27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:20 AM
dragaica

Sanatate

13 buzoieni, mușcați de căpușe în ultimele zile

de Monica BĂNICĂ
Sanatate  |
04.05.2017, 00:00
380
  • Nouă sunt copii cu vârste între 1 și 12 ani

   Odată cu încălzirea semnificativă a vremii, a apărut deja pericolul reprezentat de căpușe, insecte foarte periculoase, ale căror înțepături pot provoca de la probleme minore de sănătate, până la cele mai grave, precum boala Lyme, care afectează inima, articulațiile și sistemul nervos. 

   Astfel, la Buzău, primele trei zile ale acestei  luni au adus, odată cu vremea caldă, un număr alarmant de cazuri cu persoane mușcate de căpușe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău, Adriana Bunilă, în doar trei zile, în perioada 1-3 mai,  la Unitatea Primiri Urgențe s-au prezentat 13 buzoieni victime ale căpușelor, iar ceea ce este mai grav, nouă dintre aceștia sunt copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani.

   Din fericire, cei 13 pacienți nu au prezentat situații grave, care să impună internarea în spital. Aceștia au primit îngrijiri și li s-a prescris tratamentul corespunzător. 

   De asemenea, la nivelul municipiului Buzău, de săptămâna trecută au început acțiunile de dezinsecție în toate cartierele, fiind vizate zonele verzi și parcurile. Totodată, în perioada 5 – 7 mai vor fi efectuate în Buzău și acțiuni de aviotratament.

   Căpușele sunt insecte parazite, care populează suprafața corpului, iar majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea păsărilor sau, mai rar, pe tegumentele reptilelor. Nu toate aceste insecte transmit boli sau dezvoltă probleme grave de sănătate gazdei, dar o parte însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme, precum și al unui tip particular de meningoencefalită.
   Simptomele acestei boli grave sunt apariția de pete roșii pe musculatură, care se extind pe corp, febră, dureri musculare și articulare, frisoane, oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici. Pentru a evita contactul cu căpușele, trebuie respectate o serie de măsuri preventive. Astfel, este recomandată acoperirea unei suprafețe cât mai mari de piele și folosirea de îmbrăcăminte deschisă la culoare, folosirea de mănuși speciale  în cazul manipulării unor animale sau păsări ce pot reprezenta astfel de vectori, pulverizarea de insecticide, tăierea ierbii, greblarea frunzelor uscate pentru cei care locuiesc la casă, evitarea locurilor  unde au fost înregistrate cazuri cu mușcături de căpușe, în special zonele  cu iarbă înaltă și deasă, iar după o plimbare prin natură, trebuie inspectată cu atenție pielea și se recomandă un duș.

   În situația  în care se constată o înțepătură de căpușă, este bine ca persoana în cauză să nu apeleze pentru scoaterea insectei la metode din popor, folosind acetonă, alcool, benzină sau alte substanțe, ci să se prezinte la spital, pentru a evita declanșarea unei infecții.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker