Buzoianul care, anul trecut, a parcurs 1.000 de kilometri cu bicicleta, în memoria eroilor din Primul Război Mondial, este gata de o nouă provocare. Cristi Mănăilă, cadru militar la Boboc, în vârstă de 48 de ani, participă la ultra brevetul de anduranţă „Drumul Dunării Randonneur“, un traseu de aproximativ 1.440 de km cu peste 7.500 de metri diferenţă de nivel. Competiţia se va desfăşura pe traseul Bucureşti-Alexandria-Bucureşti, iar timpul limită de parcurgere este de 120 ore (5 zile).

Impresionat de recordul buzoianului Dumitru Dan, primul globetrotter român (omul care a făcut ocolul pământului pe jos, pe o distanţă de 100.000 de kilometri, în opinci), Cristi Mănăilă şi-a propus să promoveze povestea acestuia. Reprezentanţii Muzeului Judeţean, instituţie care derulează un amplu proiect european dedicat lui Dumitru Dan, au fost încântaţi de idee şi l-au dotat pe biciclistul buzoian cu câteva simboluri caracteristice globetrotterului.

Obiecte de promovare din partea Muzeului Judeţean

„Am aflat că domnul Mănăilă vrea să îl promoveze pe Dumitru Dan în cadrul acestei competiţii şi a venit la noi, la muzeu. Noi i-am oferit un tricou personalizat cu chipul lui Dumitru Dan, un steag şi mai urmează să îi oferim şi nişte opinci”, a declarat pentru OPINIA Mădălina Oprea, şef secţie Istorie a Muzeului Judeţean, persoana care a obţinut un grant european în valoare de circa 86.000 euro pentru proiectul european dedicat globetrotter-ului buzoian.

La competiţie vor participa 58 de ciclişti.

„Vreau să promovez imaginea lui Dumitru Dan în locurile unde voi umbla. Povestea lui Dumitru Dan m-a fascinat de foarte multă vreme şi mă simt onorat să pot face acest lucru”, a mai declarat Cristi Mănăilă.

„Vom rula printre maşini şi ne asigurăm singuri hrana“   

Itinerariul pe care buzoianul va fi obligat să îl parcurgă este: BUCUREŞTI – Lehliu Gară – Cuza Vodă – Olteniţa – Giurgiu – Turnu Măgurele – Dăbuleni – Calafat – Drobeta Turnu Severin – Halanga – Orşova – Moldova Nouă – ORAVIŢA – Bozovici – Orşova – Drobeta Turnu Severin – Halanga – Calafat – Dăbuleni – Turnu Măgurele – Alexandria – BUCUREŞTI.

„M-am înscris pentru o cursă ultra-maraton pe biciclete de 1.440 de km, organizată de Asociaţia Adevăraţii VeloPrieteni din Bucureşti, sub directa supraveghere a unui club francez. Baremul de timp pentru ca această cursă să fie omologată este de 120 de ore. Spre deosebire de celelalte curse de ciclism de şosea, aici cicliştii vor rula printre maşini, trebuie să respecte regulile de circulaţie, mai mult, trebuie să îşi asigure singuri mentenanţa bicicletei, hrana, apă şi odihnă. Pe lângă aceste probleme, este obligat să ruleze şi ziua şi noaptea, indiferent dacă este ploaie, vânt sau caniculă”, a declarat ciclistul Cristi Mănăilă.

„Pe lângă tricou, steag şi opinci, vom realiza 20 de CD-uri dedicate proiectului muzeului nostru, cu imagini şi informaţii despre povestea lui Dumitru Dan, pe care Cristi Mănăilă le va purta cu el pe traseu”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

A arborat drapelul pe Penteleu

În anul 2016, Cristi Mănăilă a pornit într-o cursă cu bicicleta spre vârful Penteleu, pentru a arbora drapelul naţional pe cel mai înalt punct din judeţ. El a primit steagul tricolor de la eroul român din Afganistan, plutonierul-adjutant Florinel Enache. În 2017, Mănăilă a obţinut brevetul de 1.000 de kilometri de la Audax Club Parisien, asociaţie care organizează ture de anduranţă în toată Europa, după ce a străbătut traseul cu bicicleta Mountain Bike, în 67 de ore, cu doar cinci ore de odihnă în condiţii grele.

Turele de anduranţă reprezintă o ramură importantă a ciclismului, care, deşi, în România, a fost descoperită recent, din ce în ce mai mulţi ciclişti sunt atraşi de parcurgerea unor distanţe cât mai lungi şi obţinerea brevetelor respective.

DISTRIBUIȚI
loading...