27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 14:01 PM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi / Cum s-a modificat de-a lungul timpului arhitectura Bufetului din Crâng

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
20.04.2017, 00:00
4755

   Pe pagina de pe Internet „Wikipedia“ despre Crâng se fa­ce o afirmație eronată, proba­bil din dorința diverșilor autori de a prezenta cu orice preț infor­mații considerate inedite des­pre orașul și județul nostru, care, din păcate, sunt accesate și preluate ca fiind reale.

   Printre acestea este și informația că Bufetul din Crâng (Conacul Trandafirilor) reali­zat de arhitectul de origine el­ve­țiană Jean Heinrich Schwartz, după modelul caselor din zona Chiojd (deși este vorba de arhitectură urbană), dar care, la 1897, era imposibil să aibă cunoștință de stilul de construcție al unor case din acest areal. Era însă la curent cu modul de realizare a unor construcții civile și de utilitate publică din Germania și El­veția. Că ceea ce a realizat el la Buzău era o inspirație a unor asemenea construcții este de­monstrat de elementele din lemn incluse în zidărie, turla principală, pe care, în alt fel, o regăsim și la Vila „Albatros“ a lui Al. Mar­ghiloman, balconul și ornamentele exterioare, terasa și scările de acces. De o parte și alta a aleii din fața clădirii sunt vizibile cele două fântâni arteziene din fontă, dispărute după 1950.

   În sprijinul a ceea ce afir­măm este și o vedere-carte poștală tipărită la puțin timp de la inaugurarea construcției, la Editura Atelierului Fotografic Cavalier Schmidlin  din Buzău, marcată cu nr. 2   (s-au realizat și alte imagini din Crâng, incluse în monografia dedicată acestui minunat parc natural). În spațiul dedicat corespondenței, expeditorul a notat pe respectiva carte poș­tală: „17 noiembrie 1900. Pavi­li­on în stil elvețian, cu subsol, clădire nouă în mijlocul Crângului orașului, este locul de întâlnire vara al buzoienilor, clădit de curând (3 ani)“.

Evoluția Parcului Crâng și a Bufetului

   Dar iată care este istoria acestui celebru, în epocă, res­taurant, clădit în anul 1897, când s-au efectuat și alte amenajări:

• betonarea eleșteului (licitație 23 aprilie, contract 27 iunie, antreprenor Emil Boia­novici; valoare deviz: 17.889 lei) și construirea unui stăvilar;

• repararea Pavilionului pentru muzica Regimentului 8 Dorobanți (ing. Rădulescu; fusese construit în 1890),

• amenajarea insuliței, a unui pavilion și a podului de acces la grota artificială de aici (contract 4 octombrie 1897, exe­cutant maistrul dulgher Ianoș Paior),

• reconstruirea Bufetului (du­pă demolarea clădirii ce exis­ta din anul 1858, recepție provizorie la 12 septembrie 1897),

• amenajarea a două ha­vuzuri în fața bufetului (se văd în imagini ale bufetului de până în 1950) și placarea cu dale a trotuarelor din jurul clădirii,

• instalarea a trei grupuri statuare  (autor, Clovis Armand Masson, născut la 7 martie 1838, la Paris - specializat în sculptură animalieră) și reali­zate de către Turnătoria Keilhauer din București (patron Pierre Keilhauer, 1835-1905, născut în Germania, probabil în Alsacia sau Lorena, inițial cu cetățenie olandeză, dar a locuit și în Franța; a venit în România în anul 1866, cu cetă­țenie română din anul 1887),

• vopsirea băncilor de pe bulevard. În dosarul de inventariere a Bufetului, din anul 1940, se menționează că acesta ocupa 400 mp, a fost construit în 1897, pe soclu de piatră și se compunea din parter (3 camere, salon, două terase și două verande) și etaj (8 ca­mere, un salon, 3 coridoare și o verandă) plus dependințele.

   La 22 iunie 1914, în parcul Crâng a avut loc o „mare re­prezentație pirotehnică“ cu focuri de artificii, organizată de Iani Popa Gheorghe, profesor de Pirotehnie din Constantinopol, urmată, seara, de balul organizat în „salonul din Vila Crângului“, antreprenorul bufetului fiind Nicu Dumitrescu, cu participarea orchestrei militare.

   În anii ocupației vremelnice (1916-1918), Bufetul a devenit restaurant-cazinou (Soldat­heim) pentru ocupanți. A fost distrus în vremurile tulburi din august 1944, după care s-au efectuat lucrări de consolidare și reparații, rezultatul fiind o clădire fără nicio per­sonalitate, doar cu parter, dar a fost refăcut după imagini de epocă, în anii 1979-1982, lucrări coordonate de arhitect Ion Ciorcilă.

   Bufetul se închiria de către Primărie prin licitație publică, pentru perioade de câte trei ani, iar la 6 mai 1928 este inaugurat după ample lucrări de renovare, fiind arendat fraților Moscu, care până atunci au avut în antrepriză restaurante din Constanța și Mamaia. Cu decizia 834/25 iulie, bufetul din Crâng a fost închiriat până la 1 august 1945, lui C. Ionescu, pentru 30.000 lei anual, în 1946, în presa vremii informând despre incendierea, de către răufăcătorii care furau materiale, a ruinelor bufetului din Crâng, jurnalistul întrebându-se retoric: „oare o fi trăind o­mul care se va învrednici să reclădească această podoabă a splendidului nostru Crâng, sau…. el urmează să se nască ?“.

   La 17 martie 1952, Bufetul a fost trecut în administrarea Întreprinderii de Locuințe și Localuri (I.L.L.), din documente reieșind că a fost multă vreme în proprietatea Pri­măriei și apoi a Sfatului Popular al orașului, dar după 1990 a fost privatizat, o perioa­dă, se pare, confruntându-se cu unele dificultăți, acum fiind din nou în activitate, sub numele de Conacul Trandafirilor.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Teleorman: Autoritățile locale se opun realizării centralei de la Belene
Marti, August 22, 2017 13:52 PM

Autoritățile locale din Teleorman și reprezentanții Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia se împotrivesc realizării Centralei Nucleare de la Belene, cele două părți stabilind, marți, în cadrul unei întâlniri oficiale desfășurate la sediul Palatului Administrativ din Alexandria, măsurile ce se impun a fi luate pentru stoparea proiectului de la Dunăre, situat la 13 kilometri de Zimnicea.

Rusia nu crede că noua strategie a lui Trump privind Afganistanul va aduce vreo schimbare pozitivă
Marti, August 22, 2017 13:48 PM

Rusia nu crede că noua strategie a președintelui american Donald Trump cu privire la Afganistan va duce la vreo schimbare pozitivă în această țară, a declarat pentru Interfax o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, potrivit Reuters.

Schi fond/Dopaj: Norvegianca Therese Johaug va rata JO 2018 după ce TAS i-a mărit suspendarea
Marti, August 22, 2017 13:46 PM

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit marți la 18 luni suspendarea dictată împotriva norvegiencei Therese Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond va rata Jocurile Olimpice de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud), informează AFP.

Furtuni violente de zăpadă se produc pe planeta Marte în timpul nopții
Marti, August 22, 2017 13:44 PM

Furtuni violente de zăpadă se dezlănțuie pe planeta Marte în timpul nopților, potrivit unui studiu publicat luni, însă asta nu înseamnă că vom putea face oameni de zăpadă sau schia pe ''Planeta Roșie'', explică autorul cercetării pentru AFP.

Bihor: Container multi-risc pentru situații majore, în dotarea ISU Crișana (FOTO)
Marti, August 22, 2017 13:43 PM

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Crișana" Bihor a prezentat, marți, containerul multi-risc destinat optimizării operațiunilor de căutare-salvare a victimelor în cazul producerii unor situații de urgență majore, operațional de două săptămâni.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 13:47 Isj
Bogdan a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
https://www.facebook.com/groups/CostinNenitescu/permalink/1502194739841212/
22 Aug, 13:44 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Are dreptate Pixelul corporatist...daca castigatorul o ia razna in timpul mandatului este firesc sa fie indepartat...aceeasi masura sunt sigur ca se va lua si cu unii directori din municiupiu. Stiu sigur ca mai multe documente si inregistrari ale unei directoare au fost trimise la minister si se asteapta rasuns
22 Aug, 13:36 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Daca dvs inchideti ochii la abuzurile conducerii Lic Tehn C. Nenitescu, uite ca ministerul nu a inchis ochii la neregulile ISJ. ISJul de ce nu raspunde petitiilor depuse la secretariatul inspectoratului?Ei nu functioneaza dupa legislatia in vigoare? Acelasi lucru care se intampla acum dnei insp general o sa i se intample si conducerii liceului mai sus mentionat. Sper ca cei din minister sa raspunda solicitarilor trimise.
Google PageRank Checker