27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 07:38 AM

Cultura

Buzoienii, invitaţi pe urmele tezaurului Cloşca cu Puii de Aur, pe şantierul arheologic Gruiu Dării

de Cristian IONESCU
Cultura  |
09.08.2017, 00:00
1848

   Eveniment inedit pentru buzoienii pasionaţi de istorie. Reprezentanţii Muzeului Ju­deţean invită publicul buzoian să viziteze unul dintre cele mai importante şantiere arheologice din Europa.

   Mâine, 10 august, între orele 10,00 şi 18,00 va avea loc Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic Pietroasa Mică Gruiu Dării, comuna Pietroasel. Deschis publicului vizitator pentru o zi, şantierul arheologic de la Gruiu Dării este locul unde arheologii buzoieni întreprind cercetări de specialitate într-o aşezare din Epoca Pietrei, o aşezare de Epoca Bronzului şi o impresionantă locuire din Antichitate. Situl arheologic este unul dintre cele mai cunoscute în lumea ştiinţifică din Europa, numeroase articole ştiinţifice, volume şi studii fiind publicate de către cei care desfăşoară activitatea de cercetare aici.

   Cu acest prilej publicul va avea posibilitatea să participe la următoarele evenimente:

• ora 10,00 - deschiderea şantierului spre vizitare; echipa ştiinţifică, compusă din specialişti ai Muzeului Judeţean Buzău şi Muzeului Brăilei, va prezenta situaţii de săpătură, complexe arheologice nou descoperite, precum: zidul de incintă al cetăţii dacice, locuinţe, vetre, gropi de provizii şi gropi menajere din diferite perioade istorice etc;

• ora 10,30 - vernisarea unei mini-expoziţii de arheologie, conţinând artefacte nou descoperite pe şantierul arheologic Gruiu Dării; descoperiri din campania arheologică din anul 2017;

• ora 11,00 - vernisarea unei noi expoziţii panotate a Muzeului Judeţean Buzău, prezentată în premieră, Arheologia în imagini, prilej cu care vor fi prezentate într-o manieră modernă imagini de pe toate şantierele arheologice de pe teritoriul judeţului Buzău, unde au loc cercetări arheologice în prezent;

• ora 11,00 şi 13,00 - atelierul de face painting gratuit pentru copii; în cadrul acestui atelier copiii vor avea ocazia de a fi pictaţi cu teme de inspiraţie preistorică şi antică;

• ora 12,00 - masa rotundă cu tema „Importanţa descoperirilor de pe teritoriul comuna Pietroasele în studiere istoriei naţionale şi universale“, sus­ţinută de către colectivul de cercetători din cadrul Muzeului Judeţean Buzău;

   Acces: şoseaua Buzău-Ploieşti, dreapta către satul Pietroasele, se urcă pe lângă sediul Primăriei circa 3-4 km;

   Obiective în zonă: Castrul roman de la Pietroasele; locul descoperirii Tezaurului de la Pietroasele; şantierul arheologic Gruiu Dării; releul de pe Vârful Istriţa.

   Informaţii generale: ultima parte a traseului (circa 1 km) este recomandată fie pe jos (drumeţie), fie cu autoturisme 4x4;

   Accesul este liber.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker