Situaţia banilor din învăţământ pare să stea pe un butoi de pulbere. După ce cadrelor didactice din patru şcoli buzoiene nu li s-au mai plătit cotizaţiile la sănătate şi pensie pentru că instituţiile de învăţământ au rămas fără bani, situaţia riscă să se repede şi în ceea ce priveşte salariile de pe 14 mai. Profesorii din mai multe şcoli buzoiene trag semnale de alarmă după ce directorii i-au anunţat că nu au cu ce să le plătească salariile aferente lunii aprilie.

Situaţia este prezentă în toată ţara şi scoate la iveală anomaliile legii salarizării în ­edu­caţie, care au transformat directorii de şcoli în nişte ordonatori de credite ce sunt obligaţi să joace un „C.A.R. ţigănesc” pentru a procura bani de salarii. Aşa cum angajaţii din fabrici de pe vremea comunismului se împrumutau între ei în fiecare lună până în ziua de salariu, tot aşa directorii şcolilor din Buzău (şi nu numai) îşi împrumută bani unii altora pentru ca profesorii să îşi primească lefurile. Oricât ar părea de greu de crezut, situaţia este nu doar adevărată, ci şi reglementată de Ministerul Educaţiei.

Bani mutaţi de la o şcoală la alta

„Până acum puteai lua bani de la o lună pentru altă lună dacă bugetul  şcolii era insuficient. Aveai nevoie de bani pentru luna a III-a, luai din luna a IV-a şi tot aşa până la rectificarea bugetară. Directorii au crezut că aşa se va putea face şi acum. Mai nou însă banii au fost repartizaţi şcolilor pe patru trimestre fără posibilitatea de a-i lua dintr-un trimestru în altul. Soluţia: te împrumuţi la altcineva! Un ordin al Ministerului Educaţiei dă posibilitatea inspectoratelor şcolare să mute banii de la o şcoală la alta doar cu acceptul ordonatorului de credite, adică al directorului. Asta s-a practicat şi la noi de două luni, dar acum directorii au spus stop!”, a declarat liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

„Directorii umblă pe la alţi directori pentru a găsi bani“

Concret, liderul profesorilor buzoieni spune că a primit semnale din partea colegilor din mai multe şcoli din municipiu care sunt îngrijoraţi.

„Am primit apeluri de la ­li­derii de sindicat din mai multe şcoli care sunt îngrijoraţi pentru că  directorii le-au spus că respectivele instituţii nu au bani de salarii şi caută soluţii. Este vorba despre aproape toate grădiniţele cu program prelungit, de Şcoala nr. 8, Şcoala nr. 6, Şcoala nr. 16. Altfel spus, fiind în imposibilitate de plată, directorii umblă pe la alţi directori pentru a găsi bani. În acest timp, cei din Inspectoratul Şcolar Judeţean care au o situaţie centralizată cu a contabilităţile şcolilor, caută şi ei soluţii. ştiu că astăzi (n.r., marţi) ministrul Educaţiei a cerut într-o videoconferinţă situaţia concretă a tuturor şcolilor. Asta înseamnă că şi ministrul caută soluţii”, a mai declarat liderul SÎP Buzău.

IŞJ: „Sunt nişte demersuri contabile. Nu este o situaţie specifică judeţului Buzău“

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău nu neagă practica împrumutului între şcoli, dar spune că are încredere că profesorii buzoieni îşi vor primi salariile la timp.

„Este adevărat că şcolile care nu au buget suficient pentru salarii pot apela la alte instituţii de învăţământ. Sunt nişte demersuri contabile. Nu este o situaţie specifică judeţului Buzău, se aplică în toată ţara. Ştiu că sunt anumite probleme în instituţiile de învăţământ special. Nu ştiu ­exa­ct dacă sunt directori care au solicitat bani de la alţi directori. Pe mine personal nu m-a contactat niciun director. Ei comunică pe compartimente, şi ­pro­babil că deja au vorbit la contabilitate şi au aflat răspunsurile pe care le doreau. Suntem în data de 8 mai, iar data de salariu este 14 mai. Eu cred că nu vor fi probleme, mai ales că ministrul Educaţiei a dat această asigurare în videoconferinţa de astăzi (n.r., marţi)”, a declarat inspectorul general al IŞJ Buzău, Otilia Trifan.

„Vor pune lacătul pe şcoli dacă nu primesc salariile“

Finanţarea învăţământului pe principiul „per capita”, adică în funcţie de numărul de elevi, continuă să creeze mari probleme. Bugetul standard alocat şcolilor este deseori depăşit, mai ales în instituţiile cu profesori bine pregătiţi, care au de încasat sporuri pe baza gradelor didactice sau a vechimii.

„Mai trist este că în judeţe precum Harghita şi Sălaj s-a trecut la disponibilizări pentru ca şcolile să se încadreze în bugetul alocat. La Buzău acest lucru ar naşte alte probleme. Noi avem deja un deficit de peste 240 de angajaţi în rândul personalului nedidactic plus 80 de angajaţi din didactic auxiliar. Asta înseamnă un deficit de vreo 300 de angajaţi”, a mai spus Ion Dobre.

Potrivit aceleiaşi surse, mai mulţi profesori din şcolile cu probleme au anunţat că nu vor accepta să nu primească salariul la timp.

„Profesorii dintr-o anumită şcoală mi-au spus că, indiferent de poziţia sindicatului, dacă până la sfârşitul lunii nu îşi vor primi salariile, vor pune lacătul pe şcoală”, a mai declarat liderul SÎP Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. O tara plina de profesori pensionari sau personal auxiliar cu pensie și . Salariu după ce au fost. apoi reincadrati pe post ceea ce duce la cheltuieli foarte mari!!! Afara cu pensionarii care au pretenții maxime de salarizare!!!!

    • Bă ești prost ? – statul dă mai puțini bani dacă angajează un pensionar la plata cu ora decât dacă ar angaja un debutant!!

Comments are closed.