Politic

Buzoianul Dan Puric, în lista „prietenilor Rusiei în România”, deconspirată de hackeri

Hackerii au reușit să spargă e-mailul unuia dintre asistenții lui Alexandr Dughin, ideologul „Noii Rusii”, și să expună metodele prin care acesta strânge, inclusiv în România, un grup de „prieteni ai Rusiei”. În lista de „prieteni din România” se regăsesc, printre alții, politicienii Ion Iliescu și Adrian Năstase, actorul buzoian Dan Puric și jurnalistul Victor Roncea.

Ideologul președintelui rus Vladimir Putin, Alexander Dughin, se folosește de bani, ortodoxie, valori conservatoare și sentimentul anti-american pentru a crea un grup de „prieteni ai Rusiei”, scrie publicația ucraineană „Texty”. Hackerii din gruparea „Shaltai Boltai” au spart corespondența electronică a lui Gavrisha George, unul dintre asistenții lui Dughin, și au publicat arhiva sa la 27 noiembrie. Ulterior, „Texty” a cernut textele și a găsit o listă ce cuprinde oameni din întreaga Europă care fie l-au întâlnit personal pe Dughin, fie au fost sau ar putea fi de acord să participe la lucrările acestei „aripi pro-Rusia”, adică drept agenți de facto ai Rusiei, scrie sursa citată.

Printre alții, pe listă se află premierul ungar Viktor Orban, fostul premier turc Suleiman Demirel sau fostul președinte român Ion Iliescu. Lista pentru România cuprinde următoarele nume, cu precizarea că funcțiile publice menționate erau cele din momentul întocmirii listei:

  • Ion Iliescu – fost lider al PSD, fost președinte al României, una din eminențele cenușii ale PSD;
  • Adrian Năstase – fost premier al României, șef al Fundației Titulescu, membru al PSD;
  • Dan Zamfirescu – istoric, teolog, ideolog, unul din principalii ideologi ai epocii Ceaușescu;
  • Ilie Bădescu – director al Institutului de Sociologie al Academiei Române, cel mai mare și mai prestigios geopolitician din România;
  • Momcilo Luburici – rector al Universității „Dimitrie Cantemir”, București;
  • Doru Tompea – rector al Universității „Petre Andrei”, Iași;
  • Diana Câmpan – pur­tător de cuvânt a Universității „Alba Iulia”;
  • Călin Mihăiescu – șeful Mișcării Eurasiatice din România, politolog, șeful editurii „Eurasiatica”;
  • Ion Gurgen – șeful editurii „Predania” (literatură conservatoare, ortodoxă);
  • Victor Roncea – jurnalist, șeful website-ului de știri ZiaristiOnline;
  • Răzvan Marica și Mihai Somănescu – șefii website-ului de știri ActiveNews.
  • Vasile Ernu – editor al portalului de analize Criticatac (anti-globalizare, ideologie de stânga);
  • Ion Valentin Istrati – preot și jurnalist la televiziunea Trinitas, redactor la website-ul Doxologia;
  • George Bâra – jurna­list la portalul „Ziarul Na­țiunea”;
  • Vasile Similianu – editor al publicației de analize geopolitice “Geopolitica”;
  • Aurelian Angel – sociolog cu poziții conservatoare;
  • Marius Văcărelu – profesor la Școala Națională de Științe Publice și Administrative (SNSPA), București;
  • Ion Coja – profesor, lingvist, scriitor și publicist, eurosceptic, anti-american;
  • Dan Puric – actor și regizor de teatru și cinema, scriitor ortodox, conservator, popular;
  • Mihai Andrei Aldea – preot ortodox, conservator anti-globalizare;
  • Mircea Dogaru – colonel în retragere, șeful Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate;
  • Ovidiu Hurduzeu – scriitor româno-american, critic social, ideolog al distributismului (concepte economice alternative). Critic al conducerii SUA și a României, conservator în opinii;
  • Bogdan Stanciu – șeful asociației anti-avort “Pro­vita”;
  • Radu Bogdan Herzog – analist, politolog, contribuie regulat la pagina în română a „Vocii Rusiei”.

Aleksandr Dughin s-a aflat în România în iunie 2014, într-o vizită fulger. Fiu al unui înalt membru al spionajului militar sovietic și propovăduitor al reînvierii imperiului rus, Dughin a fost fotografiat la restaurantul Diesel din cartierul bucureștean Floreasca, alături de Eugen Mihăescu (fost ambasador UNESCO), soția lui Eugen Mihăescu, publicistul Mircea Popa și Călin Mihăescu, editor și inițiator „Mișcarea Eurasia” în Ro­mânia, a dezvăluit atunci, pe blog, Robert Turcescu, care a publicat și fotografia doveditoare.

Încă din urmă cu șase ani, ideologul Kremlinului declara pentru „Vocea Ru­siei”: „Integrarea Ro­mâ­niei în spațiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identității culturale ortodoxe. În cadrul Comunității Eurasiatice, România își va putea rezolva problemele economice și teritoriale, dar, mai mult, această decizie va fi acceptată cu bucurie de toată lumea”.

4 Comentarii

  1. Este relativa sursa, un email spart de hackeri. La fel cum relativ este si internetul cam in general.
    In ce context au fost extrasi „Prietenii Rusiei”?
    Una este sa dezvalui o corespondenta datata, consistenta, intre doua adrese de email si alta este sa preiei niste adrese din Inboxul/Send-ul unui cont de email, ceea ce poate fi total dezinteresat. Adica daca adresa lui Puric a fost inclusa intr-un CC o fi inseamnat ca-i „prieten”? poate a fost spam, putem dovedi? sau Gavrisha, asta, avea in email un folder „Prietenii Rusiei, prietenii mei” si acolo era si Puric? Altfel nu inteleg colajul care insoteste acest articol. E fortat, sau opinia incepe sa fie cancan?

  2. si ce ar fi rau in faptul ca avem nevoie de relatii bune si cu rusii , dar si cu chinezii….ca de la americani am vazut cu ce ne-am ales pana acum ….anume ca am primit doar o shepcutza pentru gazele din Marea Neagra precum si multe alte ” avantaje strategice ” si toate bogatiile donate de plavanul Sasone Joianul pentru inca un firman pe 5 ani ca presedinte al Romaniei ???…….Este mai apasatoare pe grumazul Romaniei cizma ruseasca decat bocancul american ???

    1. După ce ne returnează tezaurul istoric, cultural, patrimoniul nostru, aurul; după ce își vor retrage armata a 14 a din R Moldova; după ce își vor ridica cizmă imputita si jegoasa de pe Moldova noastră si a celui ca Ștefan cel Mare; după ce își vor cere scuze așa cum a făcut Germania fata de Polonia, putem începe discutii despre reluarea unor relații oneste despre viitorul economic, politic, cultural samd.
      Până atunci sa învățăm istoria adevarata a acestui popor.

  3. Viitorul relatiilor romano-ruse se reconstruiesc incet dar sigur cu oameni cercetati si urmariti cu profesionalism de catre specialistii fostului si actualului imperiu, inca de pe vremea lui Dimitrie Cantemir. Problema este sa atragi la colaborare oameni cu potential si impact in randul poporului, dispusi sa luceze de buna voie. Iata ca nu ducem lipsa de astfel de „personalitati”.
    Daca se adevereste stirea ca hakerii au reusit astfel de penetrari, apare evident interesul continuu, activ, constant si perseverent al rusilor fata de spatiul fost sovietic si nu numai.
    De ce nu se uita nimeni la ciumatii de politruci; astia nu sunt buni de nimic, in doi timpi si trei miscari se sucesc, si nu pierd prilejul sa te atace chiar si pe la spate, miseleste.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker