Politic

Care sunt condițiile de validare a referendumului

În ziua în care românii decid pe cine trimit în Parlamentul European, cetățenii cu drept de vot sunt chemați să se exprime și cu privire la principala temă care a ținut agenda publică și a scos lumea în stradă, în repetate rânduri, în ultimii ani: justiția. Astfel, ziua de duminică stă sub semnul primului test al partidelor de la alegerile generale din 2016, dar și al primului referendum consultativ convocat de președintele Klaus Iohannis.

Referendumul consultativ al președintelui vine la doar câteva luni distanță de un alt referendum, cel de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei, care nu a fost validat. Contextul și mizele sunt însă altele.

Prezența este principala condiție de validare a referendumului și aici vorbim despre două tipuri de prag. Potrivit legii, referendumul trebuie să treacă de pragul de prezenţă de 30%, dar şi de cel privind voturile valide.

Astfel, Legea 3/2000 prevede două praguri:

  • pragul de 30% prezenţă: art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
  • pragul de 25% voturi valabil exprimate: art. 5 (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform Autorității Electorale Permanente, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 18.267.997 de persoane. Pe lângă aceștia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin. Referendumul este validat de Curtea Constituțională.

Vor fi două buletine de vot pentru referendum, pentru două întrebări. Alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în același interval de timp, între orele 7,00 și 21,00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare și câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului:

  • Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție?
  • Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, corelat cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la Curtea Constituțională?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker