Campania pentru europarlamentare, care a început vineri dimineață, se desfășoară simultan cu cea pentru referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.

Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări stabilite pentru referendum:

„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”. 

Cum contraatacă guvernul

Guvernul are pe masă un proiect de ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului prin care se prevede că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului; o asemenea prevedere ar interzice președintelui Iohannis să cheme alegătorii pentru a vota „Da” la referendum. Mai mult, potrivit proiectului, Guvernul este cel care ar trebui să informeze alegătorii în cazul referendumului național, cum este cel convocat de președintele Iohannis.

De asemenea, cvorumul de prezență pentru validarea referendumului este modificat, procentul de 30% fiind calculat altfel, raportat nu la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, ci la cei din registrul electoral. Potrivit ultimelor date ale Autorității Electorale Permanente, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258, dintre care 18.266.936 au domiciliul sau reședința în țară. Spre comparație, la referendumul pentru familie, prezența la vot a fost calculată raportând numărul cetățenilor prezenți la vot la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, respectiv 18.278.496. Astfel, dacă la referendumul pentru familie era nevoie de un cvorum de prezență de 5.483.548, la referendumul convocat de președinte acesta ar fi de 5.681.177, adică cu aproape 200.000 mai mare.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

Comments are closed.