Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Buzău a început, din luna octombrie a acestui an, să facă decontări celor care folosesc tehnologii ­mo­derne, pe baza de senzori electronici, de automonitorizare continuă a glicemiei şi de injectare dozată a insulinei.

Este o noutate în programul naţional de diabet zaharat, unul dintre cele mai importante programe, şi financiar şi ca număr de pacienţi. Primii beneficiari ai acestor sisteme vor fi copiii până la 18 ani.

„Din ce am înţeles, aceste sisteme vor fi introduse şi anul viitor, mai ales pentru copii, pentru a le acorda o şansă pentru o viaţă normală”, a declarat preşedintele – director general al CJAS Buzău, Raluca Alexandru, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, în care a făcut o prezentare a situaţiei derulării celor nouă programe naţionale de sănătate la nivelul judeţului Buzău.

Potrivit directorului CJAS Buzău, de la 1 octombrie până în momentul de faţă, la CJAS Buzău există depuse deja  14 solicitări pentru decontarea unor tehnologii moderne pe bază de senzori electronici de automonitorizare continuă a glicemiei şi de injectare dozată a  insulinei. „Avem 14 dosare primite şi trimise către centrul regional Sfântul Spiridon din Iaşi, în vederea aprobării”, a precizat directorul CJAS Buzău, Raluca Alexandru.  Astfel de sisteme medicale vor fi puse la dispoziţia pacienţilor în 11 centre din întreaga ţară.

O componentă a acestui program este reprezentată de testele de automonito­rizare a glicemiei. De el beneficiază în prezent la Buzău 52 de copii şi 3.899 adulţi. „Avem un număr de 52 de copii, acelaşi număr ca în 2017, care beneficiază de acest program, şi un  număr de 3.899 de adulţi, din păcate mai mare decât anul trecut,  când au existat 3.511 adulţi, care au beneficiat de aceste teste de automonitorizare”, spune directorul CJAS Buzău. Creşterea numărului beneficiarilor programului a însemnat şi un buget mai mare fapt pentru care, bugetul alocat până la data de 19 noiembrie a fost de 88.300 lei pentru copii  şi 2.347390 lei  pentru adulţi, buget care a asigurat în totalitate necesarul pentru 9 luni.

De la an la an, creşte numărul diabeticilor

Programul de diabet al Casei Naţionale de Sănătate este cel mai mare program naţional curativ derulat în momentul de faţă. De el beneficiază  un număr de aproximativ 823.000 pacienţi, şi este al doilea  ca nivel de finanţare după cel de oncologie. Directorul CJAS Buzău spune despre acest program că, potrivit statisticilor, „bugetul alocat s-a mărit de cinci ori în ultimii 10 ani, ajungând la peste 1 miliarde de lei, iar numărul pacienţilor beneficiari s-a dublat într-un deceniu”. Situaţia de la nivel naţio­nal se reflectă şi la Buzău astfel că „numărul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet zaharat a  crescut foarte mult, de la 13.288 în primele luni 2016, la 15.587 în primele luni ale acestui an”, spune directorul CJAS Buzău, Raluca Alexandru.

O altă componentă a programului de diabet îl reprezintă tratamentul cu medicamente specifice. Şi la acest capitol se înre­gistrează creşteri. „Numărul de bolnavi pentru care a fost asigurat tratamentul în primele nouă luni a fost de 15.587 lei, mai mare faţă de anul 2017 şi faţă de 2016”, a spus directorul CJAS Buzău. Şi nu în ultimul rând, programul mai are o componentă ce vizează tratamentul cu pompă de insulină. „Aici avem doi pacienţi care au beneficiat în primele 9 luni. Avem un buget de 21.670 lei, care a asigurat în totalitate şi care a fost mult mai mare decât anul trecut”, a detaliat directorul CJAS Buzău situaţia beneficiarilor.  În ceea ce priveşte cadrele medicale de specialitate prin care se derulează acest program, CJAS Buzău informează că sunt opt medici de boli de diabet zaharat şi medici de nutriţie, care îşi desfăşoară activitatea în  şapte cabinete de diabet, şase în Buzău şi unul în Râmnicu Sărat. Potrivit aceleiaşi informări, unităţile sanitare prin care se derulează activităţile specifice sunt:  Secţia de diabet zaharat şi boli de nutriţie şi farmacia cu circuit închis şi şapte cabinete din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău şi şapte cabinete ambulatorii de diabet zaharat. De asemenea, în program sunt cuprinse 150 de farmacii cu circuit deschis, la fel ca la programul naţional de oncologie.

DISTRIBUIȚI
loading...