27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:33 PM

Economic

Buzăul, printre județele cu cele mai reduse creșteri economice în 2016

de Monica BĂNICĂ
Economic  |
29.05.2017, 00:00
2085

   Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), economia națională a înregistrat în ansamblu o creștere de 4,8 la sută în 2016.

   Anul trecut s-a încheiat cu rate importante de creștere economică pentru câteva județe din țară, situate în zona Transilvaniei, în timp ce altele au înregistrat doar mici avansuri în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu situația din 2015, conform recentele evaluări realizate de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

   Astfel, se constată discrepanțe semnificative de la o regiune  la alta a țării, diferențe care, potrivit anticipărilor  CNP,  se vor mai estompa în cursul acestui an. Opt județe din țară au reușit, în 2016, să înregistreze rate de creștere economică de peste 5,5 la sută, respectiv Maramureș, Cluj, Alba, Harghita, Bacău, Iași, Caraș-Severin, Covasna, iar Capitala s-a situat peste media națională, cu o creștere de 5,4 la sută.

   În schimb, cele mai reduse creșteri ale PIB-ului în 2016 s-au înregistrat în județele Călărași, cu doar 1,6 la sută, Brăila, cu 2,2 la sută, Gorj și Sălaj, fiecare cu creșteri de 2,3 la sută. În ceea ce privește nivelul PIB pe locuitor, cele mai dezvoltate zone din țară în cursul anului trecut au fost București, cu 22.878 euro pe locuitor, Constanța, cu 12.319 euro pe locuitor, Cluj, cu 11.089 euro pe locuitor, și Timiș, cu 10.830 euro pe locuitor.

   La polul opus s-au situat județele Vaslui, cu un nivel al PIB de 3.882 euro pe locuitor, Botoșani, cu 4.191 euro pe locuitor, Teleorman, cu 4.482 euro pe locuitor, Mehedinți, cu 4.600 euro pe locuitor, și Neamț, cu 4.701 euro pe locuitor.

    În ceea ce privește județul Buzău, rata creșterii economice în cursul anului trecut ne situează în partea de jos a clasamentului.  Astfel, potrivit evaluărilor CNP, creșterea reală a PIB în 2016 a fost de 2,7 la sută, în timp ce cel mai bine cotat județ  care face parte alături de Buzău din Regiunea Sud-Est a fost Constanța, cu o creștere economică de 5,4 la sută, iar cel mai puțin dezvoltat din acest punct de vedere a fost Brăila, cu 2,2 la sută.  

  Pentru județul Buzău, nivelul PIB a fost în 2016 de 5.344 euro pe locuitor, la o diferență foarte mare de județul cel mai bine poziționat din Regiunea Sud-Est, respectiv Constanța, cu un nivel al PIB de 12.319 euro pe locuitor. La acest capitol, județul Buzău a fost depășit, cu excepția Vrancei, cu 5.181 euro pe locuitor, de toate celelalte județe din regiune.

Câștigul salarial mediu net, 1.864 lei în acest an

    În ceea ce privește  câștigul salarial  mediu net  lunar la Buzău în 2016, acesta a fost de 1.660 lei, puțin mai mare decât în județele Vrancea, cu 1.617 lei și Brăila, cu 1.640 lei, dar mai scăzut comparativ cu  celelalte județe din aceeași regiune, respectiv Constanța, cu 1.894 lei, Galați, cu 1.782 lei, și Tulcea, 1.741 lei. În schimb, Buzăul ocupă locul II în clasamentul Regiunii Sud-Est în ceea ce privește rata șomajului înregistrat în 2016, respectiv 9,3 la sută, după Galați, cu 9,5 la sută.

   Pentru anul în curs, CNP estimează pentru Buzău o creștere a PIB de 5,3 la sută și un  nivel al PIB de 5.806 euro pe locuitor.  Tot pentru acest an, câștigul salarial mediu net lunar va ajunge la 1.864 lei. Anul viitor ar aduce, potrivit anticipărilor făcute de CNP, creșteri economice de 5,4 la sută la Buzău, iar nivelul PIB în județul nostru ar ajunge la 6.324 euro pe locuitor.

   De asemenea, câștigul salarial mediu net lunar ar înregistra  în 2018 un salt semnificativ la Buzău, unde va ajunge la nivelul de  2.024 lei, ceea ce va determina o amelioare a discrepanțelor de la un județ la altul, precum și de la o regiune la alta.

SURSA FOTO: imiplacesafacpoze

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker