27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:28 PM

Actualitate

Buzoienii, codaşi la asigurarea obligatorie a locuinţei, dar printre primii la solicitarea de despăgubiri

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
13.11.2017, 00:00
155

   Doar 15% dintre locuinţele din judeţul Buzău au, în acest moment, asigurări obligatorii. Potrivit PAID, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la sfârşitul lunii octombrie erau în vigoare, pentru judeţul nostru, 31.720 poliţe de asigurare obligatorie, ceea ce reprezintă un grad de cupridere de 15,67%, distribuţia pe urban-rural fiind egală.

   Astfel, Buzăul nu se numără printre judeţele fruntaşe la acest capitol. În schimb, judeţul nostru se numără printre judeţele care au beneficiat de cele mai multe despăgubiri. La nivel naţional, acestea au fost în valoare de 343.539 lei în luna octombrie, cu 48,7% mai mari decât în luna septembrie. Cea mai mare parte a despăgubi­rilor a fost acordată în baza dosarelor deschise pentru daune produse de alunecări de teren, iar judeţele în care s-au înregistrat au fost Vrancea, Vâlcea, Argeş şi Buzău. 

   Au fost achitate şi daune produse de inundaţii în judeţele Vrancea, Vâlcea, Argeş, Vaslui, Buzău, Prahova, Ilfov, Caraş-Severin, Harghita, Galaţi, Suceava, Timiş, Teleorman, Bihor, Hunedoara, Tulcea, Maramureş, Albă şi Bacău. De asemenea, au fost plătite şi dosare pentru urmări ale cutremurelor de intensitate mică în Vaslui, Buzău şi Galaţi. 

   Potrivit PAID, românii au încheiat mai multe poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor în luna octombrie din acest an, astfel că, în toată ţara s-a ajuns la un număr de 1.678.816 poliţe PAD în vigoare (care acoperă trei riscuri de dezastre naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) cu 1,08% mai mult decât în luna precedentă, a anunţat  PAID, societatea care admi­nistrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor. În aceeaşi perioadă de referinţă, au fost plătite daune în valoare de 343.539 lei, în creştere cu 48,7%. În acest moment, gradul de cuprindere în asigurare obligatorie a locuinţelor la nivelul României este de 18,8%. 

   PAD, Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale, este o poliţă de asigurare obli­gatorie care acoperă daunele produse de inundaţii, cutre­mure sau alunecări de teren asupra locuinţelor. În funcţie de tipul locuinţei asigurate, poliţa are o suma asigurată de 10.000 de euro - pentru care se plăteşte o primă de 10 euro pe an - sau o sumă asigurată de 20.000 de euro pentru care se plăteşte o prima de 20 de euro pe an.

   Creşterile cele mai importante ale subscrierilor au fost înregistrate în Ilfov (+1,01%) şi în Braşov (+0,9%). Cele mai asigurate zone, în acest moment, sunt Bucureştiul, cu un grad de acoperire de 38,29%, Ilfov, cu 34,14% şi judeţul Timiş, cu 29,36%.

   La polul opus în ceea ce priveşte gradul de protecţie prin asigurare, se află judeţele Olt, cu 8,35%, Mehedinţi, cu 8,36% şi Gorj, cu 8,65%. 

Comentarii

Și ce dacă este obligatorie, merge și fără! (13 Nov, 14:15)
Pixelu nonsens

Aici este vina legiuitorului. Nu este normal ca organul de control să fie primăria. Este un nonsens. În momentul în care primăria va amenda lipsa asigurării obligatorii a locuinței, primarul s-a lins pe bot de voturi. Din această cauză n-am auzit până în prezent de vreo amendă pentru lipsa asigurării obligatorii. Și slavă Domnului, ar avea de unde! 85% dintre locuințe nu au asigurare obligatorie.

Raspunde

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker