Direcţia de Sănătate Publică Buzău va demara, în această săptămână, o campanie de vaccinare în comunităţile vulnerabile, pentru a putea asigura liniştea epidemiologică în judeţ. Modelul după care se va desfăşura această campanie este cel de la Buhuşi, la care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău au luat parte săptămâna trecută, în prezenţa ministrului Sănătăţii.

Aceasta nu este însă singura campanie organizată de DSP Buzău. Au mai fost până acum patru campanii menite să-i convingă pe buzoienii din comunităţile vulnerabile să fie de acord cu imunizarea copiilor. Din păcate, ele nu au avut efectele scontate. „Procentul este ruşinos de mic. La Maxenu, acoperirea vaccinală este de 26,7%, dar vedeţi, dacă ai 15 şi faci doi, e clar că s-au dus, dar la Simileasca sunt 300, dar acoperirea tot scăzută rămâne. La Râmnicelu avem o acoperire de 10,73% la unul din medici, la celălalt de 41,66%, dar e aceeaşi poveste cu lotul pe care-l are înscris în evidenţă”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.

Echipe mobile

„Săptămâna aceasta, Direcţia de Sănătate Publică  va demara o campanie de vaccinare, de informare şi educare a părinţilor din comunităţile vulnerabile unde rata este scăzută la vaccinare. Săptămâna trecută, împreună cu doamna doctor (Scântei, n.r.), am participat, la Buhuşi, la o campanile de vaccinare unde a fost prezentă şi doamna ministru. Am mers în comunităţile vulnerabile, acolo unde rata de vaccinare era scăzută. După modelul de la Buhuşi ne-am gândit să replicăm în comunităţile vulnerabile. Aceste comunităţi se află în Maxenu, Ciuta, Râmnicelu şi cartierul Similesca. Campania se va desfăşura cu ajutorul administraţiilor din comunităţile vulnerabile şi vor fi implicaţi medicii de familie, asistenţii medicali comunitari, reprezentanţii  primăriilor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi mediatorii sanitari”, a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, Cristina Ungureanu, într-o conferinţă de presă.

442 cazuri de rujeolă confirmate

Declanşarea campaniei de vaccinare a fost decisă în urma vizitei de la Buhuşi, dar se datorează şi numărului mare de cazuri de rujeolă pe care Buzăul le-a înregistrat în această primă parte a anului. Din precizările făcute de medicul epidemiolog Carmen Scântei reiese faptul că sunt confirmate 442 cazuri de rujeolă.

Prezenta campanie se va derula nu în cabinetele medicilor de familie, aşa cum a fost până acum prezent, ci chiar în comunităţile respective, alegân­du-se locaţii cât mai potrivite pentru o astfel de activitate.

„Am decis de data aceasta să implicăm mai activ autorităţie administrativ-teritoriale, cât şi instituţia Prefectului. Sperăm ca de data aceasta să aducem mai aproape de cabinetele individuale autorizate, apelând la alte locaţii în care să avem şi condiţii de igienă minime necesare practicării unui act medical şi populaţie care să acceseze mai uşor, fără să necesite un transport asigurat, care ar fi un pic mai dificil. Din discuţiile pe care le-am avut cu asistenţii şi mediatori sanitari ai acestor zone am realizat că lucru poate deveni posibil sub coordonare a noastră permanentă”, spune medicul epidemilog Carmen Scântei.

Echipele sunt gata

Campania în comunităţile respective se va face şi pe bază de materiale informative, în special filmuleţe din care populaţia să  înţeleagă mai bine ce înseamnă rujeola, ce efecte are şi cum poate fi prevenită. Pe de altă parte, prezenţa reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică în comunităţi poate fi un sprijin pentru mediatorii sanitari pentru educarea sanitară a  populaţiei.

„Am făcut nişte filmuleţe educative, mai mult imagini decât din înscrisuri, pentru că omul trebuie să vadă cum arată boala pentru care noi dorim să-i protejăm. Poate că, folosindu-ne mai mult, poate că în prezenţa noastră mediatorii sanitari vor avea alt dialog cu populaţia căreia noi ne adresăm şi sperăm ca din lotul acesta permanent de refuzuri, de neprezentări cauzate de orientări religioase diferite, să obţinem un rezultat care să ne asigure liniştea epidemiologică. Echipa noastră va fi mobilă. S-au fixat nişte puncte la fiecare unitate. S-au făcut echipele care vor fi prezente la fiecare locaţie. Ne vom întâlni la sfârşitul săptămânii să vă spunem ce am realizat”, a mai spus medicul Carmen Scântei.

DISTRIBUIȚI
loading...