Patriarhul Daniel a oferit joi, 2 noiembrie, Diploma comemorativă „Justinian Patriarhul” cu medalie câtorva jurnalişti din Centrul de Presă al Patriarhiei Române şi de la editurile acesteia, ca o apreciere pentru abordarea unor subiecte ce au avut ca temă mărturisitorii credinţei din închisorile comuniste, comemoraţi în mod deosebit în 2017. Între aceştia se află şi buzoianca Daniela Şontică, recompensată pentru rubrica ,,Mărturii de ieri pentru azi” pe care o realizează la Radio Trinitas.

   Daniela Şontică este şi colaboratoarea Revistei Culturale Leviathan, unde publică bisăp­tămânal ru­brica ,,Memor”.

   Daniela este în prezent redactor la ,,Ziarul Lumina” şi realizatoarea emisiunii săpt­ămânale ,,Lumina cunoş­tinţei” şi a rubricii ,,Mărturii de ieri pentru azi” la Radio Trinitas. Lucrează în presă din 1993. A trecut prin mai multe redacţii, profesând în cadrul unor publicaţii cu diverse moduri de apariţie şi profiluri: cotidiane, săptămânale, lunare. Din 2003 până în 2010 a fost redactor la ,,Jurnalul Na­ţional”, unde a scris pentru ediţiile de colecţie, fiind în acelaşi timp şi redactor în domeniul religiei. Între 2010  şi 2015 a fost redactor-şef al ,,Ziarului Lumina”. La cotidianul Patriarhiei a iniţiat şi coordonează, din 2014, suplimentul lunar ,,Lumina literară şi artistică”, iar ca o prelungire a acestei activităţi, a organizat şi co-moderat Colocviile de literatură creştină ale acestui ziar (ediţiile din 2015, 2016, 2017). În 2013 a publicat volumul de publicistică ,,Însemnări din pridvor” la Editura Trinitas.

   Are articole în antologia ,,Colecţia colecţiilor”, Editura Jurnalul, şi este pre­­zentată în ,,Istoria jurnalismului din România în date”, enciclopedie cronologică de Marian Petcu, Editura Polirom, 2012.

   Daniela Şontică este şi poetă, având publicate trei volume de poezie („Arlechini intr-o pădure sălbatică”, 1995; ,,Uitaţi-vă prin mine”, 2007; „Iubita cu nume de profet”, 2014)  şi o antologie de poeme apărută în limba franceză, în traducerea lui Claudiu Soare (,,Privilèges de femme de lune”, Bucureşti, Editura Vinea, 2015).

 

DISTRIBUIȚI