27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:26 PM

Cultura

Buzoianul Iuliu Tetrat, primul ofiţer aviator român căzut la datorie într-o luptă aeriană

de Valeriu NICOLESCU
Cultura  |
08.11.2017, 00:00
263

   Iuliu Tetrat (Jules Georges) este primul ofiţer aviator român căzut la datorie într-o luptă aeriană cu un avion german. Ofiţer de cavalerie, sublocotenent observator de aviaţie (locotenent post-mortem), aces­ta s-a născut la 14 august 1896, la Râmnicu Sărat.

   Fiu de general de cavalerie, a primit o educaţie deosebită şi, din dragoste pentru cariera de militar a tatălui său, la 1 iulie 1916, a absolvit Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie. Avansat sublocotenent, este repartizat la Regimentul 5 Roşiori (Cavalerie, numiţi aşa după culoarea roşie a tunicii).

   Atras de miracolul zborului, a cerut să fie transferat la Aviaţie, armă care, la acea dată, ducea lipsă de personal navigant şi de deservire. Dar, mai întâi, a urmat la Băneasa un curs sumar de observator aerian, fără a primi însă şi brevet în acest sens, după care a fost repartizat la Grupul 2 Escadrile, din subordinea Armatei a II-a Române.

   În condiţiile în care Corpul 1 Rezervă German a reluat,  la 8/21 octombrie 1916, ofensiva, împreună cu Divizia 12-a Bavareză şi Divizia 76 Infanterie, s-a primit, la 26 octombrie 1916, dispoziţie ca aviatorii Grupului să survoleze zona Câmpulung Muscel, spre Rucăr.

   A primit ordin în acest sens, comandatul de Grup, locotenentul aviator inginer Gheorghe Negrescu, însoţit ca ob­ser­vator de tânărul sublocotenent Iulius Tetrat. Ajunşi la 3.000 de metri, deasupra zonei Văii Târgului, din apropierea Dealului Mateiaş, un avion inamic i-a atacat prin surprindere. Negrescu a degajat spre stânga şi i-a cerut observatorului să tragă cu mitraliera, în timp ce s-a auzit o a doua rafală, care a atins structura avionului şi a afectat motorul, obligându-l să facă serioase eforturi pentru a ateriza. A reuşit să coboare la 1.000 de metri, a depăşit defileul Sto­eneşti, reuşind să oprească avionul cu destulă dificultate la câţiva metri de râpa Dâmboviţei. A ieşit din avion şi i-a cerut acelaşi lucru şi observatorului, dar acesta „zăcea neînsufleţit la locul lui”.  A fost ucis la 20 de ani, în timp ce tatăl său, generalul Tetrat lupta în Oltenia.

   Este meritul prof. univ. dr. Valeriu Avram, originar din Buzău, care a avut acces la arhivele militare, de a fi descoperit şi scris despre scurta  carieră a buzoianului Iuliu Tetrat şi supremul sacrificiu în Războiul de Reîntregire a ţării.

„Un singur glonţ i-a străpuns inima”

   Într-un articol dedicat primilor eroi aviatori ai României, istorie-pe-scurt.ro îi alocă un spaţiu vast buzoianului Iuliu Tetrat.

   Sublocotenentul de cavalerie observator aerian Iuliu Tetrat a plecat, în ziua de 26 octombrie 1916, în prima sa misiune de luptă, având de executat o recunoaştere în zona oraşului Câmpulung Muscel.

   A plecat în zbor la ora 13,00, la bordul unui avion pilo­tat de locotenentul Gheorghe Negrescu. După ce avi­onul a luat înălţime la 3.000 m, a trecut de Târgovişte şi s-a îndreptat spre Valea Dâmboviţei, pe sectorul pe care trebuia să-l survoleze. Ajuns la dealul Măţău, avionul românesc a fost atacat de un avion german. La a doua rafală, avionul român fost avariat grav, fâşii din pânza aripilor au început să plutească în jurul avionului, în timp ce trepidaţii serioase şi funcţionarea anormală a motorului „mă obligă să reduc gazele şi încep a coborî în lungul văii Dâmboviţei spre sud, apoi să tai contactul de teama vreunui incendiu şi să zbor planat. Dar atenţia mea era încordată, iar înălţimea mi-a fost suficientă ca să aterizez într-o porumbişte în apropierea satului Voineşti, aproape de apa Dâmboviţei, de jur împrejur fiind numai livezi de pruni şi de alţi pomi“, nota pilotul într-un raport.

   Din cauza unei denivelări a terenului, o roată a trenului de aterizare a cedat şi avionul s-a înclinat mult spre stânga. Pilotul a sărit repede din avion, spunându-i observatorului să facă acelaşi lucru. Sublocotenentul Iulius Tetrat n-avea cum să coboare. Murise!

 Înmormântat la Rm. Sărat    

   La a doua rafală trasă de pilotul de vânătoare german, un singur glonţ i-a străpuns inima, moartea fiind ful­gerătoare. Abia împlinise vârsta de 20 de ani, în august 1916. A fost înmormântat în cimitirul central din oraşul Râmnicu Sărat, în cavoul familiei generalului Tetrat, tatăl său. Ulterior, monumentul funerar a avut mai mulţi proprietari, astfel că, în momentul de faţă, nu există nicăieri scris numele acestui erou, căzut la datorie.

   Primul ofiţer aviator ro­mân căzut într-o luptă aeriană a fost citat prin Înaltul Ordin de Zi nr. 16/1916, care sublinia printre altele: ,,Sublocotenentul observator Tetrat Iulius, în cursul unei lupte aeriene cu un avion inamic deasupra Car­paţilor, a dovedit bravură fără seamăn şi un mare dispreţ de moarte. Dat la Marele Cartier General, azi 7 noiembrie 1916, Ferdinand I.“. Această citare echivala cu decorarea „post mortem“.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker