Municipiul Buzău a făcut un salt spectaculos, în ultimii doi ani, în Topul Forbes al celor mai atractive municipii reşedinţă de judeţ în ceea ce priveşte atractivitatea pentru mediul de afaceri. Dacă în anul 2016 Buzăul ocupa locul 37 din 40, în acest an acesta se situează pe locul 21 în clasamentul naţional.

Conform Forbes Româ­nia, metodologia prin care au fost departajate oraşele – prin analiza, pe de o parte, a reşedinţelor de judeţ, polii de business din fiecare unitate administrativă, dar şi a rezultatelor înregistrate la nivelul întregului judeţ – este bazată pe criterii precum Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiţii străine directe, rata şomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri şi profitul net mediu, dar şi reţeaua de drumuri publice modernizate şi căile ferate, precum şi stocul de locuinţe sau numărul de unităţi de învăţământ. Toţi aceşti indicatori au fost corelaţi cu dimensiunea populaţiei şi au fost acordate anumite bonificaţii în condiţiile în care anumite oraşe şi judeţe aveau unul sau mai multe aeroporturi în apropiere.

Datele statistice utilizate în analiză au avut ca surse Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Finanţelor ­Pu­blice şi listafirme.ro.

,,Dincolo de evoluţiile mai mult sau mai puţin spectaculoase de la un an la altul, scopul acestui clasament rămâne acelaşi: identificarea discrepanţelor economice dintre principalele oraşe din România, a avantajelor pe care le oferă acestea pentru posibilii investitori şi, în cele din urmă, pentru atingerea potenţialului pe care fiecare dintre oraşe şi comunităţi îl are din perspectiva nivelului de trai”, se arată în Forbes România.

Cine sunt fruntaşii şi cum sunt caracterizaţi de ,,Forbes România”

  1. Capitala rămâne cel mai bun oraş pentru afaceri din România pentru al doilea an consecutiv, însă mărimea şi gloria trecutului nu mai reprezintă garanţii ale succesului.
  2. Timişoara, fost lider al topului anual al Forbes România, îşi păstrează, pentru al doilea an conse­cutiv, poziţia a doua în clasamentul general.
  3. Cluj Napoca, oraşul cu cea mai dinamică evoluţie în ultimul deceniu, revine pe podium în ­ie­rarhia Forbes România şi ameninţă tot mai mult poziţia de lider.
  4. Braşovul, chiar şi fără autostrada care să îl lege de Capitală, avansează şi intră în premieră între primele cinci cele mai atractive pentru afaceri.
  5. Aradul, Mica Vienă de pe Mureş se apropie tot mai mult de Mica Vienă de pe Bega în clasamentul ­anu­al al Forbes România.
  6. După ce anul trecut ajungea în premieră pe podium, Constanţa iese din top cinci şi înregistrează cea mai slabă performanţă de la realizarea topului Forbes România.
  7. Alba-Iulia a înregistrat în pragul Centenarului, în urma unei strategii „smart”, cel mai important salt de la vârful clasamentului Forbes România.
  8. Oradea nu se grăbeşte, dar îşi continuă nestingherit ascesiunea în ierarhia anuală a Forbes România.
  9. Sibiul, oraşul care l-a propulsat pe Klaus Iohannis preşedinte al ţării, se află, pentru al doilea an consecutiv, între cele mai bune zece oraşe pentru afaceri.
  10. Iaşiul, capitala economică a Moldovei, intră în premieră în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri, dar este încă departe de a-şi atinge potenţialul.

Buzăul, locul 21 – Regiune de dezvoltare: Sud-Est; populaţie judeţ: 477.071 locuitori; PIB/ capita în 2017 : 24.000 lei; salariu mediu net lunar 2017: 1.890 lei; firme active la 1.000 de locuitori: 24,0; investiţii străine directe/capita: 481.000 euro; şomaj la sfârşit de an 2017: 8,5 la sută; cifra de afaceri per capita: 6.649 euro

Remember 2016

În acelaşi top realizat de Forbes România în urmă cu doi ani, municipiul Buzău se afla pe locul 37 la capitolul atractivitate a mediului de afaceri din municipiile reşedinţă de judeţ din România. De remarcat că, în acel an, spre deosebire de anii anteriori, a fost luată în calcul şi situaţia creată de problemele cu legea pe care le au mai mulţi primari ai oraşelor analizate. Premisa de la care s-a pornit în acordarea unei penalităţi de 10% din punctajul final pentru oraşele ai căror edili au fost cercetaţi sau chiar reţinuţi pentru fapte nelegale este că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administraţiei locale sunt corupţi.

În anul 2016, Buzăul era, în topul respectiv, deasupra doar a municipiilor Focşani, Sfântu Gheorghe şi Vaslui.

DISTRIBUIȚI
loading...