27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 15:09 PM

Buzaul de ieri Buzaul de astazi

Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi/Casa Pădurarului din parcul Crâng

de Valeriu NICOLESCU
Buzaul de ieri Buzaul de astazi  |
27.04.2017, 00:00
2895

   Devenit „orașul farmaciilor, al second hand-urilor și al caselor de pariuri“, Buzăul rămâne, în arhive și în amintirea celor mai în vârstă, locul vechilor comercianți din Strada Târgului, al caselor cu arhitectură deosebită și al oamenilor care au excelat în diverse domenii de activitate.

   OPINIA vă propune, în colaborare cu istoricul Valeriu Nicolescu și pagina de Facebook ,,Buzăul vechi“, o rubrică permanentă sub forma unei incursiuni în istoria locală, o comparație a Buzăului din trecut cu cel de astăzi.

   (sursa fotografiilor: • colecția OPINIA • Valeriu Nicolescu • Gabriel Petre • Buzăul Vechi • colecția Aurelia Sprînceană, via Dorian Luparu (imagini de la sistematizarea anilor ‘60) • colecția Alexandru Miriță, via Andrei Daniel (imagini de la mijloc de anii ‘40 cu soldați naziști și Piața Daciei veche) • Doru Drăgoi (imagini anii ‘1970 Cuza Vodă și blocurile Romarta în construcție) • Ovidiu Nica (Casa Pionierilor și ima­gini cu zona rondului Episcopiei la sistematizarea din anii ‘80).

 

   Prețioasă podoabă naturală a municipiului Buzău, făcută celebră de Ion Andreescu în pictură și de Hortensia Papadat-Bengescu în literatură,  Crângul este o rămășiță a vechiului Codru al Vlăsiei (Vlahia - Valahia), oaza de verdeață care atrage tot timpul anului pe buzoieni și nu numai, dornici să inhaleze aerul ozonat și să-și petreacă timpul liber     între-o ambianță odihnitoare.  Și iată că în acest an se împlinesc 167 de ani de când prin ofis domnesc, în 1850, Barbu Știrbei atribuia Crângul orașului Buzău, „pentru preumblarea orășenilor“.

Pădurea devenită grădină publică

   Documentar, „braniștea“ sau „dumbrava“ (crângul) este menționată în vremea domniei lui Radu de la Afumați (1522-1529), deși se afirmă, fără a se cita documente certe, că Radu cel Mare (1495-1508), ctitorul Episcopiei Buzăului, printre alte bunuri, a înzestrat-o cu 600 pogoane pădure, interzi­când orășenilor să taie copaci, opreliște deseori încălcată. Radu de la Afumați a acordat, cu certitudine, Episcopiei, prin hrisovul din 8 septembrie 1525, dreptul de a tăia lemne din „braniștea domnească“, câte 4 care pe lună. Alte documente menționează Crângul la 7 aprilie „1536-1540“, 14 februa­rie „1569, 12 ianuarie „1612-1616“, 1706, 1714, 1718, 1731 și 1747, 1763, 1819.

   Din 1828, Crângul a fost folosit de orășeni ca loc de promenadă, pădurea fiind, în continuare, proprietatea Episcopiei, până în 1850, când domnitorul Barbu Știrbei l-a trecut, prin ofis domnesc, în proprietatea orașului Buzău, ca „grădină publică“. Hotă­rârea domnitorului a fost confirmată prin ordinul nr. 3745/1850 al Ministerului din Lăuntru (Ministerul de Interne n.n.) și comunicată Ocârmuirii județului, prin nota nr. 3980/1850, în care se menționa că „s-a încuviințat darea acestui crâng pe seama orașului, în care s-a și înființat o grădină pentru petrecerea publicului, cu cheltuiala din fondurile municipalității“. Hotărârea a ne­mulțumit Episcopia, care a ac­țio­nat în justiție muni­cipa­litatea, proces încheiat în 1855, când reclamanta a acceptat situația. În anul 1851 s-a emis o dispoziție a Primăriei prin care se interzicea accesul cu vite și râmători în pădurea Crâng, acesta fiind destinat „înfrumusețării orașului“.

   Magistratura locală (pri­mă­ria) a prevăzut în buget, chiar din 1850, fonduri pentru întreținerea și înfrumusețarea Crângului, astfel încât să devină cu adevărat grădină publică. Se avea în vedere prin plantări de puieți în luminișuri, amenajarea de alei și a unui „stabiliment de tir“, drenarea apelor pluviale. De asemenea, pentru a putea efectua programul de lucrări prevăzut, au fost angajați șase lucrători ca ajutoare ale grădinarului Iohann Wandlik, plătiți cu 50 lei lunar.

   În anul 1876, în urma unui proces între municipalitate și Ministerul de Război, instanțele judecătorești hotărăsc ca pădurea Crâng să folosească numai ca loc de agrement pentru orășeni, nu și pentru exer­ciții militare și ca poligon de trageri. De asemenea, în 1881 și 1884, Camera Deputaților adoptă legea prin care Pri­măriei i se recunoștea dreptul de proprietate asupra Crângului.  Iar pentru facilitarea accesului, în ședința Consiliului Comunal din 19 aprilie 1887,  s-a hotărât deschiderea unei căi de legătură între oraș și Crâng, licitația fiind organizată la 15 ianuarie 1887, lucrare încheiată la 31 martie 1888, noua arteră numindu-se inițial Bulevardul Parcului, din 1896 Bulevardul I.C.Brătianu, iar din 1948 Bd-ul N. Bălcescu.

Seră la Casa Pădurarului

   În 1909-1910 s-a construit Casa Pădurarului (60 m.p.) lângă florăria construită în regie de către grădinarul comunei (Cantonul nr. 1 pădurar), după planurile arhitectului Al. Penescu, ce arăta exact ca în imaginea de mai sus, realizată cu ocazia inventarierii din 1940.

   În 1891, șeful Grădinilor publice ale statului, W. Knechtel, a propus Serviciului Gră­di­nilor Publice de pe lângă Pri­măria Buzău  transformarea curții Bisericii „Banu“ în grădină publică, plantare a 787 arbori pe străzi, amenajare căi acces în Crâng și interzicerea pășunatului, cât și întreținerea caprelor sălbatice din Crâng. Amintim și că, la 22 iunie 1914, în parcul Crâng a avut loc o „mare reprezentație piro­tehnică“ cu focuri de artificii, organizată de Iani Popa Gheor­ghe, profesor de Pirotehnie din Constantinopol urmată, seara, de balul organizat în „salonul din Vila Crângului“ (antreprenor era Nicu Dumitrescu), cu participarea orchestrei mi­li­tare

   În anul 1925, pe terenul din Crâng, lângă Casa Pădurarului, a fost amenajată o seră, în anul 1949, Serviciul Grădinilor cuprinzând un șef horticultor principal (Gheorghe Coman), un muncitor, un pădurar paznic, paznic și paznicul stadionului (Costache Ștefăniță).

    Un articol din 1938, despre Nicu Constantinescu, amintea  și de „amenajarea pădurii Dumbrava, din care a rezultat splendidul Crâng de astăzi, cu minunatele sale ronduri de flori și alei încântătoare, care desfată cu adevărat ochiul și întărește sufletul“. Iar un memoriu referitor la pădurea Crâng, „una din podoabele na­tu­rale și unică a orașului -  pădure veche, seculară, care în trecut a fost mult mai mare, care a fost redusă la 20 ha“; se menționa că din miile de stejari de odinioară, au mai rămas câteva sute, „presărați ici acolo ca rămășițele unor castele medievale. Înconjurați de arbuști din alte esențe, par niște coloși gigantici din alte timpuri; s-au tăiat mulți stejari pentru a satis­face nevoia de lemne de foc pentru autoritățile comunale, dar nu s-a mai plantat nimic pentru a umple golurile“.

 În 1927 s-au adus circa 25.000 puieți de stejar și mes­teacăn, din Germania,  dar puțini au vegetat. Nici soluția cu pomii fructiferi nu a fost benefică, deoarece aceștia nu se puteau dezvolta într-o pă­dure. S-a gândit și transforma­rea poienelor în terenuri de cultură dar au avut în vedere viitoarele plantări, astfel că, în 1928, s-a apelat la arhitectul peisagist Friedrich Rebhun, inspectorul parcurilor din București (autor al proiectelor de amenajare  a grădinilor Pala­tu­lui Scroviștea și Palatului Regal Peleș, a Parcului Cișmigiu, coautor al proiectului Parcului Herăstrău), pentru a-l transforma  într-un parc modern, dar soluția propusă a fost considerată costisitoare, gân­din­du-se amenajarea unor tere­nuri de oină, tenis, alergări, patinaj, canale pentru bărci, un parc cu cerbi, capre și păsări de munte, spații pentru organizarea de serbări, bătăi cu flori, concursuri, expoziții, astfel încât să devină loc de recreere, odihnă și distracții în aer liber. Iar o ultimă intervenție datează din 1940, când Comisia de disciplină a dispus interzicerea vânatului în Crâng, pentru a nu fi pusă în pericol viața cetățenilor.

    Astăzi, fosta Casă a Pădurarului este sediul din Crâng al URBIS Serv, în zona Obeliscului.

Comentarii

Casa padurarului (27 Apr, 01:02)
Catalin

Un articol facut pe genunchi, ca sa nu spun altfel ! Titlul face referire la casa padurarului, iar articolul despre padurea devenita parc. Nu zic ca acest lucru nu este interesant.. Poate va referiti la fosta casa a padurarului aflata langa intrarea secundara (astazi restrictionata) si devenita sediu de ocol sivic !? Dar acea casa arata altfe l! Nu recunosc casa care apare in imagine, doar daca a fost demolata. Sera exista in curtea URBIS, de langa obelisc. Daca tot ati deschis subiectul, veniti cu informatiile cat mai complete !!

Raspunde

Stiri Agerpres

Putin și Erdogan au discutat telefonic despre situația din Siria și relațiile economice bilaterale
Sambata, Octombrie 21, 2017 15:02 PM

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au discutat telefonic cu privire la viitoarea reuniune a procesului de la Astana referitor la conflictul din Siria, întâlnire ce va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, transmite Reuters, citând un comunicat emis sâmbătă de biroul de presă al Kremlinului.

Spania: Rajoy anunță alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:52 PM

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, spaniol a anunțat sâmbătă organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP.

Tenis: Germanca Julia Goerges a câștigat turneul WTA de la Moscova
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:48 PM

Jucătoarea germană de tenis Julia Goerges, nr. 27 mondial, a câștigat turneul WTA de la Moscova, dotat cu premii totale de 790.208 dolari, învingând-o sâmbătă în finală pe rusoaica Daria Kasatkina, nr. 28 mondial, în două seturi, 6-1, 6-2.

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată cu onoruri militare
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:42 PM

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată sâmbătă, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.

Dobre: ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:36 PM

Agenția Națională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker