27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:43 AM

Sanatate

13 buzoieni, mușcați de căpușe în ultimele zile

de Monica BĂNICĂ
Sanatate  |
04.05.2017, 00:00
1000
  • Nouă sunt copii cu vârste între 1 și 12 ani

   Odată cu încălzirea semnificativă a vremii, a apărut deja pericolul reprezentat de căpușe, insecte foarte periculoase, ale căror înțepături pot provoca de la probleme minore de sănătate, până la cele mai grave, precum boala Lyme, care afectează inima, articulațiile și sistemul nervos. 

   Astfel, la Buzău, primele trei zile ale acestei  luni au adus, odată cu vremea caldă, un număr alarmant de cazuri cu persoane mușcate de căpușe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău, Adriana Bunilă, în doar trei zile, în perioada 1-3 mai,  la Unitatea Primiri Urgențe s-au prezentat 13 buzoieni victime ale căpușelor, iar ceea ce este mai grav, nouă dintre aceștia sunt copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani.

   Din fericire, cei 13 pacienți nu au prezentat situații grave, care să impună internarea în spital. Aceștia au primit îngrijiri și li s-a prescris tratamentul corespunzător. 

   De asemenea, la nivelul municipiului Buzău, de săptămâna trecută au început acțiunile de dezinsecție în toate cartierele, fiind vizate zonele verzi și parcurile. Totodată, în perioada 5 – 7 mai vor fi efectuate în Buzău și acțiuni de aviotratament.

   Căpușele sunt insecte parazite, care populează suprafața corpului, iar majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea păsărilor sau, mai rar, pe tegumentele reptilelor. Nu toate aceste insecte transmit boli sau dezvoltă probleme grave de sănătate gazdei, dar o parte însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme, precum și al unui tip particular de meningoencefalită.
   Simptomele acestei boli grave sunt apariția de pete roșii pe musculatură, care se extind pe corp, febră, dureri musculare și articulare, frisoane, oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici. Pentru a evita contactul cu căpușele, trebuie respectate o serie de măsuri preventive. Astfel, este recomandată acoperirea unei suprafețe cât mai mari de piele și folosirea de îmbrăcăminte deschisă la culoare, folosirea de mănuși speciale  în cazul manipulării unor animale sau păsări ce pot reprezenta astfel de vectori, pulverizarea de insecticide, tăierea ierbii, greblarea frunzelor uscate pentru cei care locuiesc la casă, evitarea locurilor  unde au fost înregistrate cazuri cu mușcături de căpușe, în special zonele  cu iarbă înaltă și deasă, iar după o plimbare prin natură, trebuie inspectată cu atenție pielea și se recomandă un duș.

   În situația  în care se constată o înțepătură de căpușă, este bine ca persoana în cauză să nu apeleze pentru scoaterea insectei la metode din popor, folosind acetonă, alcool, benzină sau alte substanțe, ci să se prezinte la spital, pentru a evita declanșarea unei infecții.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker