27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:21 PM

Cultura

Buzoianul Vlad Drăgulin, pe scena Teatrului „G. Ciprian“ cu o comedie de Molière

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.04.2017, 00:00
1763

   Actorul buzoian Vlad Dră­gu­lin, devenit celebru pentru ro­lul Malone interpretat în emi­siunea lui Mihai Bendeac, „În puii mei“, revine săptă­mâna aceasta pe scena Teatrului „G. Ciprian“. Buzoianul va juca, pe 13 și 14 aprilie în spectacolul „Vicleniile lui Scapin“ de Molière, în regia altui buzo­ian, Vlad Trifaș.

   Din distribuția spectacolului mai fac parte Ștefan Pavel (buzoianul premiat pentru cel mai bun rol masculin în cadrul VedeTeatru 2012), George Rota­ru, Vladimir Purdel, Lucian Ionescu, Bogdan Florea, Ana Dinicu și Catinca Maria Nistor.

   „Vicleniile lui Scapin“ are caracteristicile pieselor marelui Molière, fiind capabilă de a provoca un râs tonic, lucid, curativ. Acuzat de blasfemie, de instigare la imoralitate, Molière își apăra astfel spectacolele sale hohotitoare: „Datoria co­me­­diei fiind de a îndrepta oamenii distrându-i, am crezut că, în îndeletnicirea pe care o am, nu-mi rămâne altceva mai bun de făcut decât să atac, prin reprezentări ridicole, viciile secolului meu.“ (Prima jalbă către rege în apă­ra­rea piesei „Tartuffe“).

   Premiera absolută a „Vicleniilor lui Scapin“ a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapin fiind jucat chiar de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie și a fost puțin reluat în timpul vieții lui Molière (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă.

Cea mai veselă comedie a lui Molière

   Adesea numită „farsă“, „Vi­cleniile lui Scapin“ este poate cea mai veselă comedie a lui Molière, de inspirație populară. Derivat din arhetipul commediei dell’arte italiene, Scapin – energic, descurcăreț, op­timist, superior stăpânilor săi – a devenit un tip ce va fi regăsit în toată literatura dramatică de după Molière, de la Regnard la Marivaux și Beaumarchais.

   Intriga piesei poartă o amprentă clasică. În absența ta­ți­lor, Octave s-a căsătorit în secret cu Hyacinte și Leandre s-a îndrăgostit de Zerbinette. Însă tații revin din călătorie cu planuri de căsătorie pentru fiii lor. Scapin, valetul lui Leandre, le sare în ajutor celor două tinere cupluri, aplicând o stra­tagemă ingenioasă, cu înșelă­torii și deghizări, demonstrând că pentru el nimic nu este imposibil. În cele din urmă, age­ri­mea și inventivitatea valetului triumfă, astfel încât la petrecerea care pune punct aventurilor, Scapin ocupă nici mai mult nici mai puțin decât capul mesei.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker