27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 07:47 AM

Economic

Candelabrul, un corp de iluminat elegant, din nou la modă

Economic  |
04.05.2017, 00:00
1017

   Apărute prima dată în Evul Mediu, când se prezentau sub forma a două bucăți de lemn având  forma unei cruci, la capetele căreia erau înfipte lumânările și care erau atârnate de tavan cu frânghie sau lanț, candelabrele, care au căpătat din secolul XV forme chiar artistice, sunt astăzi iar la modă.

   Începuturile candelabrelor elegante se leagă de fabricile din nordul Veneției, la Murano (secolul XVI). Cei care le realizau, un fel  de designeri ai luminii, se spune că nu mai puteau părăsi insula pentru a se păstra secretul de fabricare al acestor candelabre. Însă în timp, acest secret a fost aflat și s-a strecurat în Spania, Anglia și Irlanda. Deși erau adepții suporturilor pentru lumânări din bronz, francezii au adoptat curând, cu entuziasm candelabrele din sticlă de Murano sau cristal.

   Obiecte de iluminat suspendate, candelabrele sunt un element de decor ce pun în valoare piesele de mobilier și creează jocul de lumini care face din încăpere un adevărat cadru elegant și plin de bun gust.

   Pe vremuri candelabrele erau rezervate celor bogați, care aveau case luxoase, dar în prezent, formele și materialele noi le-au făcut mult mai accesibile.

   „Nimic, dar absolut nimic nu ne atrage atenția, nu ne uimește mai mult decât un candelabru”, afirma Peter Younie, doctor în arhitectură. „Cristalul, iluminat în mod adecvat, are asupra noastră un impact care nu poate fi simțit nici măcar cu cele mai performante camere de luat vederi. Când vezi un candelabru, efectul se formează în creier și ne merge direct la inimă”, continuă arhitectul.

Românii preferă candelabrul pentru camerele în stil clasic

   În opinia britanicului Younie, candelabrele au evoluat în trei direcții privind materialele: designerii experimentează cu metal, porțelan, cristale Swarovski și chiar poliester.

   Moda folosirii candelabrelor în amenajări interioare a revenit și în România. Potrivit datelor de la firmele care distribuie candelabre, în 2006 vânzările crescuseră cu 30 la sută față de anul precedent. Românii cumpără mai ales candelabre în stil clasic. Foarte puțini români și-au pus însă candelabrul într-o amenajare modernă, majoritatea clienților mergând totuși pe asocierea lui cu mobilierul clasic.

Cum atârnăm un candelabru?

  Să găsești înălțimea perfectă de atârnare a unui candelabru poate fi o problemă dacă nu cunoști dimensiunile camerei. Daca îl montăm în  living, pentru fiecare 30 cm înălțime a plafonului față de podea, ar trebui să avem 5-7 cm distanță de atârnare a candelabrului. De exemplu, daca avem un plafon înalt de 270 cm, atunci distanța de atârnare ar trebui sa fie aproximativ 50 cm.

Mai jos ai câteva sfaturi menite să te ajute:

  • La un tavan de 270 cm candelabrul ar trebui să atârne peste masă la o distanță de aproximativ 1 m;
  • Dacă instalați un candelabru de mari dimensiuni și implicit greu, atunci încercați să îl ancorați din mai multe puncte;
  • Pentru candelabre vintage sau tradiționale puteți adăuga un cordon sau un lanț pentru a îmbrăca aspectul final;
  • Dacă aveți o casă cu un spațiu deschis și un tavan înalt, atunci putem spune că dispuneți de spațiul perfect pentru atârnarea unui candelabru;
  • Cu cât este mai sus atârnat candelabrul, cu atât pare mai mic deci puteți folosi un design alungit. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker