27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:13 PM

Economic

Buzăul, printre județele cu cele mai reduse creșteri economice în 2016

de Monica BĂNICĂ
Economic  |
29.05.2017, 00:00
2022

   Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), economia națională a înregistrat în ansamblu o creștere de 4,8 la sută în 2016.

   Anul trecut s-a încheiat cu rate importante de creștere economică pentru câteva județe din țară, situate în zona Transilvaniei, în timp ce altele au înregistrat doar mici avansuri în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu situația din 2015, conform recentele evaluări realizate de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

   Astfel, se constată discrepanțe semnificative de la o regiune  la alta a țării, diferențe care, potrivit anticipărilor  CNP,  se vor mai estompa în cursul acestui an. Opt județe din țară au reușit, în 2016, să înregistreze rate de creștere economică de peste 5,5 la sută, respectiv Maramureș, Cluj, Alba, Harghita, Bacău, Iași, Caraș-Severin, Covasna, iar Capitala s-a situat peste media națională, cu o creștere de 5,4 la sută.

   În schimb, cele mai reduse creșteri ale PIB-ului în 2016 s-au înregistrat în județele Călărași, cu doar 1,6 la sută, Brăila, cu 2,2 la sută, Gorj și Sălaj, fiecare cu creșteri de 2,3 la sută. În ceea ce privește nivelul PIB pe locuitor, cele mai dezvoltate zone din țară în cursul anului trecut au fost București, cu 22.878 euro pe locuitor, Constanța, cu 12.319 euro pe locuitor, Cluj, cu 11.089 euro pe locuitor, și Timiș, cu 10.830 euro pe locuitor.

   La polul opus s-au situat județele Vaslui, cu un nivel al PIB de 3.882 euro pe locuitor, Botoșani, cu 4.191 euro pe locuitor, Teleorman, cu 4.482 euro pe locuitor, Mehedinți, cu 4.600 euro pe locuitor, și Neamț, cu 4.701 euro pe locuitor.

    În ceea ce privește județul Buzău, rata creșterii economice în cursul anului trecut ne situează în partea de jos a clasamentului.  Astfel, potrivit evaluărilor CNP, creșterea reală a PIB în 2016 a fost de 2,7 la sută, în timp ce cel mai bine cotat județ  care face parte alături de Buzău din Regiunea Sud-Est a fost Constanța, cu o creștere economică de 5,4 la sută, iar cel mai puțin dezvoltat din acest punct de vedere a fost Brăila, cu 2,2 la sută.  

  Pentru județul Buzău, nivelul PIB a fost în 2016 de 5.344 euro pe locuitor, la o diferență foarte mare de județul cel mai bine poziționat din Regiunea Sud-Est, respectiv Constanța, cu un nivel al PIB de 12.319 euro pe locuitor. La acest capitol, județul Buzău a fost depășit, cu excepția Vrancei, cu 5.181 euro pe locuitor, de toate celelalte județe din regiune.

Câștigul salarial mediu net, 1.864 lei în acest an

    În ceea ce privește  câștigul salarial  mediu net  lunar la Buzău în 2016, acesta a fost de 1.660 lei, puțin mai mare decât în județele Vrancea, cu 1.617 lei și Brăila, cu 1.640 lei, dar mai scăzut comparativ cu  celelalte județe din aceeași regiune, respectiv Constanța, cu 1.894 lei, Galați, cu 1.782 lei, și Tulcea, 1.741 lei. În schimb, Buzăul ocupă locul II în clasamentul Regiunii Sud-Est în ceea ce privește rata șomajului înregistrat în 2016, respectiv 9,3 la sută, după Galați, cu 9,5 la sută.

   Pentru anul în curs, CNP estimează pentru Buzău o creștere a PIB de 5,3 la sută și un  nivel al PIB de 5.806 euro pe locuitor.  Tot pentru acest an, câștigul salarial mediu net lunar va ajunge la 1.864 lei. Anul viitor ar aduce, potrivit anticipărilor făcute de CNP, creșteri economice de 5,4 la sută la Buzău, iar nivelul PIB în județul nostru ar ajunge la 6.324 euro pe locuitor.

   De asemenea, câștigul salarial mediu net lunar ar înregistra  în 2018 un salt semnificativ la Buzău, unde va ajunge la nivelul de  2.024 lei, ceea ce va determina o amelioare a discrepanțelor de la un județ la altul, precum și de la o regiune la alta.

SURSA FOTO: imiplacesafacpoze

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ALERTĂ Simona Halep a pierdut finala turneului de la Cincinnati (WTA) și a ratat șansa de a deveni lider mondial
Duminica, August 20, 2017 22:06 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă fără drept de apel de spaniola Garbine Muguruza, cu 6-1, 6-0, duminică, în finala turneului WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de de 2.536.154 dolari, și a ratat o nouă șansă de a deveni lider mondial.

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker