Judeţul Buzău se află în continuare în primele trei judeţe în ceea ce priveşte beneficiari ai ajutorului social. Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţio­nală pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în septembrie au beneficiat de acest ajutor social 166.146 persoane, cei mai mulţi dintre ei fiind  înregistraţi în judeţele Dolj – 11.171 persoane, Bacău – 9.010 şi Buzău – 8.963. Şi asta în condiţiile în care în ultimul an  numărul acestora s-a diminuat consistent  ca urmare a modificărilor survenite la Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Această lege  a fost modificată în luna iulie 2018 prin Legea nr.192/2018, în principal cu scopul de a facilita integrarea pe piaţa forţei de muncă a membrilor de familie beneficiari ai ajutorului social. Astfel, în situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dreptul la ajutorul social încetează. În cazul refuzului unui loc de muncă, se poate solicita din nou ajutor social doar după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare plăţii acestuia.

În situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză de două ori participarea la aceste activităţi sezoniere, dreptul la ajutorul social încetează, urmând să poată fi solicitatdin nou doar la un interval de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă. AJOFM Buzău s-a aflat în situaţia de a scoate din plată mulţi buzoieni care au refuzat locurile de muncă ofertate de angajatori.

Numai în cursul lunii aprilie aproape 280 de persoane din judeţul Buzău au pierdut ajutoarele sociale pentru că au refuzat slujbe oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau participarea la  cursuri de calificare, la finalul cărora ar fi putut să-şi găsească de lucru, în condiţiile în care multe firme nu găsesc oameni pe care să-i angajeze. Cererea de angajaţi rămâne în continuare foarte mare în municipiul Buzău, unde cei din localităţile îndepărtate nu pot ajunge din cauza distanţelor şi a costurilor mari de transport. În această situaţie se află destul de multe persoane care vor beneficia, pe mai departe de venitul minim garantat.

DISTRIBUIȚI
loading...