Educație

Buzoianca Irina Drăgan, desemnată în 2016 studentul anului în America, organizează un workshop dedicat stomatologilor români

Desemnată, în 2016, cel mai bun student român din America de Nord, în cadrul Galei Ligii Studenților Români din Străinătate, buzoianca Irina Drăgan se întoarce în luna octombrie în țară pentru un workshop pe care îl va susține în fața medicilor stomatologi români.

Workshopul, organizat pe 5 octombrie, la București, prezintă conceptul „Case Complexity Tool” al Universității de Medicină Dentară TUFTS Boston, constând în evaluarea și diagnosticarea cazurilor complexe, integrarea tratamentului interdisciplinar în practica de zi cu zi.

Irina Drăgan a copilărit în Buzău, a absolvit Colegiul „B.P. Hasdeu” și, ulterior, a urmat cursurile Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, absolvind cu media de licență 10. Pe parcursul vacanțelor de vară, în timpul facultății, a participat la programul “Work & Travel” în SUA. Atunci a aplicat pentru un internship și a fost acceptată să revină, când era încă studentă în anul V. Și-a continuat studiile de specializare în SUA la New York University  – cu specializarea reabilitare orală și estetică dentară – și apoi la TUSDM (specializare în parodontologie și implantologie dentară, dar și un master în medicină dentară).

Este diplomat al American Board of Periodontolgy

Momentan, Irina Dră­gan este asistent Universitar la Tufts University School of Dental Medicine (TUSDM), Boston, SUA. Fiind recunoscută ca Diplomat al American Board of Periodontolgy, Irina predă la TUSDM parodontologie și implantologie studenților și rezidenților. Ea coordonează cursul “Managementul Cazurilor Complexe” oferit rezidenților din toate departamentele de rezidențiat de la TUSDM.

Alături de echipa din care face parte, a primit granturi de cercetare de la mai multe asociații de renume din domeniu, precum International Team of Implantology, Osteology Foundation și Academy of Osseointegration. În 2018, a fost premiată de către ­Aca­demy of Periodontology Foundation cu premiul Tarrson, acordat anual unui singur cadru universitar din SUA șsi Canada pentru realizările profesionale de excepție, pentru activitățile clinice, didactice și de cercetare.

„Toți medicii stomatologi vor să ofere cea mai bună îngrijire posibilă. Uneori, totuși, stomatologii se confruntă cu cazuri care necesită o abordare multidisciplinară a tratamentului pentru a răspunde numeroaselor nevoi și pentru a se adapta nivelurilor diferite de sănătate orală ale pacienților lor. Dacă acest lucru ți s-a întâmplat și te-ai străduit să găsești o modalitate de a-ți conecta pacientul cu toate resursele și specialiștii de care are nevoie, asigură-te că nu pierzi acest extraordinar workshop de o zi! (…) Folosind modelul educațional dezvoltat de echipa de specialiști de la TUSDM din Boston/SUA, Dr. Irina Drăgan îți prezintă practici curente menite să faciliteze colaborarea interdisciplinară în practica de zi cu zi. Vor fi prezentate o serie de cazuri din viața reală, asemănătoare cu cele din cabinetul fiecăruia dintre voi”, se arată în pre­zentarea workshopului pe care buzoianca îl va susține pe 5 octombrie.

Vor fi aduse în discuții probleme legate de pacienți cu pretenții estetice ridicate și cu dorința de a beneficia de un tratament bazat pe implanturi dentare, dar care se confruntă cu probleme, precum lucrări protetice eșuate și dantură compromisă, boală parodontală avansată, alinierea ne­corespunzătoare a danturii rămase, obturații de canal necorespunzători cu leziuni peri-apicale, patologii asociate (boala cardiovasculară, diabet, osteoporoză, se află sub tratament cu bifosfonați, consum de stupefiante).

Oferă o bursă anuală pentru absolvenții de la Hasdeu

„Este o satisfacție sufletească ce pe mine mă face să îmi văd viitorul legat în continuare de mediul academic, însă cu siguranță o să mă ocup și de pacienții mei, pentru că astfel o să reușesc să țin legătura și cu ceea ce se întâmplă în lumea reală, și o să văd lucruri ce o să le pot arăta mai departe studenților mei. Medicii nu trebuie să rămână pe ideile care erau aplicabile acum zece-douăzeci de ani, pentru că lucrurile se schimbă, materialele se schimbă: există anestezie compatibilă, este acceptată și radiografia care altminteri nici nu se punea problema să se facă în perioada sarcinii”, declara buzoianca anul trecut pentru buzau.net.

Irina a inițiat o campanie de susținere a elevilor buzoieni interesați de o carieră în medicina dentară și oferă, la ceremonia de absolvire, un premiu financiar, pentru elevii Colegiului Național „B.P. Hasdeu, liceul pe care l-a absolvit și ea. Împreună cu profesorul Madi Mocanu, ea selectează elevul ce are po­tențialul cel mai mare să intre la Facultatea de Medicină Dentară. „Fac acest lucru cu mare drag, și îmi doresc ca elevii să știe că sunt sprijiniți și dacă au cumva nevoie de orice informație eu sunt dispusă să le răspund. Când pleci din Buzău la facultate la București, Iași, Cluj sau unde aleg ei, este destul de greu să faci tranziția respectivă și poate asta o să îi ajute la început de drum. Eu țin legătura cu studenții care au câștigat în ultimii doi ani și din când în când îmi mai scriu”, a mai declarat Irina Drăgan.

Inovație: grefe din pește

Pe partea academică, buzoianca are în lucru proiecte de cercetare cu privire la noi tehnologii în parodontologie și implantologie. În proiectul de care se ocupă, pe partea de țesuturi parodontale și regenerare tisulară are în vedere găsirea de variante alternative pentru grefele de țesut din cerul gurii. „În­cercăm să găsim alternative care să fie biocompatibile și să nu mai fie nevoie de o a doua intervenție, tocmai pentru că atunci când luăm grefele de țesut din cerul gurii este foarte dureros pentru pacienți. De aceea lucrăm la un material care este făcut din pește”, a mai declarat Irina pentru aceeași sursă.

Se pare că sunt foarte mulți pacienți care, din motive religioase nu acceptă alternative de la alte animale, iar peștele este o variantă tole­rată de o varietate mai mare de oameni. De asemenea este cunoscut și faptul că peștele conține Omega3 ce are, prin­tre altele, și proprietăți antiinflamatorii, și acest lucru facilitează vindecarea țesuturilor gingivale. Ideea folosirii țesutului din pește a venit de la veteranii de război care folo­sesc materialul respectiv pentru arsuri și pentru răni.

Pe partea de implantologie buzoianca lucrează cu un sistem, care se numește „Dynamic Navigation in Implant Dentistry”, prin care se fotografiază osul și apoi se plănuiește, prin metode digitale, unde o să fie poziționat implantul. Procedura se aseamănă cu chirurgia laparoscopică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker