27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:26 PM

Sanatate

13 buzoieni, mușcați de căpușe în ultimele zile

de Monica BĂNICĂ
Sanatate  |
04.05.2017, 00:00
2220
  • Nouă sunt copii cu vârste între 1 și 12 ani

   Odată cu încălzirea semnificativă a vremii, a apărut deja pericolul reprezentat de căpușe, insecte foarte periculoase, ale căror înțepături pot provoca de la probleme minore de sănătate, până la cele mai grave, precum boala Lyme, care afectează inima, articulațiile și sistemul nervos. 

   Astfel, la Buzău, primele trei zile ale acestei  luni au adus, odată cu vremea caldă, un număr alarmant de cazuri cu persoane mușcate de căpușe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău, Adriana Bunilă, în doar trei zile, în perioada 1-3 mai,  la Unitatea Primiri Urgențe s-au prezentat 13 buzoieni victime ale căpușelor, iar ceea ce este mai grav, nouă dintre aceștia sunt copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani.

   Din fericire, cei 13 pacienți nu au prezentat situații grave, care să impună internarea în spital. Aceștia au primit îngrijiri și li s-a prescris tratamentul corespunzător. 

   De asemenea, la nivelul municipiului Buzău, de săptămâna trecută au început acțiunile de dezinsecție în toate cartierele, fiind vizate zonele verzi și parcurile. Totodată, în perioada 5 – 7 mai vor fi efectuate în Buzău și acțiuni de aviotratament.

   Căpușele sunt insecte parazite, care populează suprafața corpului, iar majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea păsărilor sau, mai rar, pe tegumentele reptilelor. Nu toate aceste insecte transmit boli sau dezvoltă probleme grave de sănătate gazdei, dar o parte însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme, precum și al unui tip particular de meningoencefalită.
   Simptomele acestei boli grave sunt apariția de pete roșii pe musculatură, care se extind pe corp, febră, dureri musculare și articulare, frisoane, oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici. Pentru a evita contactul cu căpușele, trebuie respectate o serie de măsuri preventive. Astfel, este recomandată acoperirea unei suprafețe cât mai mari de piele și folosirea de îmbrăcăminte deschisă la culoare, folosirea de mănuși speciale  în cazul manipulării unor animale sau păsări ce pot reprezenta astfel de vectori, pulverizarea de insecticide, tăierea ierbii, greblarea frunzelor uscate pentru cei care locuiesc la casă, evitarea locurilor  unde au fost înregistrate cazuri cu mușcături de căpușe, în special zonele  cu iarbă înaltă și deasă, iar după o plimbare prin natură, trebuie inspectată cu atenție pielea și se recomandă un duș.

   În situația  în care se constată o înțepătură de căpușă, este bine ca persoana în cauză să nu apeleze pentru scoaterea insectei la metode din popor, folosind acetonă, alcool, benzină sau alte substanțe, ci să se prezinte la spital, pentru a evita declanșarea unei infecții.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker