27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:20 AM
dragaica

Economic

Candelabrul, un corp de iluminat elegant, din nou la modă

Economic  |
04.05.2017, 00:00
789

   Apărute prima dată în Evul Mediu, când se prezentau sub forma a două bucăți de lemn având  forma unei cruci, la capetele căreia erau înfipte lumânările și care erau atârnate de tavan cu frânghie sau lanț, candelabrele, care au căpătat din secolul XV forme chiar artistice, sunt astăzi iar la modă.

   Începuturile candelabrelor elegante se leagă de fabricile din nordul Veneției, la Murano (secolul XVI). Cei care le realizau, un fel  de designeri ai luminii, se spune că nu mai puteau părăsi insula pentru a se păstra secretul de fabricare al acestor candelabre. Însă în timp, acest secret a fost aflat și s-a strecurat în Spania, Anglia și Irlanda. Deși erau adepții suporturilor pentru lumânări din bronz, francezii au adoptat curând, cu entuziasm candelabrele din sticlă de Murano sau cristal.

   Obiecte de iluminat suspendate, candelabrele sunt un element de decor ce pun în valoare piesele de mobilier și creează jocul de lumini care face din încăpere un adevărat cadru elegant și plin de bun gust.

   Pe vremuri candelabrele erau rezervate celor bogați, care aveau case luxoase, dar în prezent, formele și materialele noi le-au făcut mult mai accesibile.

   „Nimic, dar absolut nimic nu ne atrage atenția, nu ne uimește mai mult decât un candelabru”, afirma Peter Younie, doctor în arhitectură. „Cristalul, iluminat în mod adecvat, are asupra noastră un impact care nu poate fi simțit nici măcar cu cele mai performante camere de luat vederi. Când vezi un candelabru, efectul se formează în creier și ne merge direct la inimă”, continuă arhitectul.

Românii preferă candelabrul pentru camerele în stil clasic

   În opinia britanicului Younie, candelabrele au evoluat în trei direcții privind materialele: designerii experimentează cu metal, porțelan, cristale Swarovski și chiar poliester.

   Moda folosirii candelabrelor în amenajări interioare a revenit și în România. Potrivit datelor de la firmele care distribuie candelabre, în 2006 vânzările crescuseră cu 30 la sută față de anul precedent. Românii cumpără mai ales candelabre în stil clasic. Foarte puțini români și-au pus însă candelabrul într-o amenajare modernă, majoritatea clienților mergând totuși pe asocierea lui cu mobilierul clasic.

Cum atârnăm un candelabru?

  Să găsești înălțimea perfectă de atârnare a unui candelabru poate fi o problemă dacă nu cunoști dimensiunile camerei. Daca îl montăm în  living, pentru fiecare 30 cm înălțime a plafonului față de podea, ar trebui să avem 5-7 cm distanță de atârnare a candelabrului. De exemplu, daca avem un plafon înalt de 270 cm, atunci distanța de atârnare ar trebui sa fie aproximativ 50 cm.

Mai jos ai câteva sfaturi menite să te ajute:

  • La un tavan de 270 cm candelabrul ar trebui să atârne peste masă la o distanță de aproximativ 1 m;
  • Dacă instalați un candelabru de mari dimensiuni și implicit greu, atunci încercați să îl ancorați din mai multe puncte;
  • Pentru candelabre vintage sau tradiționale puteți adăuga un cordon sau un lanț pentru a îmbrăca aspectul final;
  • Dacă aveți o casă cu un spațiu deschis și un tavan înalt, atunci putem spune că dispuneți de spațiul perfect pentru atârnarea unui candelabru;
  • Cu cât este mai sus atârnat candelabrul, cu atât pare mai mic deci puteți folosi un design alungit. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker