27 de ani
de presa libera
Vineri, Iunie 23, 2017 16:56 PM
dragaica

Educatie

Buzoienii de la Colegiul „Hasdeu“, alături de partenerii din Franţa, pregătiţi de Congresul „Matematică în jeanşi“ de la Marsilia

de Cristian IONESCU
Educatie  |
01.03.2017, 00:00
1603

   Delegaţia formată din elevi şi profesori de la Liceul „F. Arago“ din Perpignan, Franţa, încheie astăzi o nouă etapă a proiectului „Matematică în jeanşi” („Math En Jeans“) derulat alături de Colegiul „B. P. Hasdeu”. Partenerii francezi părăsesc astăzi Buzăul, după cele şapte zile în care au derulat activităţi de cercetare în domeniul matematicii.

   Proiectul urmăreşte să îmbine exerciţiile de matematică cu socializarea dintre elevii liceelor partenere, un fel de  mini-cercetare, o alternativă la olimpiadele şcolare, care nu implică însă competiţia. Din delegaţia franceză au făcut parte profesorii Marie Diumenge şi Nathalie Crochard, iar din partea Colegiului „Hasdeu”, profesorii Rebeca Jilinschi, Bogdan Enescu, Luminiţa Ghiţă, Melania Nicolae şi Tamara Popescu. 

„Sperăm la o finanţare din partea Uniunii Europene“

   „Suntem în al treilea an în care facem «Math.en.Jeans» la Colegiul HASDEU şi Liceul «F. Arago» Perpignan. Este un proiect care reuşeşte, de fiecare dată, să îi motiveze pe elevi să facă matematică de cercetare, descoperind totodată o cultură diferită, dar şi oameni interesaţi de aceleaşi lucruri, cu un entuziasm specific vârstei,  cu o dorinţă de cunoaştere încurajatoare pentru noi, organizatorii. Sperăm ca, la anul, proiectul să se transforme într-un proiect Erasmus+, care va primi finanţarea, atât de necesară, din partea Uniunii Europene”, a declarat prof. Rebeca Jilinschi coordonator proiect.

   Potrivit programului, astăzi, înainte ca delegaţia franceză să părăsească Buzăul, este programată prezentarea ­pro­blemelor rezolvate, practic, o repetiţie înaintea Congresului „Matematică în jeanşi” de la Marsilia (23-25 martie), unde vor participa ambele echipe.

„Colaborare excelentă între elevii români şi cei francezi“

   „Subiectele propuse spre cer­cetare în acest an au fost variate şi interesante. Au fost chestiuni de geometrie, combinatorică, teoria jocurilor, precum şi probleme care cereau simularea pe calculator a unor fenomene. Am fost bucuros să constat că elevii, atât cei români, cât şi cei francezi, au fost foarte interesaţi de probleme, au colaborat excelent unii cu alţii şi au găsit soluţii ingenioase“, a declarat prof. Bogdan Enescu.

   Pe parcursul celor şapte zile petrecute la Buzău, elevii şi profesorii francezi au vizitat unele dintre cele mai importante obiective turistice, precum Vila Albatros, Tabăra de Sculptură Măgura, Mănăstirea Ciolanu, Vulcanii Noroioşi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Tusk/Brexit: Oferta premierului Theresa May 'riscă să agraveze situația' europenilor în Marea Britanie
Vineri, Iunie 23, 2017 16:37 PM

Propunerile premierului britanic Theresa May cu privire la drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană sunt sub așteptările noastre și riscă să agraveze situația europenilor de pe teritoriul britanic, a avertizat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul Summitului UE desfășurat joi și vineri la Bruxelles, potrivit AFP și DPA.

DNA: Fost director al unei școli din Neamț, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene
Vineri, Iunie 23, 2017 16:35 PM

Doru Lozincă, fost director al Grupului școlar "Ion Ionescu de la Brad" din comuna Horia, județul Neamț, a fost trimis în judecată vineri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene.

PNL Sector 5: Un an de administrație PSD în Sectorul 5 - cronica unui dezastru anunțat
Vineri, Iunie 23, 2017 16:25 PM

PNL Sector 5 consideră că un an de administrație PSD în această zonă administrativă înseamnă "cronica unui dezastru anunțat".

Primarul sectorului 2 intenționează să construiască zece parcări supraetajate
Vineri, Iunie 23, 2017 16:18 PM

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a declarat, vineri, cu ocazia prezentării bilanțului după un an de mandat, că în perioada următoare vor fi realizate studiile de fezabilitate pentru construirea a zece parcări supraetajate.

Donald Trump, deranjat de relația apropiată dintre Robert Mueller și James Comey
Vineri, Iunie 23, 2017 16:08 PM

Președintele american Donald Trump a afirmat, într-un interviu pentru Fox News difuzat vineri, că este deranjat de relația dintre Robert Mueller, procurorul special însărcinat cu ancheta privind ingerința Rusiei în alegerile din noiembrie, și fostul director FBI, James Comey, informează The Hill.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jun, 14:04 directori
prof a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
dar la sc 3 ramnic? se va incrie cineva? au proiecte , au fonduri, si-au luat masini.... E de luat in calcul: bani multi la gratis, fara ore fara rezultate... viata frumoasa
23 Jun, 13:01 Sunteți nebuni?Sunteți analfabeți cu toții? Opriți-vă!
George Călinescu a comentat pentru articolul Buzoianca Ramona Neculae dedică al treilea volum viitorului ei copil:
Doamnelor, domnilor, e de două ori trist ce se întâmplă. Odată că o grafomană agramată se închipuie creator de literatură și nu se mai oprește din producția de maculatură de o impostură incalificabilă. Dar asta ar fi, până la urmă, damblaua ei și nu ar trebui să ne vexeze inconștiența cu care această veleitară alterează ierarhia valorilor estetice și insultă spiritul public. Mai de condamnat sunt însă „lăudătorii”, organizatorii de așa zise lansări, gazdele iresponsabile, cadre didactice care deschid larg ușile școlilor spre a oferi elevilor veritabile antimodele de o monstruoasă lipsă de cultură și de îndemânare în mânuirea limbii române în scris.
23 Jun, 12:17 Încă-s treaz!...
Unu' a comentat pentru articolul Actuala dilemă a cetăţeanului (ne)turmentat:
Apreciez răspunsul, chiar dacă argumentele, și pe cale de consecință concluziile, sunt discutabile. Ghilimelele nu sugerează un citat decât dacă este indicată sursa. Bun, să presupunem că sunt atât de ignorant într-ale literaturii încât n-am auzit de Caragiale. Am auzit doar că, prin redacții, i se spunea "Moș Virgulă". Deci Caragiale nu putea să facă rabat niciodată de la corectitudinea gramaticală. Doar că multe s-au schimbat într-ale gramaticii în ultima sută (și ceva...) de ani. De acord, păstrăm cuvintele autorului, pentru a păstra parfumul epocii, sau licențele poetice ("Cobori în jos Luceafăr blând..."), dar nici la Caragiale, nici la Eminescu, sau la oricare alt autor nu păstrăm ortografia originală, dacă Onor' Academia a schimbat regulile. Chiar dacă Eminescu și Caragiale (de care, din câte ați remarcat, nu am prea auzit) au scris cu apostrof, noi folosim cratima. Deci, din punctul meu ignorant de vedere, a păstra o ortografie desuetă, fără a accentua, prin indicarea sursei, că doriți un anumit parfum antebelic, constituie o eroare. Părerea mea!...
Google PageRank Checker