27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:11 AM

Cultura

Buzoienii, invitaţi pe urmele tezaurului Cloşca cu Puii de Aur, pe şantierul arheologic Gruiu Dării

de Cristian IONESCU
Cultura  |
09.08.2017, 00:00
1747

   Eveniment inedit pentru buzoienii pasionaţi de istorie. Reprezentanţii Muzeului Ju­deţean invită publicul buzoian să viziteze unul dintre cele mai importante şantiere arheologice din Europa.

   Mâine, 10 august, între orele 10,00 şi 18,00 va avea loc Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic Pietroasa Mică Gruiu Dării, comuna Pietroasel. Deschis publicului vizitator pentru o zi, şantierul arheologic de la Gruiu Dării este locul unde arheologii buzoieni întreprind cercetări de specialitate într-o aşezare din Epoca Pietrei, o aşezare de Epoca Bronzului şi o impresionantă locuire din Antichitate. Situl arheologic este unul dintre cele mai cunoscute în lumea ştiinţifică din Europa, numeroase articole ştiinţifice, volume şi studii fiind publicate de către cei care desfăşoară activitatea de cercetare aici.

   Cu acest prilej publicul va avea posibilitatea să participe la următoarele evenimente:

• ora 10,00 - deschiderea şantierului spre vizitare; echipa ştiinţifică, compusă din specialişti ai Muzeului Judeţean Buzău şi Muzeului Brăilei, va prezenta situaţii de săpătură, complexe arheologice nou descoperite, precum: zidul de incintă al cetăţii dacice, locuinţe, vetre, gropi de provizii şi gropi menajere din diferite perioade istorice etc;

• ora 10,30 - vernisarea unei mini-expoziţii de arheologie, conţinând artefacte nou descoperite pe şantierul arheologic Gruiu Dării; descoperiri din campania arheologică din anul 2017;

• ora 11,00 - vernisarea unei noi expoziţii panotate a Muzeului Judeţean Buzău, prezentată în premieră, Arheologia în imagini, prilej cu care vor fi prezentate într-o manieră modernă imagini de pe toate şantierele arheologice de pe teritoriul judeţului Buzău, unde au loc cercetări arheologice în prezent;

• ora 11,00 şi 13,00 - atelierul de face painting gratuit pentru copii; în cadrul acestui atelier copiii vor avea ocazia de a fi pictaţi cu teme de inspiraţie preistorică şi antică;

• ora 12,00 - masa rotundă cu tema „Importanţa descoperirilor de pe teritoriul comuna Pietroasele în studiere istoriei naţionale şi universale“, sus­ţinută de către colectivul de cercetători din cadrul Muzeului Judeţean Buzău;

   Acces: şoseaua Buzău-Ploieşti, dreapta către satul Pietroasele, se urcă pe lângă sediul Primăriei circa 3-4 km;

   Obiective în zonă: Castrul roman de la Pietroasele; locul descoperirii Tezaurului de la Pietroasele; şantierul arheologic Gruiu Dării; releul de pe Vârful Istriţa.

   Informaţii generale: ultima parte a traseului (circa 1 km) este recomandată fie pe jos (drumeţie), fie cu autoturisme 4x4;

   Accesul este liber.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker