27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:16 PM

Economic

Candelabrul, un corp de iluminat elegant, din nou la modă

Economic  |
04.05.2017, 00:00
976

   Apărute prima dată în Evul Mediu, când se prezentau sub forma a două bucăți de lemn având  forma unei cruci, la capetele căreia erau înfipte lumânările și care erau atârnate de tavan cu frânghie sau lanț, candelabrele, care au căpătat din secolul XV forme chiar artistice, sunt astăzi iar la modă.

   Începuturile candelabrelor elegante se leagă de fabricile din nordul Veneției, la Murano (secolul XVI). Cei care le realizau, un fel  de designeri ai luminii, se spune că nu mai puteau părăsi insula pentru a se păstra secretul de fabricare al acestor candelabre. Însă în timp, acest secret a fost aflat și s-a strecurat în Spania, Anglia și Irlanda. Deși erau adepții suporturilor pentru lumânări din bronz, francezii au adoptat curând, cu entuziasm candelabrele din sticlă de Murano sau cristal.

   Obiecte de iluminat suspendate, candelabrele sunt un element de decor ce pun în valoare piesele de mobilier și creează jocul de lumini care face din încăpere un adevărat cadru elegant și plin de bun gust.

   Pe vremuri candelabrele erau rezervate celor bogați, care aveau case luxoase, dar în prezent, formele și materialele noi le-au făcut mult mai accesibile.

   „Nimic, dar absolut nimic nu ne atrage atenția, nu ne uimește mai mult decât un candelabru”, afirma Peter Younie, doctor în arhitectură. „Cristalul, iluminat în mod adecvat, are asupra noastră un impact care nu poate fi simțit nici măcar cu cele mai performante camere de luat vederi. Când vezi un candelabru, efectul se formează în creier și ne merge direct la inimă”, continuă arhitectul.

Românii preferă candelabrul pentru camerele în stil clasic

   În opinia britanicului Younie, candelabrele au evoluat în trei direcții privind materialele: designerii experimentează cu metal, porțelan, cristale Swarovski și chiar poliester.

   Moda folosirii candelabrelor în amenajări interioare a revenit și în România. Potrivit datelor de la firmele care distribuie candelabre, în 2006 vânzările crescuseră cu 30 la sută față de anul precedent. Românii cumpără mai ales candelabre în stil clasic. Foarte puțini români și-au pus însă candelabrul într-o amenajare modernă, majoritatea clienților mergând totuși pe asocierea lui cu mobilierul clasic.

Cum atârnăm un candelabru?

  Să găsești înălțimea perfectă de atârnare a unui candelabru poate fi o problemă dacă nu cunoști dimensiunile camerei. Daca îl montăm în  living, pentru fiecare 30 cm înălțime a plafonului față de podea, ar trebui să avem 5-7 cm distanță de atârnare a candelabrului. De exemplu, daca avem un plafon înalt de 270 cm, atunci distanța de atârnare ar trebui sa fie aproximativ 50 cm.

Mai jos ai câteva sfaturi menite să te ajute:

  • La un tavan de 270 cm candelabrul ar trebui să atârne peste masă la o distanță de aproximativ 1 m;
  • Dacă instalați un candelabru de mari dimensiuni și implicit greu, atunci încercați să îl ancorați din mai multe puncte;
  • Pentru candelabre vintage sau tradiționale puteți adăuga un cordon sau un lanț pentru a îmbrăca aspectul final;
  • Dacă aveți o casă cu un spațiu deschis și un tavan înalt, atunci putem spune că dispuneți de spațiul perfect pentru atârnarea unui candelabru;
  • Cu cât este mai sus atârnat candelabrul, cu atât pare mai mic deci puteți folosi un design alungit. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ALERTĂ Simona Halep a pierdut finala turneului de la Cincinnati (WTA) și a ratat șansa de a deveni lider mondial
Duminica, August 20, 2017 22:06 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă fără drept de apel de spaniola Garbine Muguruza, cu 6-1, 6-0, duminică, în finala turneului WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de de 2.536.154 dolari, și a ratat o nouă șansă de a deveni lider mondial.

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker