27 de ani
de presa libera
Marti, Octombrie 24, 2017 06:56 AM

Sanatate

13 buzoieni, mușcați de căpușe în ultimele zile

de Monica BĂNICĂ
Sanatate  |
04.05.2017, 00:00
2306
  • Nouă sunt copii cu vârste între 1 și 12 ani

   Odată cu încălzirea semnificativă a vremii, a apărut deja pericolul reprezentat de căpușe, insecte foarte periculoase, ale căror înțepături pot provoca de la probleme minore de sănătate, până la cele mai grave, precum boala Lyme, care afectează inima, articulațiile și sistemul nervos. 

   Astfel, la Buzău, primele trei zile ale acestei  luni au adus, odată cu vremea caldă, un număr alarmant de cazuri cu persoane mușcate de căpușe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău, Adriana Bunilă, în doar trei zile, în perioada 1-3 mai,  la Unitatea Primiri Urgențe s-au prezentat 13 buzoieni victime ale căpușelor, iar ceea ce este mai grav, nouă dintre aceștia sunt copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani.

   Din fericire, cei 13 pacienți nu au prezentat situații grave, care să impună internarea în spital. Aceștia au primit îngrijiri și li s-a prescris tratamentul corespunzător. 

   De asemenea, la nivelul municipiului Buzău, de săptămâna trecută au început acțiunile de dezinsecție în toate cartierele, fiind vizate zonele verzi și parcurile. Totodată, în perioada 5 – 7 mai vor fi efectuate în Buzău și acțiuni de aviotratament.

   Căpușele sunt insecte parazite, care populează suprafața corpului, iar majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea păsărilor sau, mai rar, pe tegumentele reptilelor. Nu toate aceste insecte transmit boli sau dezvoltă probleme grave de sănătate gazdei, dar o parte însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme, precum și al unui tip particular de meningoencefalită.
   Simptomele acestei boli grave sunt apariția de pete roșii pe musculatură, care se extind pe corp, febră, dureri musculare și articulare, frisoane, oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici. Pentru a evita contactul cu căpușele, trebuie respectate o serie de măsuri preventive. Astfel, este recomandată acoperirea unei suprafețe cât mai mari de piele și folosirea de îmbrăcăminte deschisă la culoare, folosirea de mănuși speciale  în cazul manipulării unor animale sau păsări ce pot reprezenta astfel de vectori, pulverizarea de insecticide, tăierea ierbii, greblarea frunzelor uscate pentru cei care locuiesc la casă, evitarea locurilor  unde au fost înregistrate cazuri cu mușcături de căpușe, în special zonele  cu iarbă înaltă și deasă, iar după o plimbare prin natură, trebuie inspectată cu atenție pielea și se recomandă un duș.

   În situația  în care se constată o înțepătură de căpușă, este bine ca persoana în cauză să nu apeleze pentru scoaterea insectei la metode din popor, folosind acetonă, alcool, benzină sau alte substanțe, ci să se prezinte la spital, pentru a evita declanșarea unei infecții.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Coreea de Nord reprezintă o "amenințare fără precedent", afirmă Jim Mattis și aliații săi
Marti, Octombrie 24, 2017 06:38 AM

Programul militar nord-coreean reprezintă o "amenințare gravă și fără precedent" pentru Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, au afirmat marți miniștrii apărării din cele trei țări, relatează AFP.

Senat: Propunerea legislativă pentru completarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES, marți, pe ordinea de zi a plenului
Marti, Octombrie 24, 2017 06:06 AM

Senatul ar putea dezbate și vota, marți, propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituției.

Siria: 22 de morți într-un raid aerian la Deir ez-Zor (OSDO)
Marti, Octombrie 24, 2017 06:02 AM

Cel puțin 22 de persoane și-au pierdut viața luni seară într-un atac aerian cu origine neidentificată în apropiere de Deir ez-Zor, oraș din estul Siriei eliberat aproape complet de forțele regimului de la Damasc, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

China: Noua conducere va fi prezentată miercuri
Marti, Octombrie 24, 2017 05:28 AM

Noua conducere chineză va fi prezentată miercuri, la finalul celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist la putere, a anunțat agenția Xinhua, citată de AFP.

Ovidiu Puțura - audiat din nou la Comisia SRI
Marti, Octombrie 24, 2017 05:25 AM

Comisia parlamentară de control al activității SRI urmează să îl audieze din nou marți pe fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 19:34 Domnul a dat,Domnul a luat!Domnul fie laudat !
Scaraotchi a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Domnul a dat,Domnul a luat! Domnul fie laudat!...........O fi saracit biserica? Poate ca este doar o manevra pentru naivii care vor sari sa despagubeasca biserica.
23 Oct, 15:06 pentru SUBIECTIV
Q. a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
Domnule, nu știu ce iei, dar vreau și eu! Cine ți-a zis așa ceva? Iar folosirea literelor mari echivalează în spațiul virtual cu țipatul.
23 Oct, 14:46 Urare de bine
Priceputu' a comentat pentru articolul Mocanu: “Guvernul PSD-ALDE joacă «alba-neagra» cu legea pensiilor”:
Vedea-te-as muncind la firma privata , domnule parlamentar beizadea!
Google PageRank Checker