Educație

Buzoianul Dan Solcan, unul dintre cei cinci „Profesori de 10” din România

Aula Universității de Științe Agronomice și ­Me­dicină Veterinară din București a găzduit, vineri, Gala Elevului Reprezentant, un eveniment organizat de Consiliul Național al Elevilor. Sub deviza „From ESC to CTRL in Education”, elevi din toată țara au fost invitați să facă ­no­minalizări, până pe 15 mai, la patru categorii: „Profesori de 10”, „Elevi care schimbă comunitatea”, „Inițiative pentru educație” și „Activiști pentru educație”.

Unul dintre cei cinci dascăli invitați să își ridice premiul la categoria „Profesori de 10” a fost buzoianul Dan Solcan, profesor de istorie la Colegiul „B.P. Hașdeu” din Buzău. „<Este un om cu un suflet mare, dar care știe, în același timp, să-și explice material>. Elevii spun că, la finalul orei, <sunt atât de impresionați încât rămân cu gura căscată>”, sunt câteva dintre opiniile elevilor care l-au nominalizat, citați de sparknews.ro.

Dan Solcan este, tot­odată, profesor Merito 2017 și initiator și coordonator al Clubului 3,14 din Colegiul Hasdeu. Solcan predă istoria la Colegiul din Buzău din 1993, iar la opționalul „Elemente de istorie și de civilizație universală”, pe care l-a inițiat anul trecut, spune că vrea să îi ajute pe elevi să prindă ceva din parfumul și valoarea unui loc. Uneori, asta înseamnă să cânte diverse imnuri. S-au uitat la un fragment din filmul Night on Earth ca să înțeleagă New Yorkul, au comentat cum a câștigat Barack Obama alegerile din 2008 cu ajutorul new media, sau au ­des­picat în patru Afacerea Watergate.

Solcan a învățat tot la Hasdeu, din clasa a V-a până în a XI-a – fiindcă aici erau doar clase de mate-fizică, în ultimul an s-a transferat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” pentru că a știut, încă din primul an de gimnaziu, că vrea să dea la Istorie. Solcan a dat la Facultatea de Istorie și Filosofie la Universitatea din București. În 1992, imediat după cei cinci ani de facultate, s-a întors la Buzău. A predat un an la Eminescu și încă un an la Hasdeu, până când profesoara sa, Zoe Petre, l-a anunțat că se înființează o școală doctorală sud-est europeană, în limba franceză, la București. Un an a studiat în Capitală și unul în Elveția, iar lucrarea de doctorat, ­des­pre procesul lui Socrate văzut de Platon, a scris-o mare parte de acasă, în timp ce preda la Hasdeu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker