La Buzău va fi construită o sală de sport multifuncţională cu gradene şi funcţii conexe pentru persoane cu dizabilităţi, unică în ţară prin dotările de care va beneficia. Obiectivul va fi construit de Compania Naţională de Investiţii, cu finanţare prin  Programul Naţional de Construcţii de Interes Pu­blic sau Social, iar Consiuliul Judeţean a aprobat joi, în sedinţă extraordinară, predarea către Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administraţiei Publice si Fondurilor Europene a amplasamentului pe care va fi construită sala, angajându-se totodată să asigure condiţiile necesare bentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu a precizat că urmează ca reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii să demareze procedurile de licitaţie pentru contractarea firmei care va executa lucrările, şi, în funcţie de termenul în care licitaţia va fi finalizată, lucrările ar putea fi demarate la jumătatea acestui an. Sala de sport pentru persoanele cu dizabilităţi ar putea fi gata în cursul anului viitor.

Terenul pus la dispoziţie CNI are o suprafaţă de 4.600 de metri pătraţi şi se află în curtea Liceului pentru Deficienţi de Vedere, urmând ca, după finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă a sălii, acesta să reintre în posesia Consiliului Judeţean, care va avea obligaţia ca, timp de 15 ani, să întreţină noul obiectiv şi să nu schimbe destinaţia acestuia.

Valoarea totală a investiţiei este de peste 13,1 milioane de lei, sumă ce nu include TVA, iar conform studiului de fe­zabilitate, sala va avea o capacitate de 145 de locuri. Durata de finalizare a investiţiei este de un an şi cinci luni, din care primele 12 luni sunt destinate execuţiei şi dotării.

Liceul pentru Deficienţi de Vedere, în curtea căruia va fi demarată construcţia, a fost înfiinţat în 1936, fiind în prezent una din cele mai importante instituţii de învăţământ special pentru deficienţi de vedere din zona de sud a ţării. În prezent, cursurile unităţii sunt frecventate de 160 de elevi integraţi în toate ciclurile de învăţământ preuniversitar, aceştia urmând să se numere printre principalii beneficiari ai noii săli de sport, adaptate pentru nevoile lor.