Pentru a înţelege cât mai bine evoluţiile din interiorul organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal din 2017 trebuie să ne întoarcem în luna mai a anului 2015, când prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu făcea, la Bistriţa, la o întâlnire cu „liberalii tradiţionali“, declaraţii fără precedent în relaţiile dintre formaţiunile politice proaspăt fuzionate: „Noi fără PD nu câştigăm preşedintele. Ne-am ţinut de nas şi am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deştept chiar dacă în Bistriţa e puţin altfel. Un lucru deştept de ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la preşe­dinţie al partidului şi ei ne-au dat sediul, locaţia în care să fun­cţionăm. Gândiţi-vă că avem 28 de judeţe în care noi conducem în fuzi­unea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obţine. Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! (…) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reţinere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poţi face ce vrei şi ai tot. Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar! A fost şi va fi al nostru. Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân şi nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu Dracu’ şi cu Lacu’… Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proşti. O să convieţuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!”.

Să lăsăm la o parte speculaţiile conform cărora “Dumnezeu nu e ţigan”, parcă transpuse în eşecul ruşinos al lui Atanasiu la alegerile parlamentare din 2016, când a candidat pentru un nou fotoliu în Senat din partea organizaţiei judeţene buzoiene, şi să urmărim faptele. După o perioadă tulbure generată de rezultatele slabe obţi­nute de PNL Buzău la alegerile locale şi reinstalarea lui Cristinel Romanescu în fruntea organizaţiei, anul 2017 a fost anul alegerilor interne pentru liberalii buzoieni.

Luna aprilie aduce conferinţa municipală a PNL Buzău, când au candidat, pentru funcţia de lider al organizaţiei, medicul Adrian Zoican, şeful Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean, consilier judeţean, inginerul Vasile Olariu, directorul Agenţiei Teritoriale Buzău a Autorităţii Rutiere Române, fost consilier judeţean în mandatul 2008-2012 şi municipal în legislatura 2012-2016, şi avocatul Lucian Sălcuţan, fost preşedintele organizaţiei judeţene a fostului Partid Liberal Democrat (de la des­prinderea acestuia din PNL şi fuziunea prin absorbţie cu Partidul Democrat). Acesta din urmă a părăsit şedinţa, acuzând condu­cerea că jocurile ar fi făcute pentru Vasile Olariu. Totuşi, la vot, Adrian Zoican a fost preferat de 34 din cei 66 de membri cu drept de vot, 19 au votat pentru Vasile Olariu, iar 13 voturi fiind anulate.

Chiar dacă Adrian Zoican a fost membru al Partidului Democrat în „perioada Petre Roman“, când la conducerea organizaţiei judeţene s-am aflat defunctul Petre Partal, el a fost perceput imediat, atât de vechii liberali, cât şi de opinia publică, drept un lider al foştilor democrat-liberali. Drept pentru care, alegerea sa într-un post-cheie nu a fost văzută cu ochi buni, din start, de către primii. Mai ales în condiţiile în care, încurajat de victoria de la municipiu, Zoican şi-a depus candidatura şi pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene, la alegerile care au avut loc la începutul lunii mai.

Victorii „la mustaţă” pentru liberalii tradiţionali

Deputatul Cristinel Romanescu a fost ales preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Buzău cu un număr de 117 voturi impunându-se în faţa medicului Adrian Zoican, care a obţinut 89 de voturi, şi a avocatului Lucian Sălcuţan, care a obţinut un singur vot.

În ceea ce priveşte funcţiile de prim-vicepreşedinţi, acestea au fost adjudecate de către fostul deputat Erland Cocei şi de fostul secretar de stat în Ministerul Mediului Ionuţ Iuga, în timp ce posturile de vicepreşedinţi au fost ocupate de Irina Grigore, Marieta Boloş, Larisa Ene, Dragomir Văsâi, Valeriu Marcu, Emilia Babiuc, Grigore Nedelcu şi Claudiu Voicu.

Este de remarcat că victoria grupului din jurul preşedintelui Cristinel Romanescu nu a fost foarte uşoară, dovadă stând nu doar scorul obţinut de acesta în faţa lui Adrian Zoican, de 117-89, ci şi cel obţinut de prim-vicepreşedintele pentru strategii şi comunicare Ionuţ Iuga, care a strâns 103 voturi, în timp ce contracandidatul Raul Florescu a fost votat de 92 de participanţi la conferinţă, dar şi diferenţa dintre candidaţii pentru postul de vicepreşedinte pentru politici publi­ce, Erland Cocei şi Georgian Calotă, 119-85.

Cu acea ocazie, vechii democrat-liberali, nu s-au sfiit să arate cu degetul spre „trădătorii“ din rândurile lor, dintre care cei mai cunoscuţi sunt consilierii judeţeni Emilia Babiuc şi Grigore Nedelcu, şeful organizaţiei Pătârlagele, Claudiu Voicu, vicepreşedintele organizaţiei de Tineret, Irina Grigore, şi vicepreşedintele organizaţiei Nehoiu Cristina Tănăsescu. „Dumnezeu nu e ţigan” şi-au spus, cu siguranţă, vechii democrat-liberali buzoieni câteva luni mai târziu, când consilierul judeţean Emilia Babiuc nu şi-a mai depus candidatura la funcţia de preşedin­te al Organizaţiei Femeilor Liberale, iar cea pe care fostul lider al OFL o vedea în funcţia de lider, Cristina Tănăsescu, a pierdut alegerile în faţa unei „liberale tradiţionale“, Marieta Boloş.

Lovitura de graţie

Relaţiile dintre preşedintele organizaţiei judeţenene, deputatul Cristinel Romanescu, şi cel al organizaţiei municipale, medicul Adrian Zoican, s-a deteriorat în mod constant, astfel că, cu nicio săptămână înainte de Crăciun, cel din urmă a primit lovitura de graţie, în baza unui dosar întocmit cu răbdare de adversarii săi. Astfel, Biroul de Permanent Judeţean al Partidului Naţional Liberal a decis, pe 19 decembrie, dizolvarea structurii similare de conducere a organizaţiei municipale buzoiene, în fapt demiterea întregii condu­ce­ri a acestei organizaţii. Decizia de dizolvare a Biroului Permanent Municipal a fost luată cu 22 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri, după ce, în urmă cu nicio lună, la ultima întrunire a BPJ al PNL Buzău, medicul Adrian Zoican a fost sancţionat cu avertisment, în urma reclamaţiei formulate de consilierul local municipal râmnicean Cornelia Puşcaşu, care l-a acuzat pe preşedintele organizaţiei municipale buzoiene de atitudine necolegială. Tot atunci s-a cerut, pentru prima oară în mod explicit, demiterea lui Zoican. Cu aceeaşi ocazie, au fost formulate şi alte acuzaţii foarte grave la adresa acestuia: i s-a imputat că nu a pus la punct în termenul stabilit structurile din municipiu arondate secţiilor de votare şi i s-a reproşat slaba mobilizare a organizaţiei municipale atât la mitingul şi marşul de la Buzău, cât şi slaba participare la mitingul din jurul Parlamentului. Însă, cea mai gravă acuzaţie împotriva lui Zoican a fost aceea că a acţionat împotriva intereselor partidului în momentul în care s-a prezentat ca martor al fostului consilier judeţean Ion Nicolae – exclus din PNL pentru că a ajutat, în campania electorală pentru alegerile parlamentare de acum un an, candidaţii Partidului Mişcarea Populară – într-un proces civil pe care primul l-a intentat organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal.

Polul creştin-democrat va complica lucrurile la Buzău?
Coincidenţă sau nu, a doua zi după demiterea lui Zoican, omul politic buzoian Cezar Preda, deputat PNL de Dâmboviţa, fost lider al PDL şi ex-copreşedinte al PNL Buzău, a anunţat, la Târgovişte, că înfiinţează un grup creştin-democrat în cadrul Partidului Naţional Liberal, argumentând iniţiativa prin faptul că el nu are o doctrină liberală şi nu se consideră „nepotul lui Bră­tianu”.
„Am să-mi fac un cadou de sărbători, am să-mi deschid un grup în cadrul Partidului Naţio­nal Liberal numit grupul creştin-democrat/grupul conservator. Pentru că eu nu sunt nepotul lui Brătianu, eu sunt membru al Partidului Naţional Liberal, dar eu nu sunt de doctrină liberală, iar eu activez în Partidul Popular European. Eu nu pot să îi mint şi pe ei, nu pot să mă duc la ei să le spun că la mine este un libertinism, eu sunt liberal pur-sânge. Eu nu sunt liberal pur-sânge, la mine valorile erau aşa când am intrat în politică: era creştin-democraţia, biserica, familia, autoritatea locală, economia socială prin solidaritate socială. Asta e doctrina mea şi, în interiorul PNL nimeni nu are dreptul să mi-o ia şi am să văd, în momentul în care voi deschide grupul, câţi din Partidul Naţio­nal Liberal vor veni în grupul acesta, câţi sunt creştin-democraţi în PNL. Trebuie să terminăm cu această răfuială în care toţi foştii pedelişti sunt aruncaţi afară! Se apără minorităţile naţionale şi eu nu pot să mă apăr într-un partid al cărui membru sunt în Uniunea Europeană, în Partidul Popular European? Asta este dorinţa mea şi aşa o să fac”, a spus Cezar Preda, într-o întâlnire cu presa.
Preda a mai spus că deşi de simte „obosit politic” va constitui acest grup şi îşi va urma parcursul pe care l-a avut înaintea fuziunii dintre Partidul Naţional Libe­ral şi Partidul Democrat Liberal: „Dacă nu a avut cine ridica stea­gul până acum, o să îl ridic eu. Nu aveam chef să mai fac lucrurile acestea, sunt destul de obosit politic, dar cred că vor fi destui care vor spune <Şi eu sunt creştin-democrat>, <Şi eu sunt conservator>. Pentru că nu toţi suntem nepoţii lui Brătianu, nu pot fi judecat că nu depun lumânări la Florica. Să fie sănătoşi! Eu o să-mi urmez parcursul pe care l-am avut atunci când am bătut palma şi am făcut fuziunea. Că dacă voiam să fim liberali, atunci ne duceam la ALDE, mă refer la ALDE european, nu la surogatul acesta de aici, care sunt mai răi decât PSD. Sau ne păcălim unii pe alţii, sau mai facem câte ceva în fiecare zi să mai dispară câte unul de-ai noştri. Acesta este cadoul pe care mi-l voi face!”, a mai spus Cezar Preda, citat de „Agerpres”.
Rămâne de văzut ce impact va avea această iniţiativă la nivelul organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, dacă oamenii din vechiul PDL Buzău vor avea curajul să îşi asume făţiş apartenenţa la acest grup sau se vor mărgini la aprecieri pe reţelele sociale, de frica excluderii din partid şi a pierderii posturilor de consilieri locali sau judeţeni.

 

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. O analiză limpede! Cine a citit să să afle! Urmează evenimente importante pe care PNL le va traversa cu bine. Nu e chiar ușor să refacem organizația liberală a județului Buzău. Nu cu palavre și invective se face politică ci cu FAPTE. îMI PUN MARI SPERANȚE ÎN TINERII LIBERALI …

Comments are closed.