27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 01:30 AM

Cultura

Buzoianul Vlad Drăgulin, pe scena Teatrului „G. Ciprian“ cu o comedie de Molière

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.04.2017, 00:00
1567

   Actorul buzoian Vlad Dră­gu­lin, devenit celebru pentru ro­lul Malone interpretat în emi­siunea lui Mihai Bendeac, „În puii mei“, revine săptă­mâna aceasta pe scena Teatrului „G. Ciprian“. Buzoianul va juca, pe 13 și 14 aprilie în spectacolul „Vicleniile lui Scapin“ de Molière, în regia altui buzo­ian, Vlad Trifaș.

   Din distribuția spectacolului mai fac parte Ștefan Pavel (buzoianul premiat pentru cel mai bun rol masculin în cadrul VedeTeatru 2012), George Rota­ru, Vladimir Purdel, Lucian Ionescu, Bogdan Florea, Ana Dinicu și Catinca Maria Nistor.

   „Vicleniile lui Scapin“ are caracteristicile pieselor marelui Molière, fiind capabilă de a provoca un râs tonic, lucid, curativ. Acuzat de blasfemie, de instigare la imoralitate, Molière își apăra astfel spectacolele sale hohotitoare: „Datoria co­me­­diei fiind de a îndrepta oamenii distrându-i, am crezut că, în îndeletnicirea pe care o am, nu-mi rămâne altceva mai bun de făcut decât să atac, prin reprezentări ridicole, viciile secolului meu.“ (Prima jalbă către rege în apă­ra­rea piesei „Tartuffe“).

   Premiera absolută a „Vicleniilor lui Scapin“ a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapin fiind jucat chiar de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie și a fost puțin reluat în timpul vieții lui Molière (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă.

Cea mai veselă comedie a lui Molière

   Adesea numită „farsă“, „Vi­cleniile lui Scapin“ este poate cea mai veselă comedie a lui Molière, de inspirație populară. Derivat din arhetipul commediei dell’arte italiene, Scapin – energic, descurcăreț, op­timist, superior stăpânilor săi – a devenit un tip ce va fi regăsit în toată literatura dramatică de după Molière, de la Regnard la Marivaux și Beaumarchais.

   Intriga piesei poartă o amprentă clasică. În absența ta­ți­lor, Octave s-a căsătorit în secret cu Hyacinte și Leandre s-a îndrăgostit de Zerbinette. Însă tații revin din călătorie cu planuri de căsătorie pentru fiii lor. Scapin, valetul lui Leandre, le sare în ajutor celor două tinere cupluri, aplicând o stra­tagemă ingenioasă, cu înșelă­torii și deghizări, demonstrând că pentru el nimic nu este imposibil. În cele din urmă, age­ri­mea și inventivitatea valetului triumfă, astfel încât la petrecerea care pune punct aventurilor, Scapin ocupă nici mai mult nici mai puțin decât capul mesei.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Apr, 21:50 OMUL POTRIVIT INTR-UN LOC POTRIVIT
Ion a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
Competenta, profesionalismul, dedicarea sunt calități indiscutabile pe care un manager le poate dovedi pentru a ocupa o funcție intr-un Consiliu de conducere, cum este cel al ICR. Doresc dlui Susnea sa ne vedem, de ce nu, in poziția de reprezentant ICR pe la New York sau așa ceva. Succes si felicitări!
27 Apr, 21:31 Incotro,PNL?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
Probabil ca afacerile lui Cristi Romanescu vor prospera in continuare,dar PNL-ul "se va duce de rapa".Cine crede ca Romanescu poate fi un politician care sa scoata din mocirla morala in care se afunda PNL Buzau,ori este naiv,ori este rau intentionat.Asa cum il stiu pe Cristi Romanescu,este unpolitician pentru care e valabila zicala cu "interesu poarta fesu" si implicarea sa in politica are ca unica motivatie protejarea si dezvoltarea propriilor afaceri.In mod cert,el poate fi un bun manager,dar ca politician este precum un "pui de gaina" in mijlocul unui stol de ulii.Oricum,sunt ferm convins ca PNL-ul va insemna si va conta foarte putin in politica locala,iar reanimarea si revenirea dorite se amana sine die.
27 Apr, 20:10 Felicitari primului cetatean
Alt cetatean a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Bravo Domnul Marinescu , in sfarsit spune cineva ceva , ca pana acum totul a fost ,,secret de stat''
Google PageRank Checker