27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:47 AM

Economic

Buzăul, printre județele cu cele mai reduse creșteri economice în 2016

de Monica BĂNICĂ
Economic  |
29.05.2017, 00:00
790

   Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), economia națională a înregistrat în ansamblu o creștere de 4,8 la sută în 2016.

   Anul trecut s-a încheiat cu rate importante de creștere economică pentru câteva județe din țară, situate în zona Transilvaniei, în timp ce altele au înregistrat doar mici avansuri în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu situația din 2015, conform recentele evaluări realizate de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

   Astfel, se constată discrepanțe semnificative de la o regiune  la alta a țării, diferențe care, potrivit anticipărilor  CNP,  se vor mai estompa în cursul acestui an. Opt județe din țară au reușit, în 2016, să înregistreze rate de creștere economică de peste 5,5 la sută, respectiv Maramureș, Cluj, Alba, Harghita, Bacău, Iași, Caraș-Severin, Covasna, iar Capitala s-a situat peste media națională, cu o creștere de 5,4 la sută.

   În schimb, cele mai reduse creșteri ale PIB-ului în 2016 s-au înregistrat în județele Călărași, cu doar 1,6 la sută, Brăila, cu 2,2 la sută, Gorj și Sălaj, fiecare cu creșteri de 2,3 la sută. În ceea ce privește nivelul PIB pe locuitor, cele mai dezvoltate zone din țară în cursul anului trecut au fost București, cu 22.878 euro pe locuitor, Constanța, cu 12.319 euro pe locuitor, Cluj, cu 11.089 euro pe locuitor, și Timiș, cu 10.830 euro pe locuitor.

   La polul opus s-au situat județele Vaslui, cu un nivel al PIB de 3.882 euro pe locuitor, Botoșani, cu 4.191 euro pe locuitor, Teleorman, cu 4.482 euro pe locuitor, Mehedinți, cu 4.600 euro pe locuitor, și Neamț, cu 4.701 euro pe locuitor.

    În ceea ce privește județul Buzău, rata creșterii economice în cursul anului trecut ne situează în partea de jos a clasamentului.  Astfel, potrivit evaluărilor CNP, creșterea reală a PIB în 2016 a fost de 2,7 la sută, în timp ce cel mai bine cotat județ  care face parte alături de Buzău din Regiunea Sud-Est a fost Constanța, cu o creștere economică de 5,4 la sută, iar cel mai puțin dezvoltat din acest punct de vedere a fost Brăila, cu 2,2 la sută.  

  Pentru județul Buzău, nivelul PIB a fost în 2016 de 5.344 euro pe locuitor, la o diferență foarte mare de județul cel mai bine poziționat din Regiunea Sud-Est, respectiv Constanța, cu un nivel al PIB de 12.319 euro pe locuitor. La acest capitol, județul Buzău a fost depășit, cu excepția Vrancei, cu 5.181 euro pe locuitor, de toate celelalte județe din regiune.

Câștigul salarial mediu net, 1.864 lei în acest an

    În ceea ce privește  câștigul salarial  mediu net  lunar la Buzău în 2016, acesta a fost de 1.660 lei, puțin mai mare decât în județele Vrancea, cu 1.617 lei și Brăila, cu 1.640 lei, dar mai scăzut comparativ cu  celelalte județe din aceeași regiune, respectiv Constanța, cu 1.894 lei, Galați, cu 1.782 lei, și Tulcea, 1.741 lei. În schimb, Buzăul ocupă locul II în clasamentul Regiunii Sud-Est în ceea ce privește rata șomajului înregistrat în 2016, respectiv 9,3 la sută, după Galați, cu 9,5 la sută.

   Pentru anul în curs, CNP estimează pentru Buzău o creștere a PIB de 5,3 la sută și un  nivel al PIB de 5.806 euro pe locuitor.  Tot pentru acest an, câștigul salarial mediu net lunar va ajunge la 1.864 lei. Anul viitor ar aduce, potrivit anticipărilor făcute de CNP, creșteri economice de 5,4 la sută la Buzău, iar nivelul PIB în județul nostru ar ajunge la 6.324 euro pe locuitor.

   De asemenea, câștigul salarial mediu net lunar ar înregistra  în 2018 un salt semnificativ la Buzău, unde va ajunge la nivelul de  2.024 lei, ceea ce va determina o amelioare a discrepanțelor de la un județ la altul, precum și de la o regiune la alta.

SURSA FOTO: imiplacesafacpoze

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker