Economic

Buzăul devine capitala legumelor cu gust ca în copilărie cu ocazia Festivalului Internațional al Tomatelor și Biodiversității

În data de 27 iulie, la Buzău, în Parcul „Alexandru Marghiloman” va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Tomatelor și Biodiversității. Eveniment este organizat prin colaborarea dintre la realizarea căruia și-au dat concursul mai multe instituții interesate de crearea unei tradiții  sau mai bine zis de reactualizarea unei tradiții locale în cultivarea legumelor autohtone, care să ne aducă aminte de gustul din copilărie.

Acest gust însemnând de fapt, legume ce provin din semințele tradiționale, rezultate prin  înmulțirea și propagarea acestora într-un spațiu convivial, destinat circularii semințelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză. Prin urmare, Stațiunea de ­Cer­cetare Legumicolă Buzău este interesată ca acest eveniment să fie o reușită pentru că, după cum știm, de la această instituție, împreună cu Primăria, a pornit ideea de a se crea la Buzău o bancă de gene, un centru în care să se stocheze toate soiurile de legume, plante medicinale și aromatice, o bancă pentru zestrea resurselor genetice naționale. Prin urmare Primăria Buzău este implicată în acest demers, și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman, care găzduiește evenimentul. De asemenea sunt interesate de acest eveniment. Universitatea București, Facultatea de Horticultură, care ar dori să intre în relație cu tineri dornici de a se specializa în domeniu.

Tomata, regina legumelor

Oferta extraordinară a acestui eveniment, care are în centrul lui tomata, regina legumelor, după cum spune cercetătorul Costel Vână­toru, „este cultivarea gustului pentru consumul unor legume ca în copilărie, care provin din semințe care nu sunt modificate genetic și care se pot reproduce și, odată cu aceasta, și dorința  de a le cultiva și să contribuie prin implicare la salvarea soiurilor românești de tomate. Dar acesta reprezintă doar unul dintre obiectivele organizatorilor.

Nu în ultimul rând, câștigul acestui eveniment constă în faptul că pune în contact agricultori, legumicultori din diverse colțuri ale țării și din străinătate, aceștia având ocazia de a-și împărtăși din experiența lor nu numai de a face schimb de semințe. Nu ne propune doar să expunem această zestre genetică națională și internațională ci să ne cunoaștem mai bine între noi, să păstrăm autenticul, să păstrăm aceste creații, pentru că vorbim de multe creații care nu sunt omologate sau care au fost scoase din lista oficială a soiurilor. Și sunt acești iubitori de plante, acești colecționari de soiuri care păstrează aceste soiuri autentice și să-i încurajăm, să-i facem să se cunoască între ei, să realizeze schimburi de material genetic, de cunoștințe, pentru că avem nevoie și de știință”, spune cercetător Costel Vânătoru.

Vor avea loc schimburi de semințe, ele fiind impulsionate și de prezența reprezentanților unui grup care militează pentru semințe tradiționale. Este vorba despre  reprezentanți ai grupului„ Semințe cu suflet”. Și după cum au procedat și la alte evenimente similare din țară, reprezentații „Semințe cu suflet” vor oferi grădinarilor interesați semințe gratis. La un astfel de eveniment sunt prezenți și grădinarii care doresc să facă schimb de semințe.

Legumele vor fi „vedete”

Festivalul Internațional al Tomatelor și Biodiversității are și o componentă competițională, motiv pentru care legume de toate mări­mile și culorile, din soiuri vechi românești sau străine, vor fi vedete. Cei care participă la concurs vor prezenta fructe de probă. și cum unii străbat distanțe foarte mari pentru a ajunge la Buzău, numai pasionații pot trece de această încercare. Anul trecut au trecut acest test o delegație din Republica Moldova. ,,Competiția va avea un juriu format din cinci membri care vor urmări calitatea, gustul, autenticitatea legumelor prezentate”, spune cercetător Costel Vânătoru din cadrul Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.

Una peste alta, obiectivele organizatorilor Festivalului Internațional al Tomatelor și Biodiversității sunt multiple. ,,Ne dorim ca festivalul să-i determine pe participanți să dorească să devină păstrători, cultivatori  ai semințelor tradi­ționale, să mobilizeze pasionații de horticultură să continue această activitate și să păstreze autenticitatea legumelor, să-i pună pe agricultori în situația de a face schimb de informații și de material biologic”, spune cercetător Costel Vânătoru, care speră la cât mai mulți participanți, luând în calcul numărul mare al invitațiilor făcute, atât de Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, dar și de către ceilalți parteneri implicați în realizarea unui eveniment ­va­loros și cu rezultate pe termen lung. Invitațiile au fost lansate atât în țară cât și în străinătate. Astfel, la Buzău sunt așteptați legumicultori din toată țara, dar și din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Franța și Austria, împreună cu exemplare din recoltele de tomate din acest an, pe care să le prezinte juriului, dar și colegilor fermieri, și nu în ultimul rând consumatorilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker