O nouă ediție a proiectului Măgura Art, dedicat promovării turismului buzoian prin intermediul artei, a avut loc săptămâna trecută. Șase artiști plastici, consacrați sau debutanți, toți membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici, s-au reunit la Buzău, pentru a surprinde pe pânză unele dintre cele mai importante mo­nu­mente de patrimoniu. Cre­ațiile lor vor putea ajunge în colecțiile pasionaților de arte, devenit astfel o carte de vizită a județului.

Anul acesta au participat la tabără artiștii Liliana Crăciun, Vasile Pop Negreșteanu, Gheorghe Coman, Ana Șușnea, Emil Popa și inițiatorul evenimentului, Valeriu Șușnea. Cazați la Pensiunea „Casa cu Tei” din Monteoru, artiștii au realizat etapa de documentare la Măgura, concentrându-se în special de obiective de patrimoniu.

„Dintr-un număr mult mai mare de candidați, am mizat pe artiști buzoieni, cărora li s-au adăugat două nume reprezentative din arta contemporană românească. Anul acesta, ne-am concentrat mai mult pe obiective turistice din zona turismului religios. Am vizitat și ne-am documentat la Biserica din Berca, unde s-a descoperit portretul lui Pârvu Mutu, la Schitul Cetățuia, ridicat de Carol I, la fosta Mănăstire Bradu, la Biserica Ciuta și, bineînțeles, la Tabăra de Sculptură Măgu­ra”, a declarat Valeriu Șușnea.

 

Timp de două zile, participanții la Tabăra Măgura Art s-au documentat, realizând fotografii și schițe în teren, iar alte trei zile au lucrat la realizarea tablourilor inspirate din obiectivele turistice buzoiene. În toamna acestui an, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” va avea loc ver­nisajul expoziției care reunește lucrările celor șase artiști și lansarea catalogului taberei.

Evenimentul a fost finanțat de către Consiliul Județean Buzău, iar participanții au avut la dispoziție materialele (pânze, culori, pensule), cazare și masă.