27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:29 PM

Actualitate

Buzăul, inclus în proiectul construirii celui mai mare parc eolian din Europa în beneficiul Olandei

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
13.11.2017, 00:00
1535

   Buzăul a fost inclus într-un mega-proiect ce vizează construirea celui mare mare  complex onshore (pe uscat) eolian din Europa.

   Compania olandeză NERO Renewables vrea să construiască, în Buzău şi Constanţa, conform datelor ­ana­lizate de Profit.ro, trei parcuri eoliene cu 362 de turbine şi o capacitate instalată totală de circa 1 GW, cu 400 MW peste capacitatea parcului onshore Fântânele-Cogealac, în prezent cel mai mare de acest tip din Europa. Dezvoltatorul propune guvernului olandez să ,,adopte” proiectul din România, pentru ca statul olandez să îşi poată atinge ţinta de energie rege­nerabilă pentru 2020.

   În fapt, energia electrică furnizată va asigura Olandei realizarea cotei de energie regenerabilă în anul 2020.

   Construcţia celor trei parcuri, situate în sud-estul României, în Constanţa şi Buzău, este programată să înceapă în 2019, acestea urmând să intre în funcţiune până în 2021. Odată operaţionale, parcurile eoliene vor genera anual 3 TWh de energie, echivalentul a 2,6% din producţia totală de electricitate a Olandei.

   NERO Renewables România SRL, subsidiara locală a olandezilor, a fost înregistrată la începutul lunii octombrie. Tot luna trecută, NERO a trimis invitaţii către şase companii europene pentru a depune oferte în vederea livrării de turbine pentru proiectul din România, furnizorii selectaţi pentru a fi incluşi pe lista scurtă urmând să fie anunţaţi în decembrie.

   Astfel, NERO, al cărei nume vine de la Netherlands (Olanda) şi România, a demarat deja procesul construirii celor trei parcuri eoliene în România. Acestea vor fi conectate direct la reţeaua naţională de energie electrică şi vor injecta anual 3 TWh de energie regenerabilă în reţeaua europeană, energie ce va putea fi extrasă în orice stat membru UE. În condiţiile în care Olanda se aşteaptă să rateze ţinta privind o pondere de 14% a energiei regenerabile în totalul producţiei de energie valabilă pentru anul 2020, iar România şi-a atins deja obiectivul pentru 2020, NERO pro­pune Guvernului olandez să ,,adopte” proiectul din România. Astfel, prin intermediul mecanismului european ,,proiecte comune” privind cooperarea în sectorul energiei regenerabile, Olanda va putea cofinanţa parcurile eoliene dezvoltate de NERO în România, iar energia produsă de acestea va fi inclusă în producţia de ­ener­gie regenerabilă a Olandei, scriu jurnaliştii de la pr­o­fit.ro.

   Un astfel de proiect comun între Olanda şi România în baza mecanismelor de cooperare în domeniul energiei regenerabile ar constitui o premieră în Europa. Recent, Lituania şi Luxemburg au folosit un alt mecanism de cooperare, cel de ,,transferuri statistice”, prin care excesul de energie regenerabilă din Lituania va fi trecut în statisticile Luxemburgului, permiţând acesteia să îşi atingă, la rândul său, ţinta obligatorie. Echipa NERO contează pe Comisia Europeană să sprijine proiectul. NERO are deja autorizaţii şi parte din terenurile pentru parcurile din România, pe care le-a închiriat de la autorităţile din Buzău şi Constanţa în schimbul a câte 2% din venitul brut pe care îl va obţine din proiect. Costul total al proiectului este estimat la 1,4 miliarde de euro.

Proiect găzduit de o ţară, în beneficiul altei ţări

   În materie de energie regenerabilă, Uniunea Europeană a făcut paşi importanţi.  S-au fixat Cote Obligatorii de Energie Regenerabilă în UE pentru anul 2020. Mecanismul de atingere a acestor cote este foarte inteligent. Practic, nicio ţară membră a UE nu poate să spună că nu şi-a putut atinge cota.  Comisia Europeană a stabilit în 2009 trei mecanisme de atingere a cotei: Transferul Statistic, Proiectul Comun şi Schemele de Sprijin Comun.

   Olandezii, ca şi francezii şi maltezii, au constatat că nu pot să-şi atingă cotele şi trebuie să apeleze la unul din cele trei mecanisme. 

   Pragmatici, ca de obicei, cei din Olanda au apelat la ­meca­nismul Proiectului Comun. Aleasă pentru acest proiect este România.

   ,,Acest Proiect Comun va fi implementat cu sprijin olandez şi se va focaliza pe energia regenerabilă, pe baza schemei de susţinere a energiei regenerabile numită SDE+. Se vor evita astfel procedurile politice complexe şi pierderea de timp”, au spus reprezentanţii companiei.

   România va furniza astfel Olandei producţia totală de ­ener­gie provenită din cele trei parcuri eoliene. Energia electrică va intra pe ISEM – Integrated Single Electricity Market. Asta înseamnă Proiect Comun: proiectul este găzduit de o ţară, în beneficiul altei ţări.

   Olanda se dovedeşte a fi pragmatică, încă odată. Dacă ar fi recurs la mecanismul Transferului Statistic, guvernul Olandei ar fi trebuit să plătească, de exemplu Germaniei, 190 euro/Mwh la energia eoliană şi 270 euro/Mwh la energia solară. Din buzunarul propriu. Apelând la mecanismul Proiectului Comun, olandezii vor investi 1,4 miliarde euro, din buzunarul Comisiei Europene.

 

Comentarii

costel (13 Nov, 13:17)
oprea

Dar romanii ce castiga???

Raspunde
românii (13 Nov, 16:36)
ionescu o.

Românii schimbă peisajul. Deocamdată se vor face studii și cu 125 de zile cu vânt pe an nu cred că se vor decide. Constanța poate și e posibil și sud-estul județului. Vedem după instalarea anemometrelor. Spun asta pentru că a mai fost o încercare în zona Dealurile Subcarpatice de curbură și antreprenorul, după un an de observații a renunțat, dat fiind numărul mic de zile cu vânt. Si până la urmă care români? Ăia plecați?Cei rămași câștigă ajutoare sociale din chiria terenurilor. Tudose va fi favorizat:el ia comisionul...

Raspunde
Pericolele turbinelor eoliene (13 Nov, 17:46)
Mihai

In Germania si in vestul Europei s-au umplut câmpurile de turbine eoliene. Mai nou au descoperit că nu sunt așa de benefice pe cât par, iar nemții vor să scape de ele. În primul rând paletele crează poluare fonică pe care locuitorii din zonă o vor resimți din plin. Apoi animalele și insectele sunt destul de sensibile la acest zgomot și voi pleca în zone liniștite. Mai puține albine, producție mai mică la hectar. În al doilea rând aspectul vizual este o poluare în sine. Eolienele au intre 50 - 100 m înățime, iar un câmp de astfel de mașinării va strica peisajele naturale. Ca aspect pozitiv - probabil vor veni ceva bani la bugetul comunelor, dar impactul negativ pe termen lung asupra oamenilor si productiilor agricole va fi mult mai mare. Probabil si piata imobiliara din zona va scadea, caci de, cine vrea sa se mute intr-o zona poluată fonic. Olandezii de ce nu si-au construit în ocean capacitati de producție ecologică, că doar au tehnologii.

Raspunde
Încă o aiureală halită cu mult aplomb de guvernanți pe care o vom plăti cu vârf și îndesat tot noi, consumatorii! (14 Nov, 08:25)
Pixelu aerian

Problema eolienelor este în altă parte. S-au dat investitorilor în energia verde facilități inexistente în altă parte în Europa și în lume, respectiv niște certificate verzi supracompensate pe seama consumatorilor. De pildă, artificial stimulate financiar, eolienele din România reprezintă 2% din totalul mondial, dar sunt suportate de o populație reprezentând 0,002% din populația globului, apăsând de 1.000 de ori mai împovărător.
flower-power S-au bulucit investitorii străini în energia verde ca muștele la rahat. Dar au fugit de orice proiect de investiții în energia convențională. Preluarea în sistemul energetic național integrat a energiei eoliene, înseamnă că atunci când bate vântul să fie scoși din sistem alți furnizori (din surse fie termo, fie hidro, fie nucleare), căci acesta nu se poate juca cu nevoile după cum bate vântul! Iar, atunci când vântul nu bate, să se introducă alți producători în sistem. Acest „uite-nu e” nu este doar foarte costisitor, dar poate fi și foarte periculos. De aceea, inserția de eolian se poate face doar în sisteme integrate foarte puternice și extrem de bine utilate pentru asemenea branșări/debranșări. Se estimează că, în sistemul energetic românesc ar fi nevoie de investiții de câteva miliarde euro pentru asigurarea unor preluări fără probleme în sistem a unui cuantum semnificativ de energie intermitentă. Investitorii privați nu bagă banii în așa ceva, iar cel care răspunde - statul - nu are bani! Sunt investiții pe care le preiau în sarcină tot consumatorii, ca și costul certificatelor verzi. În orice caz, un sistem energetic integrat nu poate prelua energie verde decât într-un cuantum pentru care există un nucleu-tampon de capacități de producție în energie convențională prin care să se realizeze reglajele. Transelectrica, ce are în grijă sistemul energetic național integrat, sugerează că s-ar putea prelua fără probleme în România cam 3.000 MW instalați în energie verde. Numai că schema de supracompensare a atras deja proiecte în operare de peste 5.000 MW! Să fie clar: fără unități de energie convențională capabile să apere sistemul de caracterul intermitent al energiilor verzi, securitatea energetică este în pericol. Dar schema caraghios și periculos de generoasă pentru investitorii în energia verde din România este de natură să înlăture orice investitor în energia convențională! Și răul a fost deja făcut! Dar nu ne lăsăm, persistăm în rău!
Cam în cheia aceasta trebuie descifrată „descinderea” olandeză pe plaiuri mioritice. Că doar n-or fi tâmpiți olandezii să-și pună în pericol propriul sistem energetic național!

Raspunde

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker