27 de ani
de presa libera
Miercuri, Iunie 28, 2017 08:11 AM

Economic

Candelabrul, un corp de iluminat elegant, din nou la modă

Economic  |
04.05.2017, 00:00
923

   Apărute prima dată în Evul Mediu, când se prezentau sub forma a două bucăți de lemn având  forma unei cruci, la capetele căreia erau înfipte lumânările și care erau atârnate de tavan cu frânghie sau lanț, candelabrele, care au căpătat din secolul XV forme chiar artistice, sunt astăzi iar la modă.

   Începuturile candelabrelor elegante se leagă de fabricile din nordul Veneției, la Murano (secolul XVI). Cei care le realizau, un fel  de designeri ai luminii, se spune că nu mai puteau părăsi insula pentru a se păstra secretul de fabricare al acestor candelabre. Însă în timp, acest secret a fost aflat și s-a strecurat în Spania, Anglia și Irlanda. Deși erau adepții suporturilor pentru lumânări din bronz, francezii au adoptat curând, cu entuziasm candelabrele din sticlă de Murano sau cristal.

   Obiecte de iluminat suspendate, candelabrele sunt un element de decor ce pun în valoare piesele de mobilier și creează jocul de lumini care face din încăpere un adevărat cadru elegant și plin de bun gust.

   Pe vremuri candelabrele erau rezervate celor bogați, care aveau case luxoase, dar în prezent, formele și materialele noi le-au făcut mult mai accesibile.

   „Nimic, dar absolut nimic nu ne atrage atenția, nu ne uimește mai mult decât un candelabru”, afirma Peter Younie, doctor în arhitectură. „Cristalul, iluminat în mod adecvat, are asupra noastră un impact care nu poate fi simțit nici măcar cu cele mai performante camere de luat vederi. Când vezi un candelabru, efectul se formează în creier și ne merge direct la inimă”, continuă arhitectul.

Românii preferă candelabrul pentru camerele în stil clasic

   În opinia britanicului Younie, candelabrele au evoluat în trei direcții privind materialele: designerii experimentează cu metal, porțelan, cristale Swarovski și chiar poliester.

   Moda folosirii candelabrelor în amenajări interioare a revenit și în România. Potrivit datelor de la firmele care distribuie candelabre, în 2006 vânzările crescuseră cu 30 la sută față de anul precedent. Românii cumpără mai ales candelabre în stil clasic. Foarte puțini români și-au pus însă candelabrul într-o amenajare modernă, majoritatea clienților mergând totuși pe asocierea lui cu mobilierul clasic.

Cum atârnăm un candelabru?

  Să găsești înălțimea perfectă de atârnare a unui candelabru poate fi o problemă dacă nu cunoști dimensiunile camerei. Daca îl montăm în  living, pentru fiecare 30 cm înălțime a plafonului față de podea, ar trebui să avem 5-7 cm distanță de atârnare a candelabrului. De exemplu, daca avem un plafon înalt de 270 cm, atunci distanța de atârnare ar trebui sa fie aproximativ 50 cm.

Mai jos ai câteva sfaturi menite să te ajute:

  • La un tavan de 270 cm candelabrul ar trebui să atârne peste masă la o distanță de aproximativ 1 m;
  • Dacă instalați un candelabru de mari dimensiuni și implicit greu, atunci încercați să îl ancorați din mai multe puncte;
  • Pentru candelabre vintage sau tradiționale puteți adăuga un cordon sau un lanț pentru a îmbrăca aspectul final;
  • Dacă aveți o casă cu un spațiu deschis și un tavan înalt, atunci putem spune că dispuneți de spațiul perfect pentru atârnarea unui candelabru;
  • Cu cât este mai sus atârnat candelabrul, cu atât pare mai mic deci puteți folosi un design alungit. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Actorul suedez Michael Nyqvist, protagonistul seriei 'Millenium', a murit la 56 de ani
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:45 AM

Actorul suedez Michael Nyqvist, protagonistul trilogiei 'Millenium', ecranizare a operei scriitorului Stieg Larsson, a murit marți la 56 de ani, a informat familia citată de EFE.

Bacalaureatul continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:40 AM

Absolvenții de liceu vor susține miercuri proba obligatorie a profilului din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat.

Social-democrații se reunesc în ședința Comitetului Executiv Național
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:33 AM

Social-democrații se reunesc miercuri în ședința Comitetului Executiv Național, urmând să fie aprobată cel mai probabil lista miniștrilor noului cabinet.

Curtea Supremă din Venezuela a fost atacată de un elicopter
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:25 AM

Un elicopter a atacat sediul Curții Supreme din Venezuela, a anunțat marți președintele Nicolas Maduro la televiziunea de stat, preluată de agențiile internaționale de presă. Din elicopter au fost aruncate asupra clădirii două grenade, dintre care una nu a explodat.

COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC ÎN IMAGINI
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:15 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jun, 00:00
violeta albu a comentat pentru articolul Medicii legişti: moartea cardiologului Adrian Negoiţă, produsă de o hemoragie intercraniană:
dumnezeu sa-l odihneasca
27 Jun, 19:15 Minciuni
Pixu a comentat pentru articolul Ce realizări a bifat primarul Toma după primul an de mandat:
Vă referiți la parcarea aia unde te întâmpină un copac în mijlocul drumului? Partid de rahat, realizari de rahat. Mințiți proștii cu dragaici și alte petreceri pentru prosti, in timp ce oamenii normali din orașul ăsta scrasnesc din dinti.
27 Jun, 14:47 Medii de 10
Albinuța a comentat pentru articolul A plouat cu medii de 10 la Evaluarea Națională de la Buzău:
În ultima perioadă în România plouă cu promisiuni psd-iste și cu medii de 10. Cum nu au acoperire în realitatea economică promisiunile psd-iste, tot așa nu au acoperire aceste medii de 10!
Google PageRank Checker