Buzăul este al doilea municipiu din România, după Iaşi, în care Platforma Unionistă ,,Acţiunea 2012” demarează campania ,,Un milion pentru Unire”, al cărei scop este strângerea de semnături în vederea iniţierii demersului de mo­dificare, prin referendum naţional, a Constituţiei, în sensul introducerii în legea fundamentală a României a unei prevederi explicite privind unirea cu Republica Moldova. În acest sens, ieri, la Palatul Comunal, a avut loc o conferinţă de presă la care, alături de primarul Constantin Toma, au participat preşedintele ,,Acţiunii 2012”, George Simion, precum şi reprezentantul buzoian al acestei organizaţii non-guvernamentale, Emil Diaconiţă.

Campania de strângere de semnături va beneficia, la nivelul municipiului Buzău, de sprijinul Primăriei, care va permite amplasarea în zona centrală a două corturi, în Piaţa Dacia, respectiv în zona Bisericii ,,Sfinţii Îngeri”. Ulterior, acţiunea se va extinde şi la nivelul celorlalte oraşe şi comune din judeţul Buzău, responsabilii ,,Acţiunii 2012” mizând pe sprijinul câtorva zeci de voluntari pentru strângerea de semnături. ,,Nu avem structuri teritoriale, dar ne-am îndreptat mai întâi către administraţiile locale care şi-au dovedit ataşamentul faţă de ideile unioniste, Buzăul fiind chiar primul munici­piu din ţară al cărui Consiliu Local a votat unirea simbolică cu Republica Moldova”, a precizat George Simion. Pentru a da un exemplu în acest sens, primarul Constantin Toma a semnat, în timpul conferinţei de presă, pe un tabel în sprijinul acţiunii unioniste care a debutat miercuri în municipiul Buzău.

Primarul Constantin Toma este de părere că buzoienii au o obligaţie morală de a răspunde acestei campanii, pentru a cinsti aşa cum se cuvine memoria lui Alexandru Marghiloman: ,,Noi, ca buzoieni, avem o obligaţie morală, pentru că pe 27 martie 1918, buzoianul nostru Alexandru Marghiloman a fost cel care, în calitate de prim-ministru, a luat act, în numele poporului român şi al Regelui Ferdinand I, de declaraţia de unire a Basarabiei cu România. Iată, după o sută de ani, trebuie să facem eforturi, ca români, să avem neamul românesc la un loc, nu în două state, şi pentru treaba aceasta, Platforma Unionistă <Acţiunea 2012> a pornit la drum de mulţi ani, avându-l în frunte pe domnul George Simion, care a făcut o mulţime de acţiuni, şi în Moldova şi în România, efectiv se jertfeşte pentru această cauză, având foarte multe probleme cu cei din apara­tul de stat al Republicii Moldova. În fiecare judeţ din România există zeci de organizaţii non-guvernamentale, sute de voluntari care acţionează pentru această campanie, care ar trebui să se finalizeze cu strângerea a un milion de semnături pentru a modifica Constituţia”.

,,Unirea celor două Germanii, un exemplu de bună practică”

La rândul său, preşe­dintele Platformei Unioniste ,,Acţiunea 2012”, George Simion, a explicat care este scopul final al campaniei: ,,Sunt bucuros să revenim la Primăria Buzău, una dintre instituţiile care marchează corespunzător ceea ce înseamnă Anul Centenar. Ultima oară am fost în această sală când i-am avut ca oaspeţi pe cei o sută de primari care ne-au dat declaraţii de unire (…) Ne dorim ca după acest început a Anului Centenar, marcat de declaraţiile de unire date de localităţi după Declaraţia Parlamentului României din 27 martie 2018, care a fost votată în unanimitate – cu abţinerile celor de la UDMR – să facem următorii paşi în concretizarea proiectului unionist. Ce înseamnă pentru noi asta? Declaraţia Parlamentului din 27 martie să fie pusă în acord cu textul constituţional, de asemenea să avem o politică coerentă la nivel de stat, politică conjugată în direcţia reîntregirii poporului român, şi să avem un cadru instituţional al politicilor pe zona Republicii Moldova. Noi ne-am fi aşteptat ca, după declaraţia din Parlament, clasa politică să urmeze şi nişte paşi concreţi. Aceşti paşi concreţi se lasă aşteptaţi, la fel cum se lasă aşteptată şi sărbătorirea Centenarului, din păcate (…) Noi am lansat această campanie, avem un preambul pe care dorim să îl introducem în actuala Constituţie, să îl adăugăm; toate marile Constituţii au câte un preambul, de asemenea, Republica Federală Germană a avut o prevedere privind unitatea poporului german înainte ca unirea celor două Germanii să aibă loc, iar noi considerăm unirea celor două Germanii un exemplu de bună practică. Îndemnăm toţi românii să semneze iniţiativa în ­preaj­ma zilei de 1 Decembrie, pentru a-şi manifesta dorinţa de unire cu Basarabia”, a arătat George Simion.

,,De ce să ne unim două sărăcii?”    

Primarul Constantin Toma a mai precizat că această campanie, ,,Un ­mi­lion pentru Unire”, este poate singurul proiect de ţară pe care l-a avut România de după 1990: ,,Această campanie este un proiect de ţară, poate singurul pe care l-am avut după 1990. Trebuie să încercăm să ieşim din această boală, din ce în ce mai acută, a majorităţii populaţiei româneşti, care se cheamă indiferenţă. Trebuie să ieşim din această indiferenţă, pentru că nu ne mai interesează nimic; trebuie să ne intereseze ce suntem, suntem români, trebuie să fim o ţară pu­ternică, ceea ce înseamnă să şi unim acest neam românesc cu sora noastră, Republica Moldova, pentru că peste 80 la sută din oamenii care locuiesc acolo sunt români”.

În ceea ce priveşte impactul economic pe care l-ar avea unirea României cu Basarabie, George Simion spune: ,,Costurile vor fi la nivelul de două miliarde de euro pe an, în zece ani sunt 20 de miliarde, cam o treime din bugetul de investiţii al României dintr-un an reprezintă cele două ­mi­liarde. Dar această investiţie se acoperă, dacă este să vorbim în termeni economici, ieşim pe profit după o perioadă de opt ani”. La rândul său, primarul Toma spune că optica este ,,de ce să ne unim două sărăcii? Este întrebarea pusă şi de moldoveni şi de români. Dar Moldova nu este o ţară săracă, este o ţară sărăcită. Are un potenţial extraordinar”.

2 COMENTARII

  1. Pt Toma: proiect de țară era validarea referendumului pentru familie. Unirea era al doilea proiect de tara….
    Pt. Bostan: mai lasa-ne cu implicarea asta pentru tara… daca nu erai plătit de Toma, in special, nu făceai tu articole pe tema asta. Esti departe de ce scrii aici…

  2. vrem sa ne unim cu tara!
    Si Romania si Basarabia sunt saracite de altii, care doar profita de noi!
    niciodat nu vom fi bogati in ritmul asta, dar uniti vom fi mai puternici

Comments are closed.