27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 01:31 AM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
04.04.2017, 00:00
344
   Devenit „orașul farmaciilor, al second hand-urilor și al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive și în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianți din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită și al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate.
   OPINIA vă propune, în cola­borare cu istoricul Valeriu Nicolescu și pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparație a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.
   (sursa fotografiilor: • colecția OPINIA • Valeriu Nicolescu • Ga­briel Petre • Buzăul Vechi • colecția Aurelia Sprîn­ceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecția Alexandru Miriță, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldați naziști și Piața Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii ‘1970 Cuza Vodă și blocurile Romarta în construcție) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor și imagini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

 

   Imaginea de arhivă prezintă sediul fostei Școli primare nr. 5 de fete (din 1961 a devenit Școala nr. 4, iar fosta Școală 4 a devenit Școala nr. 8), din strada Regele Carol al II-lea (Unirii),  colț cu strada Mitropolit Dositei Filitti și proprietatea Vetei Petrache. Această școală a fost înființată la 1 septembrie 1919. Clădirea a fost construită de către Primăria Bu­zău, conform actului comemorativ din 24 mai 1923 (păstrat într-un tub din tablă de plumb și pus în temelia construcției, după demolare predat Muzeului Județean Bu­zău), între cei care au semnat documentul fiind și episcopul Ghe­nadie Niculescu, prefectul, dr. Titus Oroveanu, primarul, prof. Gheorghe Stănescu, generalul comandant al Corpului III Terito­rial, generalul comandant al Diviziei a V-a, preotul paroh Con­stantin Minculescu, inspectorii școlari Panait Volănescu și Ion Iordache, și directorul Școlii primare nr. 5 de băieți, Ion Begu.

   Clădirea a fost construită de către antrepriza arhitect G. Grigo­rescu, fiind recepționată definitiv la 26 noiembrie 1928. A fost demo­lată, potrivit planului de sistema­tizare din „epoca de aur“, pentru construirea blocurilor dintre stră­zile Obor și Transilvaniei.

   Exista și Școala primară nr. 5 de băieți, înființată tot la 1 septem­brie 1919, inițial cu trei posturi se institutor, director fiind Ion Begu. A funcționat inițial într-un spațiu în­chiriat în strada Penteleu, nr. 10, din mahalaua Episcopiei. Localul propriu a fost inaugurat la 19 noiembrie 1924, la acea dată școala funcționând cu toate cele patru posturi. Școala nr. 5 fete a funcționat în același spațiu cu școala de băieți, până în anul 1930, deoarece în localul pentru băieți erau clasele extrabugetare ale Externatului de Fete „Dr. Constantin Angelescu“ (Colegiul Național „Mihai Eminescu“).

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Apr, 21:50 OMUL POTRIVIT INTR-UN LOC POTRIVIT
Ion a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
Competenta, profesionalismul, dedicarea sunt calități indiscutabile pe care un manager le poate dovedi pentru a ocupa o funcție intr-un Consiliu de conducere, cum este cel al ICR. Doresc dlui Susnea sa ne vedem, de ce nu, in poziția de reprezentant ICR pe la New York sau așa ceva. Succes si felicitări!
27 Apr, 21:31 Incotro,PNL?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
Probabil ca afacerile lui Cristi Romanescu vor prospera in continuare,dar PNL-ul "se va duce de rapa".Cine crede ca Romanescu poate fi un politician care sa scoata din mocirla morala in care se afunda PNL Buzau,ori este naiv,ori este rau intentionat.Asa cum il stiu pe Cristi Romanescu,este unpolitician pentru care e valabila zicala cu "interesu poarta fesu" si implicarea sa in politica are ca unica motivatie protejarea si dezvoltarea propriilor afaceri.In mod cert,el poate fi un bun manager,dar ca politician este precum un "pui de gaina" in mijlocul unui stol de ulii.Oricum,sunt ferm convins ca PNL-ul va insemna si va conta foarte putin in politica locala,iar reanimarea si revenirea dorite se amana sine die.
27 Apr, 20:10 Felicitari primului cetatean
Alt cetatean a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Bravo Domnul Marinescu , in sfarsit spune cineva ceva , ca pana acum totul a fost ,,secret de stat''
Google PageRank Checker