După majorarea salariilor din învăţământ de la 1 martie, acum nu mai sunt bani şi pentru plata contribuţiilor la pensii şi sănătate. Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, din data de 25 aprilie deja se percep penalităţi pentru contribuţiile neplătite, iar această situaţie este prezentă în mai multe judeţe ale ţării. Printre aceste judeţe se găseşte şi Buzăul.

„La Buzău au fost plătite salariile şi contribuţiile în toate unităţile şcolare mai puţin în învăţământul special, pentru că nu au mai fost bani suficienţi. Este vorba despre cadrele didactice de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Buzău şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Rm. Sărat, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere şi Şcoala pentru Deficienţi de Auz. Au primit salariile, dar nu li s-au plătit contribuţiile. Pe data de 24 aprilie trebuia să se facă aceste plăţi prin contabilii şcolilor, dar nu au mai fost suficienţi bani”, a declarat liderul Sindicatului din Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

În total, în cele patru instituţii de învăţământ buzoiene lucrează aproximativ 280 de cadre didactice cărora nu le-au fost plătite cotizaţiile la pensii şi sănătate.

Problema cea mai mare care apare este: cine va plăti penalităţile? Potrivit sindicaliştilor, situaţii asemănătoare mai sunt în judeţele Mehedinţi, Satu Mare, Neamţ, Harghita, Timiş, Alba, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Covasna, Harghita şi Gorj.

„Dacă situaţia se prelungeşte…“

În consecinţă, sindicaliştii cer Ministerului Educaţiei să dispună în regim de urgenţă măsurile necesare pentru a se asigura sumele pentru plata contribuţiilor datorate de angajaţii din sistemul de învă­ţământ preuniversitar, aferente drepturilor salariale din luna martie 2018.

„Potrivit legii, dacă cotizaţiile nu sunt plătite până pe data de 24 ale lunii, apar penalităţile. De asemenea, dacă situaţia se prelungeşte pe o perioadă mare, ceea ce nu cred că va fi cazul, salariatul nu va mai avea dreptul la asigurare de sănătate. Sunt convins că se va găsi o soluţie pentru că statul nu are nici un interes să se fure singur”, a mai declarat Ion Dobre.

După creşterea salariilor profesorilor, problemele nu au întârziat să apară şi culminează acum cu lipsa banilor pentru plata contribuţiilor la pensii şi sănătate.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

Comments are closed.