27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:36 PM

Educatie

Buzoienii de la Colegiul „Hasdeu“, alături de partenerii din Franţa, pregătiţi de Congresul „Matematică în jeanşi“ de la Marsilia

de Cristian IONESCU
Educatie  |
01.03.2017, 00:00
1728

   Delegaţia formată din elevi şi profesori de la Liceul „F. Arago“ din Perpignan, Franţa, încheie astăzi o nouă etapă a proiectului „Matematică în jeanşi” („Math En Jeans“) derulat alături de Colegiul „B. P. Hasdeu”. Partenerii francezi părăsesc astăzi Buzăul, după cele şapte zile în care au derulat activităţi de cercetare în domeniul matematicii.

   Proiectul urmăreşte să îmbine exerciţiile de matematică cu socializarea dintre elevii liceelor partenere, un fel de  mini-cercetare, o alternativă la olimpiadele şcolare, care nu implică însă competiţia. Din delegaţia franceză au făcut parte profesorii Marie Diumenge şi Nathalie Crochard, iar din partea Colegiului „Hasdeu”, profesorii Rebeca Jilinschi, Bogdan Enescu, Luminiţa Ghiţă, Melania Nicolae şi Tamara Popescu. 

„Sperăm la o finanţare din partea Uniunii Europene“

   „Suntem în al treilea an în care facem «Math.en.Jeans» la Colegiul HASDEU şi Liceul «F. Arago» Perpignan. Este un proiect care reuşeşte, de fiecare dată, să îi motiveze pe elevi să facă matematică de cercetare, descoperind totodată o cultură diferită, dar şi oameni interesaţi de aceleaşi lucruri, cu un entuziasm specific vârstei,  cu o dorinţă de cunoaştere încurajatoare pentru noi, organizatorii. Sperăm ca, la anul, proiectul să se transforme într-un proiect Erasmus+, care va primi finanţarea, atât de necesară, din partea Uniunii Europene”, a declarat prof. Rebeca Jilinschi coordonator proiect.

   Potrivit programului, astăzi, înainte ca delegaţia franceză să părăsească Buzăul, este programată prezentarea ­pro­blemelor rezolvate, practic, o repetiţie înaintea Congresului „Matematică în jeanşi” de la Marsilia (23-25 martie), unde vor participa ambele echipe.

„Colaborare excelentă între elevii români şi cei francezi“

   „Subiectele propuse spre cer­cetare în acest an au fost variate şi interesante. Au fost chestiuni de geometrie, combinatorică, teoria jocurilor, precum şi probleme care cereau simularea pe calculator a unor fenomene. Am fost bucuros să constat că elevii, atât cei români, cât şi cei francezi, au fost foarte interesaţi de probleme, au colaborat excelent unii cu alţii şi au găsit soluţii ingenioase“, a declarat prof. Bogdan Enescu.

   Pe parcursul celor şapte zile petrecute la Buzău, elevii şi profesorii francezi au vizitat unele dintre cele mai importante obiective turistice, precum Vila Albatros, Tabăra de Sculptură Măgura, Mănăstirea Ciolanu, Vulcanii Noroioşi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker