Reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Buzău au încheiat anul cu cea de a 16-a expoziţie organizată în decursul a 12 luni. Miercuri, la Galeriile „Ion Andreescu”, a avut loc vernisajul expoziţiei Taberei de Documentare şi Creaţie „Valorificarea Patrimoniului Cultural Buzoian”, un proiect finanţat de Primăria Buzău, la care au participat 12 artişti de renume din ţară.

Vernisajul a reprezentat punctul final al acestui proiect care şi-a propus să apeleze la talentul unor artişti importanţi pentru a ilustra, în cadrul unor lucrări de artă, unele dintre cele mai reprezentative peisaje şi obiective de patrimoniu din Buzău. La eveniment au fost prezenţi Mihail Gavril, Gheorghe Miron, Vasile Pop Negreşteanu, Adina Stănescu, Valeriu Şuşnea, Vasile Tudorică. Alături de ei la tabără au mai participat Liliana Crăciun, Stelian Ghinea, Ştefan Pelmuş, Carmen Poenaru, Tiberiu Stănescu şi Diana Tăicuţu.

Holurile şi birourile Primăriei, înfrumuseţate cu lucrări de artă

Din partea autorităţii locale, la vernisaj a fost prezent viceprimarul Ionuţ Apostu.

„Din anii 1950 nu s-a mai făcut nicio istorie a artei plastice contemporane. Este regretabil. Să ne gândim că doar anul trecut au dispărut din rândul artiştilor plastici profesionişti din ţară 62 de artişti. Nu are nimeni o colecţie de artă contemporană. Noi am încercat ca, alături de administraţia locală să alcătuim o pinacotecă, o colecţie de obiecte de artă pe care artiştii din toată ţara, participanţi la proiectele noastre, le donează pentru ca ele să înfrumuseţeze holurile Palatului Comunal şi birourile. Va fi luat în calcul inclusiv viitorul spaţiu de birouri al Primăriei Buzău, din incinta Bazarului”, a declarat preşedintele UAP Buzău, Valeriu Şuşnea, iniţiatorul taberei.

„Am fost trataţi aproape regeşte în această tabără“

În cadrul vernisajului a mai luat cuvântul şi artistul gălăţean Gheorghe Miron, care a vorbit despre condiţia artiştilor plastici în România.

Invitaţia primită de la Buzău m-a onorat şi m-a bucurat tot ceea ce am văzut aici. Am fost trataţi în această tabără aproape regeşte. M-am simţit uşor jenat de câtă atenţie ni s-a dat şi trebuie să răspundem şi noi pe măsură prin lucrările noastre. La fel ca şi la noi, la Galaţi, Primăria a ajutat arta. Trebuie să ştiţi însă că în artă nu se poate numai cu donaţii. Artiştii trăiesc prin opera lor. Suntem obligaţi să facem suplinirea asta de roluri, să ne luăm câte o catedră în învăţământ sau câte un post de muzeograf pentru a căpăta un salariu, când de fapt ar trebui să putem să existăm doar din ceea ce ştim noi să facem. Din nefericire, vremurile sunt aşa cum sunt. Ştiţi ce înseamnă pentru un artist să i se aducă o anumită laudă, chiar pe final de an? Ne bucurăm pentru orice diplomă primită. L-am cunoscut şi pe primarul Buzăului şi acum şi pe viceprimar şi îi rog din toată inima: ajutaţi, iubiţi şi preţuiţi artiştii, pentru că ei, artiştii, nu fac niciodată rău”.

DISTRIBUIȚI
loading...