27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:57 PM

Cultura

Buzoianul Vlad Drăgulin, pe scena Teatrului „G. Ciprian“ cu o comedie de Molière

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.04.2017, 00:00
1815

   Actorul buzoian Vlad Dră­gu­lin, devenit celebru pentru ro­lul Malone interpretat în emi­siunea lui Mihai Bendeac, „În puii mei“, revine săptă­mâna aceasta pe scena Teatrului „G. Ciprian“. Buzoianul va juca, pe 13 și 14 aprilie în spectacolul „Vicleniile lui Scapin“ de Molière, în regia altui buzo­ian, Vlad Trifaș.

   Din distribuția spectacolului mai fac parte Ștefan Pavel (buzoianul premiat pentru cel mai bun rol masculin în cadrul VedeTeatru 2012), George Rota­ru, Vladimir Purdel, Lucian Ionescu, Bogdan Florea, Ana Dinicu și Catinca Maria Nistor.

   „Vicleniile lui Scapin“ are caracteristicile pieselor marelui Molière, fiind capabilă de a provoca un râs tonic, lucid, curativ. Acuzat de blasfemie, de instigare la imoralitate, Molière își apăra astfel spectacolele sale hohotitoare: „Datoria co­me­­diei fiind de a îndrepta oamenii distrându-i, am crezut că, în îndeletnicirea pe care o am, nu-mi rămâne altceva mai bun de făcut decât să atac, prin reprezentări ridicole, viciile secolului meu.“ (Prima jalbă către rege în apă­ra­rea piesei „Tartuffe“).

   Premiera absolută a „Vicleniilor lui Scapin“ a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapin fiind jucat chiar de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie și a fost puțin reluat în timpul vieții lui Molière (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă.

Cea mai veselă comedie a lui Molière

   Adesea numită „farsă“, „Vi­cleniile lui Scapin“ este poate cea mai veselă comedie a lui Molière, de inspirație populară. Derivat din arhetipul commediei dell’arte italiene, Scapin – energic, descurcăreț, op­timist, superior stăpânilor săi – a devenit un tip ce va fi regăsit în toată literatura dramatică de după Molière, de la Regnard la Marivaux și Beaumarchais.

   Intriga piesei poartă o amprentă clasică. În absența ta­ți­lor, Octave s-a căsătorit în secret cu Hyacinte și Leandre s-a îndrăgostit de Zerbinette. Însă tații revin din călătorie cu planuri de căsătorie pentru fiii lor. Scapin, valetul lui Leandre, le sare în ajutor celor două tinere cupluri, aplicând o stra­tagemă ingenioasă, cu înșelă­torii și deghizări, demonstrând că pentru el nimic nu este imposibil. În cele din urmă, age­ri­mea și inventivitatea valetului triumfă, astfel încât la petrecerea care pune punct aventurilor, Scapin ocupă nici mai mult nici mai puțin decât capul mesei.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată cu onoruri militare
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:42 PM

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată sâmbătă, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.

Dobre: ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:36 PM

Agenția Națională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Consumul unei cantități mici de alcool ne îmbunătățește pronunția într-o limbă străină (studiu)
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:33 PM

Abuzul de alcool este, evident, nociv pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul unei cantități mici poate îmbunătăți pronunția într-o conversație într-o limbă străină, au arătat cercetători britanici și olandezi într-un nou studiu publicat la 18 octombrie în revista Journal of Psychopharmacology.

Retro Parada Toamnei - sâmbătă și duminică în 27 de orașe din România
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:11 PM

Retro Parada Toamnei, un eveniment care încheie sezonul 2017, se desfășoară sâmbătă și duminică în 27 de orașe din România.

Afganistan: Cel puțin 56 de morți în atentatul comis împotriva unei moschei șiite la Kabul (nou bilanț)
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:05 PM

Atentatul comis vineri seara de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) împotriva unei moschei șiite din Kabul s-a soldat cu 56 de morți și 55 de răniți, potrivit unui nou bilanț furnizat de Ministerul de Interne afgan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker