Hasdeului.

       „Toți hasdeienii sunt invitați să vină acasă. Este un eveniment la care am muncit foarte mult, alături de colegii mei și vrem să ne ridicăm la înălțimea istoriei acestui colegiu care reprezintă Buzăul la cel mai înalt nivel de un secol și jumătate. Mulțumesc autorităților locale care au fost alături de noi necondiționat. Atât Consiliul Județean, cât și Primăria Buzău și sponsorii tradiționali ai liceului ne-au sprijinit în cadrul acestui eveniment”, a declarat directorul Colegiului „B. P. Hasdeu”, Ionel Banu.

 

Concert al Filarmonicii din Ploieşti

   Miercuri, în cea de a doua zi de sărbătoare, va fi lansat, în amfiteatrul liceului, „Istoricul Colegiului Naţional B. P. Hasdeu”. În aceeaşi zi, va avea loc, în curtea interioară, spectacolul elevilor hasdeieni. Tot miercuri, de la ora 18,30, la sala Consiliului Judeţean va avea loc concertul extraordinar al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti (intrare pe bază de invitaţie).

Spectacol Grupul VOUĂ şi concert al hasdeienilor

   Seria evenimentelor speciale continuă joi, în cea de a treia zi, cu premierea olimpicilor din anul şcolar 2016/2017 (în amfiteatrul liceului). De la ora 13,00, va avea loc lansarea antologiei în cinci volume „Dimineţi de cerneală” (trei volume de poezie şi două volume de proză, cărţi ale scriitorilor elevi din Hasdeu, 1997 - 2017). Invitaţi la eveniment sunt academician Eugen Simion, Nicolae Cabel, Florentin Popescu şi alţi scriitori buzoieni.

   De la ora 17,30, în sala Consiliului Judeţean, va avea loc spectacolul Grupului VOU~, condus de hasdeianul Adrian Fetecău. Invitat va fi şi actorul buzoianul Radu Gabriel, fost membru al grupului.

   Tot, joi, de la ora 20,00, în curtea Hasdeului este programat spectacolul extraordinar susţinut de actuali elevi sau absolvenţi ai liceului (Dora Gaitanovici, Bianca Purcărea, Maria Palade şi alţii).

Comentarii

LA MULTI ANI de 150 de ori ! (11 Sep, 15:37)
Dan (viespea)

LA MULTI ANI la ceas aniversar! Mii de multumiri si profunda stima si respect,tuturor dascalilor ce au lucrat in aceasta citadele a invatamantului buzoian!Felicitari tuturor absolventilor acestui extraordinar lacas de educatie si cultura. Mandria de a fi absolventi ai aceste unitati de elita a invatamantului romanesc este nelimitata.LA MULTI ANI de 150 de ori!

Raspunde

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker