După concertul vienez cu 2.600 de spectatori de la Sala Sporturilor, oamenii de cultură şi autorităţile vorbesc despre nevoia unei locaţii moderne

Succesul la public înregistrat, miercuri seară, cu concertul Orchestrei vieneze „Johann Strauss Ensemble” în Sala Sporturilor, a adus în atenţia oamenilor de cultură şi a autorităţilor locale o mai veche problemă a municipalităţii. Este vorba despre lipsa unei săli de spectacole de mari dimensiuni care să fie echipată special şi din punct de vedere fonic pentru a găzdui evenimente de mare anvergură, precum cel oferit cadou buzoienilor, miercuri seară, de către Primărie.

Problema a fost semnalată miercuri viceprimarului Ionuţ Apostu de către reputatul Ştefan Stănescu, buzoianul care a înfiinţat şi care conduce de aproape 44 de ani Corul Lyra. La rândul său, Apostu a mărturisit că responsabilii Primăriei au simţit cu ocazia concertului vienez dezavantajele de a nu deţine o sală mare de spectacole, cu dotări moderne.

„Sala de la Consiliul Judeţean nu a fost gândită pentru concerte“

„Din păcate, nu avem o sală mare şi reală pentru concerte în acest oraş. E păcat de publicul buzoian, care este atât de receptiv la cultură. De câte ori trebuie să dăm concerte, ne ducem la sala Consiliului Judeţean, dar aceea nu este o sală realizată din punct de vedere fonic pentru concerte. Este o sală de şedinţe. Ar fi bine ca sala Casei de Cultură a Sindicatelor să fie reabilitată”, i-a spus dirijorul Corului Lyra, Ştefan Stănescu, viceprimarului, în cadrul unui eveniment organizat la Galeriile de Artă.

Ionuţ Apostu a explicat de ce autorităţile locale nu pot interveni asupra celei mai mari săli de spectacole din municipiu, cea de la Casa de Cultură a Sindicatelor, şi a dezvăluit că anul viitor Buzăul va avea totuşi o sală multifuncţională.

„Vom avea o sală precum cea din Sectorul 3 din Bucureşti“

„Din păcate, sala Casei de Cultură a Sindicatelor nu mai este în proprietatea noastră, a Primăriei. În schimb, un prim lucru pe care îl pregătim, ca o surpriză pentru buzoieni, este redarea fostului cinematograf Dacia buzoienilor. El va deveni o sală multifuncţională care va găzdui evenimente artistice, dar şi evenimente culturale. Din ce am discutat cu arhitecţii, am înţeles că va avea cam 600 de locuri. Va fi o sală multifuncţională în genul celei din Sectorul 3 din Bucureşti, la fostul cinematograf Gloria, unde au loc şi spectacole de teatru şi concerte de muzică clasică”, a declarat Ionuţ Apostu.

Cum s-a reuşit asigurarea unui sunet bun la concertul vienez

Viceprimarul a vorbit şi despre eforturile pe care specialiştii le-au făcut pentru ca sunetul la concertul Orchestrei „Johann Strauss Ensemble” din Sala Sporturilor să fie perfect, în ciuda caracteristicilor locaţiei.

„După concertul de aseară (n.r., marţi, Orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble) discutam cu domnul primar Toma. Dincolo de valul de aprecieri pentru acest concert, am constatat că în ultimii ani nu a mai fost la Buzău un astfel de eveniment, cu 2600 de spectatori. Cu toate că tehnicienii de sunet de la Bucureşti au făcut minuni în ceea ce priveşte asigurarea sonorizării prin montarea acelei pânze amplasate în sală, am constatat că noi nu avem o sală pentru astfel de evenimente. În ceea ce privește sala de la Casa de Cultură a Sindicatelor, doar dacă se va reuşi ceva în urma unor modificări legislative, va putea fi transferată municipalităţii şi reabilitată. Din punctul meu de vedere, doar autorităţile locale au puterea financiară de a investi pentru transformarea unor astfel de săli în unele multifuncţionale care să poată  găzdui evenimente de top. Poate în anii viitori vom putea avea o sală polivalentă”, a mai spus Ionuţ Apostu.

DISTRIBUIȚI
loading...

3 COMENTARII

  1. Care ”gazetarii, organizatorii și unii spectatori erau alți” ? Cei comuniști? Sictir cu vată pe băț. Suferi de trecut după cum se vede. La micitir bre, ca să n-o zic pe-a dreptă și infinită. De ce te bagi unde strigoiești cititorii? Bea cafea în liniște, stai blând, nu-ți mai vine rândul la mâncar raha…În vecii vecilor.

  2. Petrini, ai buba la cap. Ai obsesii și frustrări. Nu ajungi nici măcar la genunchiul broaștei lui Moromete din Poaiana lui Iocan (sau jucan?). Ia loc. Le știi pe toate. Ai 10 din oficiul oficinei.

  3. Precizări:
    – Corul de cameră Lyra a fost înființat de Ștefan Stănescu în anul 1974, prin urmare îl dirijează de 43 de ani, nu de „aproape 35” cum susține tânărul jurnalist.
    – La Buzău au concertat Orchestra Radioteleviziunii Române dirijată de Iosif Conta, cu participarea Corului Radioteleviziunii și a soliștilor Operei Române; Corul „Madrigal” dirijat de Marin Constantin. Vă asigur că evenimentele respective nu au fost cu nimic mai prejos, doar gazetarii, organizatorii și unii spectatori erau alții…

Comments are closed.