27 de ani
de presa libera
Marti, Octombrie 24, 2017 08:32 AM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi / Cum s-a modificat de-a lungul timpului arhitectura Bufetului din Crâng

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
20.04.2017, 00:00
4835

   Pe pagina de pe Internet „Wikipedia“ despre Crâng se fa­ce o afirmație eronată, proba­bil din dorința diverșilor autori de a prezenta cu orice preț infor­mații considerate inedite des­pre orașul și județul nostru, care, din păcate, sunt accesate și preluate ca fiind reale.

   Printre acestea este și informația că Bufetul din Crâng (Conacul Trandafirilor) reali­zat de arhitectul de origine el­ve­țiană Jean Heinrich Schwartz, după modelul caselor din zona Chiojd (deși este vorba de arhitectură urbană), dar care, la 1897, era imposibil să aibă cunoștință de stilul de construcție al unor case din acest areal. Era însă la curent cu modul de realizare a unor construcții civile și de utilitate publică din Germania și El­veția. Că ceea ce a realizat el la Buzău era o inspirație a unor asemenea construcții este de­monstrat de elementele din lemn incluse în zidărie, turla principală, pe care, în alt fel, o regăsim și la Vila „Albatros“ a lui Al. Mar­ghiloman, balconul și ornamentele exterioare, terasa și scările de acces. De o parte și alta a aleii din fața clădirii sunt vizibile cele două fântâni arteziene din fontă, dispărute după 1950.

   În sprijinul a ceea ce afir­măm este și o vedere-carte poștală tipărită la puțin timp de la inaugurarea construcției, la Editura Atelierului Fotografic Cavalier Schmidlin  din Buzău, marcată cu nr. 2   (s-au realizat și alte imagini din Crâng, incluse în monografia dedicată acestui minunat parc natural). În spațiul dedicat corespondenței, expeditorul a notat pe respectiva carte poș­tală: „17 noiembrie 1900. Pavi­li­on în stil elvețian, cu subsol, clădire nouă în mijlocul Crângului orașului, este locul de întâlnire vara al buzoienilor, clădit de curând (3 ani)“.

Evoluția Parcului Crâng și a Bufetului

   Dar iată care este istoria acestui celebru, în epocă, res­taurant, clădit în anul 1897, când s-au efectuat și alte amenajări:

• betonarea eleșteului (licitație 23 aprilie, contract 27 iunie, antreprenor Emil Boia­novici; valoare deviz: 17.889 lei) și construirea unui stăvilar;

• repararea Pavilionului pentru muzica Regimentului 8 Dorobanți (ing. Rădulescu; fusese construit în 1890),

• amenajarea insuliței, a unui pavilion și a podului de acces la grota artificială de aici (contract 4 octombrie 1897, exe­cutant maistrul dulgher Ianoș Paior),

• reconstruirea Bufetului (du­pă demolarea clădirii ce exis­ta din anul 1858, recepție provizorie la 12 septembrie 1897),

• amenajarea a două ha­vuzuri în fața bufetului (se văd în imagini ale bufetului de până în 1950) și placarea cu dale a trotuarelor din jurul clădirii,

• instalarea a trei grupuri statuare  (autor, Clovis Armand Masson, născut la 7 martie 1838, la Paris - specializat în sculptură animalieră) și reali­zate de către Turnătoria Keilhauer din București (patron Pierre Keilhauer, 1835-1905, născut în Germania, probabil în Alsacia sau Lorena, inițial cu cetățenie olandeză, dar a locuit și în Franța; a venit în România în anul 1866, cu cetă­țenie română din anul 1887),

• vopsirea băncilor de pe bulevard. În dosarul de inventariere a Bufetului, din anul 1940, se menționează că acesta ocupa 400 mp, a fost construit în 1897, pe soclu de piatră și se compunea din parter (3 camere, salon, două terase și două verande) și etaj (8 ca­mere, un salon, 3 coridoare și o verandă) plus dependințele.

   La 22 iunie 1914, în parcul Crâng a avut loc o „mare re­prezentație pirotehnică“ cu focuri de artificii, organizată de Iani Popa Gheorghe, profesor de Pirotehnie din Constantinopol, urmată, seara, de balul organizat în „salonul din Vila Crângului“, antreprenorul bufetului fiind Nicu Dumitrescu, cu participarea orchestrei militare.

   În anii ocupației vremelnice (1916-1918), Bufetul a devenit restaurant-cazinou (Soldat­heim) pentru ocupanți. A fost distrus în vremurile tulburi din august 1944, după care s-au efectuat lucrări de consolidare și reparații, rezultatul fiind o clădire fără nicio per­sonalitate, doar cu parter, dar a fost refăcut după imagini de epocă, în anii 1979-1982, lucrări coordonate de arhitect Ion Ciorcilă.

   Bufetul se închiria de către Primărie prin licitație publică, pentru perioade de câte trei ani, iar la 6 mai 1928 este inaugurat după ample lucrări de renovare, fiind arendat fraților Moscu, care până atunci au avut în antrepriză restaurante din Constanța și Mamaia. Cu decizia 834/25 iulie, bufetul din Crâng a fost închiriat până la 1 august 1945, lui C. Ionescu, pentru 30.000 lei anual, în 1946, în presa vremii informând despre incendierea, de către răufăcătorii care furau materiale, a ruinelor bufetului din Crâng, jurnalistul întrebându-se retoric: „oare o fi trăind o­mul care se va învrednici să reclădească această podoabă a splendidului nostru Crâng, sau…. el urmează să se nască ?“.

   La 17 martie 1952, Bufetul a fost trecut în administrarea Întreprinderii de Locuințe și Localuri (I.L.L.), din documente reieșind că a fost multă vreme în proprietatea Pri­măriei și apoi a Sfatului Popular al orașului, dar după 1990 a fost privatizat, o perioa­dă, se pare, confruntându-se cu unele dificultăți, acum fiind din nou în activitate, sub numele de Conacul Trandafirilor.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din județele Dâmbovița și Prahova, până la ora 15:00
Marti, Octombrie 24, 2017 08:21 AM

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți dimineața, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până la ora 15:00, în două bazine hidrografice de pe raza județelor Dâmbovița și Prahova.

Modificarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES îi pune în pericol independența, atrage atenția OSCE
Marti, Octombrie 24, 2017 08:14 AM

Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, este îngrijorat de recentul amendament la Legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, care a primit aviz favorabil la 11 octombrie 2017 din partea Comisiei de Cultură a Senatului României. El i-a scris luni, 23 octombrie, în acest sens ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, informează organizația într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Apariție neașteptată a lui Katy Perry la o nuntă
Marti, Octombrie 24, 2017 08:02 AM

Cântăreața americană Katy Perry și-a făcut o apariție inopinată sâmbătă în timpul petrecerii de nuntă a unui cuplu din St. Louis (Missouri), unde s-a pozat cu mirii și a dansat alături de ei, relatează marți AFP.

ÎCCJ ar putea da sentința în dosarul lui Cristian David
Marti, Octombrie 24, 2017 07:48 AM

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea pronunța marți sentința în primă instanță în dosarul în care fostul ministru Cristian David a fost acuzat de DNA că ar fi primit o mită de 500.000 de euro.

În California au rămas active în total 10 incendii
Marti, Octombrie 24, 2017 07:44 AM

La două săptămâni după ce regiunea viticolă din vestul SUA a fost cuprinsă de flăcări, aproximativ 5.000 de pompieri continuau luni să combată zece focare de incendii în California, pe care speră să le stingă în mare parte în următoarele zile, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 19:34 Domnul a dat,Domnul a luat!Domnul fie laudat !
Scaraotchi a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Domnul a dat,Domnul a luat! Domnul fie laudat!...........O fi saracit biserica? Poate ca este doar o manevra pentru naivii care vor sari sa despagubeasca biserica.
23 Oct, 15:06 pentru SUBIECTIV
Q. a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
Domnule, nu știu ce iei, dar vreau și eu! Cine ți-a zis așa ceva? Iar folosirea literelor mari echivalează în spațiul virtual cu țipatul.
23 Oct, 14:46 Urare de bine
Priceputu' a comentat pentru articolul Mocanu: “Guvernul PSD-ALDE joacă «alba-neagra» cu legea pensiilor”:
Vedea-te-as muncind la firma privata , domnule parlamentar beizadea!
Google PageRank Checker