Buzoianul George Cristian Ardeleanu este unul dintre cei doi elevi din lotul României care au obținut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Cristian a absolvit Școala nr. 11 din Buzău și este acum clasa a IX-a la prestigiosul Liceu Internațional de Informatică București.

Cea de a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie a fost găzduită de România, în perioada 18-26 octombrie, fiind organizată la Piatra Neamț în coordonarea Ministerului Educației Naționale. Cei peste 120 de participanți din 21 de țări au concurat, în funcție de vârstă, la două categorii: juniori și seniori.

Lotul României a fost reprezentat de trei elevi juniori și patru elevi seniori. Aceștia au obținut șapte premii: două medalii de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz.

Anul trecut, când era elev în clasa a VIII-a la Școala nr. 11 din Buzău, Cristian Ardeleanu a obținut premiul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Fizică. De asemenea, în 2017, buzoianul a obţinut locul trei şi medalia de bronz la junior la Olimpiada Internaţională de Astronomie din China.

La Buzău, Cristian a fost pregătit de profesorii Ilie Dănuţ şi Ticuţa Iftime.

„Îmi place foarte mult Fizica şi am devenit pasionat de această materie din clasa a VI-a, când am început să fac Fizică la şcoală. În plus, de mic mi-au plăcut fenomenele din spaţiu, iar din clasa a VI-a am început să combin Astronomia cu Fizica. După absolvirea liceului, probabil voi face cercetare în domeniul Fizicii”, declara anul trecut pentru OPINIA Cristian Ardeleanu.

DISTRIBUIȚI
loading...