Emoții mari pentru absolvenții claselor a XII-a. Luni, a avut loc prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română. Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean, aproape 3.000 de elevi buzoieni s-au înscris pentru a susține probele scrise ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2018.

Elevii clasei a XII-a de la profilul real au avut, la alegere, de analizat o poezie de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi, în timp ce cei de la profilul uman au avut de prezentat arta poetică în opera lui Ion Barbu sau Lucian Blaga. Cei mai mulți din­tre elevii Colegiului Hasdeu au declarat, ieri, la ieșirea din examen, că subiectele li s-au părut accesibile, mai ales cei de la profilul real, care au ales să prezinte poemul „Luceafărul”. Absolvenții de uman au mărturisit că se așteptau la alte subiecte.

Bacalaureatul continuă miercuri, pe 27 iunie, cu proba obligatorie a profilului, în timp ce pe 28 iunie este programată proba la alegere a profilului și specializării. Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 4 iulie, iar pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale, după contestații.

„Sper să mă descurc la fel de bine și la celelalte examene”

„Mi s-a părut foarte ușor. La subiectul trei ne-a picat la alegere Eminescu sau Arghezi. Eu am învățat bine Eminescu și chiar îmi doream să ne pice. Am scris mai mult de 400 de cuvinte. La subiectul doi ne-a picat rolul notațiilor autorului, și acesta mi s-a părut ușor. Aș vrea să merg mai departe la Politehnică și aș avea nevoie de o medie peste 9 la bacalaureat. Sper să mă descurc la fel de bine și la examenele de Matematică și Fizică și apoi la examenul de admitere. Pe o scară de 1 la 10, aș spune că examenul de astăzi a avut o dificultate de 7”, a declarat Denisa Toader.

„Subiecte accesibile”

„Eu spun că au fost subiecte destul de accesibile; am avut de ales între Eminescu și Arghezi. Nu aș putea spune la ce notă mă aștept la examenul de astăzi”, a declarat Andra Ene.

 

„La uman, mă așteptam să ne dea Marin Sorescu”

„Eu am fost la profilul uman și mi s-a părut că examenul nu a fost extrem de greu. În schimb, ne așteptam mai mult la genul dramatic pentru că nu a mai fost de foarte mult timp dat la bacalaureat. Dacă nu mă înșel, de prin 2011, 2012. Eu mă așteptam să ne dea Marin Sorescu, <Iona>. Ne-a picat însă Blaga la alegere cu Ion Barbu. Eu am ales Ion Barbu; aveam mai mult de scris, la celălalt trebuia să te referi mai mult la filosofie, cunoaștere paradisiacă și luciferică. Așa că am optat pentru <Riga Crypto și Lapona Enigel>. Sper să iau o notă peste 8,50, dacă nu, o să fac contestație. Nu am nevoie de nota din Bac pentru că dau admiterea la Drept și nu se ia în calcul. Mă pregătesc intens pentru admitere, dar Doamne ajută și cu Bacul”, a declarat Amalia Comănoiu.

„M-am simțit pregătită”

„Eu sunt la profil real și am avut de ales între Eminescu și Arghezi la subiectul trei. Am ales Eminescu, <Luceafărul>. Chiar îmi doream să ne pice asta. M-am bucurat foarte mult când am văzut. Nu mi s-a părut vreun subiect mai solicitant. M-am simțit pregătită. Aș vrea să merg mai departe la facultatea de Medicină”, a declarat Diana.

„A fost o bucurie generală”

„Mi-am ales Eminescu pentru că mă bazam pe acest subiect. Poate subiectul doi a fost puțin mai dificil. Imediat ce a ajuns foaia de examen și s-a strigat <Eminescu>, a fost o bucurie generală”, a declarat Andreea Stoica.

 

„La subiectul doi au fost și întrebări mai abstracte”

„La profilul real am avut de ales între <Luceafărul> lui Eminescu și Tudor Arghezi. Eu am ales <Luceafărul>. La subiectul doi au fost două întrebări mai abstracte, în rest a fost foarte ușor. La subiectul doi am avut de vorbit despre comedie. Mă aștept să iau în jur de 9”, a declarat Andrei Crăciunoiu.

„La română, lucrurile sunt interpretabile”

„Sunt la profil real și pot spune că subiectele nu au fost imposibile. Chiar dacă au fost accesibile, la limba română lucrurile sunt interpretabile și nu poți ști la ce să te aștepți. Nu aș putea spune la ce notă să mă aștept”, a declarat Maria Burlacu, șefa de promoție a Colehiului Hasdeu.

DISTRIBUIȚI
loading...