27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:12 PM

Cultura

Buzoianul Nicolae C. Leonard, „Prinţul Operei“

Cultura  |
13.11.2017, 00:00
157

   Pe „Prinţul Operetei”, cum i s-a spus, îl poate revendica şi Galaţiul, locul unde s-a născut, şi Buzăul, acolo unde şi-a petrecut copilăria, pentru că de el sunt legate jocurile în compania lui Vladimir Maximilian, cu care a convieţuit sub streaşina aceleaşi case, în mahalaua Bisericii Banu, din oraşul Buzău, şi unde i s-au deprins primele acorduri ale vocii sale în calitate de corist.

   Născut în oraşul Galaţi la 13 decembrie 1886, rămâne orfan de mamă, de mic. Tatăl său, mecanic de locomotivă la căile ferate, Constantin Nae, se recăsătoreşte şi se mută în interes de serviciu la Buzău, locuind într-o căsuţă aproape de depoul C.F.R., în aceeaşi curte cu familia lui Zaharia Maximilian care avea mai mulţi copii, între care şi pe Vladimir Maximilian viitorul artist, singurul lui prieten şi tovarăş de joacă în copilărie.

   Ca elev al Şcolii primare nr. 2, (care apoi a devenit nr. 3), din sîrbărie şi, în continuare, la Liceul Hasdeu din Buzău, învăţa bine, fiind printre premianţii clasei. La serbarea de sfârşit de an şcolar din în clasa I primară, a recitat poezia de Vasile Alecsandri – “Şoldan Viteazul”, stârnind îndelungi aplauze, devenind, astfel, un nelipsit participant de la serbările de sfârţit de an. 

   Murindu-i şi mama vitregă, tatăl lui se mută la mama ultimei soţii, iar pe Nicolae îl trimite la Bucureşti, la Institutul Otescu, unde toate taxele şcolare le suportă un frate al tatălui său. Cât a stat în acest institut, a învăţat monologuri, poezii şi roluri pe care le recita colegilor săi, printre care şi Toni Bulandra.

   În clasa a III a gimnazială, la Institutul Otescu a jucat, cu prilejul serbării de sfârşit de an şcolar, pe scena Teatrului Edison, într-o operetă pe care o scriseseră băieţii lui Otescu, directorul institutului. La acest spectacol  a fost invitat şi Nicu Poenaru, care a fost încântat de felul cum Leonard şi-a jucat rolul. Astfel, intră corist în trupa lui Poenaru, în toamna anului 1903.

   Vocea lui plină, deşi încă nestudiată, frumuseţea fizică, calităţile de actor, precum şi alte calităţi pe care le avea, au făcut ca, în anul 1904, să se impună definitiv în faţa publicului, fiind socotit tenorul ideal de operetă.

   În anul următor, joacă în compania lui Constantin Grigoriu la Parcul Oteteleşanu, unde i se încredinţează roluri principale.

   Când a apărut în “Vrăjitorul Nilului” şi “Vânt de primăvară”, dar mai ales în opereta “Frumoasa din New York”, imensul parc devenise neîncăpător pentru public. Într-unul din spectacole, publicul, cuprins de un adevărat delir, a început să arunce pe scenă cu obiecte de valoare, mai mari sau mai mici, pe care le avea la el. Un oarecare cetăţean, Alexandru Bellu, luându-şi acul de la cravată, o adevărată piesă de muzeu, îl oferă lui Leonard, spectatorii proclamându-l “Prinţul Operei”.

   Tenor, cu o voce caldă, a avut succese mari în foarte multe roluri principale în operete precum: “Văduva veselă”, “Prinţ şi bandit”, “Dragoste de ţigan”, “Farmecul unui vals”, “Contele de Luxemburg”, “Voevodul ţiganilor”, “De aş fi rege”, “Floarea din Stanbul”, “Eva” şi alte peste 100 de piese. A jucat şi peste hotare, în peste 50 reprezentaţii, la Paris şi Lyon.

   În turneul ce îl făcuse cu puţin timp înainte de moarte, în Franţa, a avut un mare succes. Artiştii francezi vedeau în el un mare talent şi au fost impresionaţi şi de simpatia pe care persoana sa o impunea. La Marsilia a interpretat rolul rujahului în toate limbile europene. Acolo a dat 40 de spectacole cu sălile arhipline.

   În perioada 1927-1928,  înregistrează numeroase discuri la casa de discuri Columbia Records. Tot atunci joacă la „Alhambra” în opereta „Fritz”. Acolo, Leonard dă 50 de spectacole la rând, da, datorită sănătăţii sale, face tot mai greu faţă. Are accese de tuse chiar pe scenă, iar la ultimul spectacol se prăbuşeşte pe scenă, reprezentaţia suspendându-se. Moare pe data 24 decembrie 1928, în casa tatălui său, la vârsta de 43 ani. De acolo, a fost adus la Bucureşti şi, în ziua de 28 decembrie 1928, conform dorinţei lui, a fost înmormântat în cimitirul Sf. Vineri, cu un impresionant ceremonial.

În interiorul parcului Kisselef se găseşte statuia tenorului Nae Leonard. Bustul ,,Prinţului Operetei“ a fost realizat de sculptorul Oscar Han, în 1929, prin colectă publică, organizată de ziarul “Rampa”. La Galaţi, Teatrul Muzical poartă numele lui, iar în Buzău o stradă din zona depoului CFR poartă denumirea de „Tenor Leonard”.

Cătălina BULFAN,

inspector superior la Serviciul Judeţean Buzău al Arhivelor Naţionale

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker