27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:41 AM

Cultura

Buzoianul Vlad Drăgulin, pe scena Teatrului „G. Ciprian“ cu o comedie de Molière

de Cristian IONESCU
Cultura  |
10.04.2017, 00:00
1700

   Actorul buzoian Vlad Dră­gu­lin, devenit celebru pentru ro­lul Malone interpretat în emi­siunea lui Mihai Bendeac, „În puii mei“, revine săptă­mâna aceasta pe scena Teatrului „G. Ciprian“. Buzoianul va juca, pe 13 și 14 aprilie în spectacolul „Vicleniile lui Scapin“ de Molière, în regia altui buzo­ian, Vlad Trifaș.

   Din distribuția spectacolului mai fac parte Ștefan Pavel (buzoianul premiat pentru cel mai bun rol masculin în cadrul VedeTeatru 2012), George Rota­ru, Vladimir Purdel, Lucian Ionescu, Bogdan Florea, Ana Dinicu și Catinca Maria Nistor.

   „Vicleniile lui Scapin“ are caracteristicile pieselor marelui Molière, fiind capabilă de a provoca un râs tonic, lucid, curativ. Acuzat de blasfemie, de instigare la imoralitate, Molière își apăra astfel spectacolele sale hohotitoare: „Datoria co­me­­diei fiind de a îndrepta oamenii distrându-i, am crezut că, în îndeletnicirea pe care o am, nu-mi rămâne altceva mai bun de făcut decât să atac, prin reprezentări ridicole, viciile secolului meu.“ (Prima jalbă către rege în apă­ra­rea piesei „Tartuffe“).

   Premiera absolută a „Vicleniilor lui Scapin“ a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapin fiind jucat chiar de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie și a fost puțin reluat în timpul vieții lui Molière (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă.

Cea mai veselă comedie a lui Molière

   Adesea numită „farsă“, „Vi­cleniile lui Scapin“ este poate cea mai veselă comedie a lui Molière, de inspirație populară. Derivat din arhetipul commediei dell’arte italiene, Scapin – energic, descurcăreț, op­timist, superior stăpânilor săi – a devenit un tip ce va fi regăsit în toată literatura dramatică de după Molière, de la Regnard la Marivaux și Beaumarchais.

   Intriga piesei poartă o amprentă clasică. În absența ta­ți­lor, Octave s-a căsătorit în secret cu Hyacinte și Leandre s-a îndrăgostit de Zerbinette. Însă tații revin din călătorie cu planuri de căsătorie pentru fiii lor. Scapin, valetul lui Leandre, le sare în ajutor celor două tinere cupluri, aplicând o stra­tagemă ingenioasă, cu înșelă­torii și deghizări, demonstrând că pentru el nimic nu este imposibil. În cele din urmă, age­ri­mea și inventivitatea valetului triumfă, astfel încât la petrecerea care pune punct aventurilor, Scapin ocupă nici mai mult nici mai puțin decât capul mesei.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker