Seria personalităţilor care vin să conferenţieze în faţa elevilor hasdeieni continuă în această săptămână, odată cu vizita lui James R. Kass, din Canada,  profesorului universitar specializat în domeniul fizicii atomice şi a zborului în spaţiu.

   Profesorul canadian vine la Colegiul „B.P. Hasdeu” mâine, 31 octombrie, de la ora 12,30, alături de Alexandru Mironov, publicist, scriitor, critic literar SF, profesor de matematică şi fost ministru al Tineretului şi Sportului.

   Prezenţa lui James R. Kass la Buzău a fost posibilă în urma invitaţiei preşedintelui ROTARY Buzău, Lucian Sălcuţan, şi a Asociaţiei Explorer Science, ca un prim eveniment de promovare a centrului ştiinţific care va fi organizat în curând la Buzău. Tot marţi, Kass va participa, de la ora 15,00, la o întâlnire cu publicul buzoian la sala Consiliului Judeţean, iar miercuri, de la ora 14,30, acesta va conferenţia la Universitatea Bioterra din Buzău.

   James R. Kass este licenţiat în Fizică şi Matematică (Montreal), având doctoratul obţinut în domeniul Fizicii şi Filozofiei. După ce şi-a terminat doctoratul, dr. Kass s-a alăturat Institutului Max-Planck pentru cercetarea în domeniul fizicii nucleare. Cu o carieră de peste 30 de ani în domeniul „Zborul omului în spaţiu”, a lucrat ca om de ştiinţă la departamentul de medicină de la Universitatea Johann-Gutenberg din Mainz, Germania, unde a studiat Neurofiziologie şi Medicină spaţială, în special în domeniul Percepţie senzoriala.
   Kass şi-a început drumul legat de studierea zborului în spaţiu în 1962, când s-a înscris la Universitatea Sir George Williams din Montreal, încercând să înceapă studiile în acest domeniu. În absenţa unui program universitar de zbor spaţial, a studiat fizica şi matematica şi a devenit cercetător în fizica nucleară. Soarta a făcut ca peste 20 de ani să ajungă la Centrul Spaţial Johnson din Houston, unde a condus echipa de astronauţi formată din Ulf Merbold, Byron Lichtenberg, Robert Parker şi veteranul Skylab, Owen Garriott.
DISTRIBUIȚI