27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:11 PM

Educatie

Casa Regală a României onorează aniversarea a 150 de ani de existenţă a Hasdeului

de Cristian IONESCU
Educatie  |
11.09.2017, 00:00
7180
  • Principele Radu a confirmat prezenţa la evenimentul de mâine              

   Cel mai titrat liceu buzoian, Colegiul „B. P. Hasdeu”, săr­bătoreşte mâine, 12 septembrie, împlinirea a 150 de ani de existenţă. Istoria Hasdeului coinci­de cu formarea unor per­sonalităţi de talie mondială, colegiul buzoian reuşind, timp de un veac şi jumătate, să se claseze printre cele mai bune licee din ţară.

   Printre personalităţile care au învăţat, de-a lungul timpului, la Colegiul Hasdeu îi amintim pe: George Emil Palade (singurul român laureat al Premiului Nobel), Constantin Parhon (creatorul şcolii româneşti de endocrinologie şi unul dintre fondatorii ei pe plan mondial), poetul Vasile Voiculescu, mitropolitul Moldovei Irineu Mihăl­cescu, ziaristul Pamfil Șeicaru, tenorul Nae Leonard, actorul Vladimir Maximilian, Nicolae Vaschide (întemeietorul psi­ho­logiei româneşti şi promotor al psihologiei experimentale), Corneliu Croitoru (fostul viceguvernator al Băncii Naţionale a României), Adrian Miroiu (decan al Facultăţii de Știinţe Politice, Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative), Nicolae Cupcea (fost decan al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare), Adrian Vasilescu (consilierul guver­natorului BNR, Mugur Isă­rescu), regizorul Nicolae Cabel, scriitorul Florentin Popescu, istoricul Valeriu Nicolescu, Silviu Neguţ (fostul decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE), Marius Andruh (membru titular al Academiei Române şi al Academiei Europaea din Londra), Aurelian Radu (cercetător de talie internaţională care a descoperit o nouă armă în lupta cu cancerul), Eleodor Nichita (fost preşedintele al Societăţii Nucleare din Canada).

Mii de absolvenţi aşteptaţi în curtea colegiului

   Festivitatea de sărbătorire a celor 150 de ani de Hasdeu se va desfăşura pe parcursul a trei zile (12-14 septembrie), în program fiind incluse mai multe evenimente. Sărbătoarea va debuta mâine, în curtea colegiului, cu întâlnirea foştilor absolvenţi (inclusiv promoţia care a marcat împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea liceului). Nu vor lipsi invitaţii speciali, Casa Regală a României confirmând prezenţa Principelui Radu. De asemenea, vor fi prezenţi reprezen­tanţi ai Guvernului Ro­mâniei.

   Din programul zilei de mâine mai fac parte: prezentarea portretelor celor mai importanţi absolvenţi ai Hasdeului, tablourile realizate de prof. Serafima Nistor fiind expuse pe scara de la cancelaria colegiului, expoziţie de fotografie, de carte veche (de pa­trimoniu), lansarea volumelor semnate de Radu. M. Calcan şi Nicolae Peneş. Invitaţii vor vizita clasele unde au învăţat şi vor semna în Cartea de Aur a Hasdeului.

       „Toți hasdeienii sunt invitați să vină acasă. Este un eveniment la care am muncit foarte mult, alături de colegii mei și vrem să ne ridicăm la înălțimea istoriei acestui colegiu care reprezintă Buzăul la cel mai înalt nivel de un secol și jumătate. Mulțumesc autorităților locale care au fost alături de noi necondiționat. Atât Consiliul Județean, cât și Primăria Buzău și sponsorii tradiționali ai liceului ne-au sprijinit în cadrul acestui eveniment”, a declarat directorul Colegiului „B. P. Hasdeu”, Ionel Banu.

 

Concert al Filarmonicii din Ploieşti

   Miercuri, în cea de a doua zi de sărbătoare, va fi lansat, în amfiteatrul liceului, „Istoricul Colegiului Naţional B. P. Hasdeu”. În aceeaşi zi, va avea loc, în curtea interioară, spectacolul elevilor hasdeieni. Tot miercuri, de la ora 18,30, la sala Consiliului Judeţean va avea loc concertul extraordinar al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti (intrare pe bază de invitaţie).

Spectacol Grupul VOUĂ şi concert al hasdeienilor

   Seria evenimentelor speciale continuă joi, în cea de a treia zi, cu premierea olimpicilor din anul şcolar 2016/2017 (în amfiteatrul liceului). De la ora 13,00, va avea loc lansarea antologiei în cinci volume „Dimineţi de cerneală” (trei volume de poezie şi două volume de proză, cărţi ale scriitorilor elevi din Hasdeu, 1997 - 2017). Invitaţi la eveniment sunt academician Eugen Simion, Nicolae Cabel, Florentin Popescu şi alţi scriitori buzoieni.

   De la ora 17,30, în sala Consiliului Judeţean, va avea loc spectacolul Grupului VOU~, condus de hasdeianul Adrian Fetecău. Invitat va fi şi actorul buzoianul Radu Gabriel, fost membru al grupului.

   Tot, joi, de la ora 20,00, în curtea Hasdeului este programat spectacolul extraordinar susţinut de actuali elevi sau absolvenţi ai liceului (Dora Gaitanovici, Bianca Purcărea, Maria Palade şi alţii).

Comentarii

LA MULTI ANI de 150 de ori ! (11 Sep, 15:37)
Dan (viespea)

LA MULTI ANI la ceas aniversar! Mii de multumiri si profunda stima si respect,tuturor dascalilor ce au lucrat in aceasta citadele a invatamantului buzoian!Felicitari tuturor absolventilor acestui extraordinar lacas de educatie si cultura. Mandria de a fi absolventi ai aceste unitati de elita a invatamantului romanesc este nelimitata.LA MULTI ANI de 150 de ori!

Raspunde

Stiri Agerpres

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

Băsescu: Pentru ieșirea Republicii Moldova din zona gri trebuie luată în considerare varianta reunificării cu România
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:53 PM

Menținerea Republicii Moldova într-o zonă gri nu este o soluție, a declarat marți fostul președinte Traian Băsescu, lider al PMP, în opinia sa o soluție fiind varianta reîntregirii țării.

Dragnea: Aprobarea legii de achiziționare a rachetelor Patriot mută România într-un alt nivel de dotare militară
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:50 PM

Aprobarea proiectului de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" mută România într-un alt nivel de dotare militară, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker