Politic

Care au fost cele mai importante evenimente ale politicii buzoiene ale anului 2018 (III)/ Anul în care buzoieni au scăpat de Ionel Tescaru

Pe întreg parcursul anului 2018, a continuat războiul dintre administraţia locală a municipiului Buzău, pe de o parte, şi directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, de cealaltă, ultimul sprijinit, pe faţă sau prin diverse maşinaţiuni, de preşedintele Consiliului Ju­deţean, Petre Emanoil Neagu, care a fost, mult timp, vârful de lance al opoziţiei din interiorul Partidului Social Democrat faţă de primarul Constantin Toma şi, implicit faţă de liderul organizaţiei judeţene, Marcel Ciolacu, cel care i-a acordat sprijin permanent, şi pe acest subiect, edilului buzoian.

Prima lună a anului 2018 aduce în discuţie raportul Camerei de Conturi Buzău cu privire la modul de cheltuire a banului public de către Compania de Apă în perioada 1 ia­nuarie 2014-31 decembrie 2016, din care aflăm că Ionel Tescaru a dispus plata sumei de aproape 130.000 de euro (adică 473.671,15 lei sau peste 4,7 miliarde lei vechi), timp de trei ani, către o firmă de avocatură din Cluj, plăţi considerate de auditorii financiari drept „neeconomice, neeficiente şi neeficace”. Din punctul de vedere al directorului Companiei de Apă, cu siguranţă prestaţia avocatului clujean a meritat toţi banii, dat fiind că acesta a participat la toate adunările generale a acţionarilor Companiei de Apă şi făcut tot ce i-a stat în putinţă să taie dreptul la vot al acţionarului majoritar, Consiliul Local Buzău, în momentele în care scaunul sau beneficiile de care se bucură Ionel Tescaru au fost în pericol.

Tot la finele lui ianuarie, opinia publică buzoiană a aflat că, la începutul lunii februarie 2018, Compania de Apă va rămâne fără Consiliu de Administraţie, dat fiind că mandatul de patru ani al acestuia încetează. Primarul Constantin Toma spunea că, încă din luna noiembrie 2017, a sesizat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008” în legătură cu acest aspect, fără rezultat însă: „Am cerut o adunare generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău 2008> pentru că este foarte normală, pentru că în luna februarie, adică peste câteva zile, toate posturile din Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă nu vor mai exista, practic, pentru că s-au scurs cei patru ani de la alegerea acestora, şi ar trebui să existe un nou Consiliu de Administraţie, pentru care trebuia începută procedura în luna noiembrie a anului trecut. Bineînţeles că nu s-a întâmplat acest lucru, am sesizat această situaţie şi până acum nu s-a întâmplat nimic. Demersurile noastre au fost făcute încă de anul trecut, pentru că am văzut că din luna februarie nu va mai fi Consiliu de Administraţie la Compania de Apă, unul legal, şi nu se va mai putea lua nicio decizie acolo. În februarie, ar trebui să existe, obligatoriu, o Adunare Generală (a acţiona­rilor, n.r.) la Compania de Apă, prin care fie să se prelungească mandatul actualului Consiliu de Administraţie, ori să se numească – fapt pentru care mă bat – unul nou, pentru o perioadă provizorie, până se va aplica legislaţia actuală, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109, de gestionare a companiilor mari din această ţară”, a spus Constantin Toma. Mai mult, Toma avertiza că, în condiţiile în care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” va continua să ignore municipiul Buzău, care deţine peste trei sferturi dintre acţiunile Companiei de Apă, Pri­măria va înceta să mai plă­tească sumele datorate ADI drept contribuţie.

Abia la sfârştiul lui februarie, Adunarea Generală a Acţionarilor Compania de Apă SA s-a întrunit pentru a rezolva „vidul de putere” generat de încetarea mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie al operatorului judeţean de apă şi canalizare, prin numirea unor administratori provizorii, al căror mandat a expirat la încheierea procedurii legale de selecţie. Vechiul Consiliu de Administraţie al Companiei de Apă era format din Dumitru Cristea, preşedinte, director adjunct al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, directorul general al aceleiaşi companii, Gheorghe Andronache, cadru didactic la Şcoala Generală nr. 11 şi fost director al Palatului Copiilor, Stan Filip, pensionar MApN, apicultor şi expert contabil, Petruş Hinta, consilier superior la Primăria Rm. Sărat şi Luminiţa Cucu. Consiliul de Administraţie provizoriu votat a fost format din Cornel Pitiş, consilier judeţean social-democrat, directorul Direcţiei Silvice Buzău, care a ceţinut şi preşedinţia acestei structuri, consilierul judeţean social-democrat Ion Bogdan, directorul Poştei buzoiene, Eduard Pistol, secretarul Consiliului Local Municipal, Simona Săvulescu, consilier al primarului Constantin Toma, şi Petruş Hinta, angajat al Primăriei Rm. Sărat.

La sfârşitul lunii iulie, Executivul Primăriei Buzău a reuşit să contracareze o nouă şmecherie a directorului Companiei de Apă, Ionel Tescaru, menită să întârzie validarea noului Consiliu de Administraţie – ai cărui membri au promovat procedurile de selecţie – a operatorului judeţean de apă şi canalizare, organism de conducere colectivă în care nu avea niciun aliat. Astfel, Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă a fost convocat fără respectarea prevederilor legale: „Această convocare, făcută la propunerea domnului director general, Ionel Tescaru, şi semnată de preşe­dintele Consiliului de Admi­nistraţie, care este încă Cornel Pitiş, nu a fost legală, pentru că nu a fost respectat termenul de 30 de zile de la emiterea convocării până la şedinţă. Putea să fie, într-adevăr, un termen mai scurt, dacă era luat acceptul tuturor acţionarilor. Nu s-a făcut acest lucru, deci plecăm la o treabă în sensul în care o să aprobăm un nou Consiliu de Administraţie pe o bază ilegală. Probabil că era şi aici o capcană, nimic nu-i întâmplător în ceea ce-l priveşte pe Tescaru”, a explicat Toma. În cazul în care municipalitatea muşca momeala aruncată de Tescaru, exista riscul ca toate deciziile luate în şedinţa resepctivă, inclusiv validarea noului Consiliu de Administraţie, să fie atacate în justiţie, iar instalarea noului organism colectiv de conducere al operatorului judeţean de apă şi canalizare să fie întârziată chiar şi cu anii.

Cântecul de lebădă

Luna octombrie aduce un nou scandal având în centru Compania de Apă, după ce directorul Ionel Tescaru a strecurat pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţiona­rilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008” un punct – la care nu a fost ataşat niciun fel de material – prin care încerca să facă primarii din unităţile administrativ-teritoriale membre ADI părtaşi la o situaţie pe care operatorul judeţean de apă şi canalizare o ţinea ascunsă de ani de zile: în multe localităţi, apa furnizată de companie nu corespunde nici pe departe standardelor de consum, sau, cu alte cuvinte, este nepotabilă. Aceasta în condiţiile în care, ani de-a rândul, Compania de Apă a mimat că face modernizări ale reţelelor de alimentare, ale staţiilor de pompare şi ale celor de epurare, toate aceste „investiţii” fiind „realizate” cu bani europeni. Bineînţeles că această situaţie era necunoscută până atunci publicului larg din cauza unui şir de complicităţi, în legătură cu care primarul Constantin Toma a sesizat organele competente ale statului. De altfel, primarul municipiului Buzău a adresat o scrisoare deschisă tuturor primarilor unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” şi preşedintelui ADI, Petre Emanoil Neagu, prin care atrage atenţia şi asupra faptului că apa neconformă furnizată de Compania de Apă este facturată la preţ de apă potabilă, dar şi că Direcţia de Sănătate Publică a transmis de mult timp conducerii operatorul judeţean de apă şi canalizare notificări privind obligaţia de a informa populaţia din localităţile în care se furnizează “apă brută” că aceasta nu este potabilă şi nu poate fi folosită pentru consum, iar conducerea Companiei de Apă nu le-a dat curs.

Cântecul de lebădă al sprijinului necondiţionat pe care preşedintele Consiliului Judeţean l-a dat, începând din vara anului 2016, directorului Tescaru, s-a consumat în luna octombrie, când primul a luat în derâdere avertismentul transmis de reprezentanţii municipiului Buzău şi a mimat supărarea că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008”, este mereu prins la mijloc în lupta dintre directorul Tescaru şi primarul Toma, luptă în care, dintotdeauna, s-a poziţionat în favoarea primului. El a spus că va solicita autorităţilor competente să verifice cu mare atenţie afirmaţii lansate în spaţiul public de primarul municipiului, şi solicitând totodată sistarea serviciului dacă acesta pune în pericol viaţa consumatorilor. “Este atentat la siguranţa naţională. Şi dacă apa nu este potabilă, dar şi dacă s-au lansat acuzaţii nefondate”, a spus Neagu, care a dat şi un cec în alb lui Tescaru: „Din fericire, populaţia din Buzău nu a fost otrăvită cu apă, aşa cum s-a dat de înţeles. Cetăţenii nu sunt într-un pericol iminent”.

După nicio lună, directorul Tescaru era demis din funcţie de noul Consiliu de Administraţie al Companiei de Apă, chestiune cât se poate de simplă, atât timp cât acesta a ofe­rit pe tavă un argument imbatabil pentru a fi schimbat din funcţie: refuzul de a întocmi componenta managerială a planului de administrare a operatorului judeţean de apă şi canalizare cerut, în conformitate cu prevederile legale, de Consiliul de Admi­nistraţie, spun surse din interiorul companiei. Mai mult, el a răspuns, în scris acestei soli­citări, menţionând că nu are intenţia de a întocmi documentaţia cerută.

Ionel Tescaru a devenit director general al Regiei Autonome Municipale – structură care îngloba operatorul, pe atunci municipal, de apă şi canalizare – la 1 ianuarie 2005, după ce, în calitate de consilier local, a părăsit Partidul Naţional Liberal-, pe listele căruia a fost ales şi în numele căruia candidase, în primăvara anului 2004, la Primăria Buzău -, pentru a întări majoritatea social-democrată din delibe­rativul municipiului. De la 1 ianuarie 2008, a fost director al Companiei de Apă.

2 Comentarii

  1. tineri minte!
    tescaru + toma = love!

    1. Toma: cumpara filtre de la firma proprie pentru pompele de apa.
    – oamenii lui Toma se cuibaresc si ei o vreme pe leafa lui Tescaru.
    – populatia primeste un pret mai bun la apa „prin munca lui Toma”
    => avantaj imagine Toma inainte de alegeri.

    2. Tescaru: da in judecata CA si castiga. Primaria prin Compania de Apa ii plateste lui Tescaru, din bani publici, ca l-a dat afara fara degeaba din functie.
    – dupa alegeri, pentru ca nu o sa iasa primar, Tescaru revine in functie
    – scumpeste de trei ori mai mult apa „ca asa dispune viziunea europeana”
    => multumit si Tescaru
    –––
    /=> Toma si Tescaru, prieteni ca in vremuri de demult!

    „pleaca ai nostri, vin ai nostri, noi… ramanem tot…”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker